ember laptop adatvédelem GDPR
Üzlet

Trükkös omikron-csalás terjed a neten

Portfolio
A Bitdefender antivirus termékeket forgalmazó kiberbiztonsági vállalat kutató laborja olyan csaló e-mailek hullámára lett figyelmes, amelyekben olyan vény nélkül kapható étrend kiegészítőket reklámoznak, melyek segíthetnek a cukorbetegek vércukorszintjének csökkentésében. A bűnözők a Covid-19 Omikron variánsára hivatkozott spam és adathalász kampánya világszerte már több tízezer címzettet ért el - olvaható a Biztributor közleményében.

A csalók pszichológiai manipulációt használva igyekeznek megtéveszteni leendő áldozataikat, úgy, hogy félelmet és bizonytalanságot keltenek bennük az Omikron variánsra hivatkozva. A jelenlegi kampányban olyan személyeket céloznak, akikre – alapbetegségeiknek, főleg a cukorbetegségnek köszönhetően - nagyobb veszélyt jelenthetnek a COVID-19 okozta súlyos szövődmények.

A bűnözők az e-mail-ben a “Diabetic's Complete Omicron Protection Guide” nevű dokumentumra hivatkoznak. A link egy hamis gyógyszeripari weboldalra mutat, ahol elérhető a “Diabetikusok teljes Omicron védelmi útmutatója (csak az első 100 embernek)” elnevezésű dokumentum és a diabétesz elleni étrend-kiegészítő is.

Részlet a levélből:

"Az Omicron-változat nagyjából kétszer olyan fertőző, mint az eredeti vírus, és akár 60 százalékkal fertőzőképesebb. Hatása még rosszabb lehet mint eddig, hiszen a tanulmányok azt mutatják, hogy a cukorbetegeknél nagyobb mértékben alakulnak ki súlyos szövődmények, még akkor is, ha be vannak oltva. Szerencsére Ön megvédheti magát ettől az új, halálos változattól ezzel a vadonatúj, INGYENES útmutatóval, amelyet itt tölthet le a nap hátralévő részében: Diabetikusok teljes Omicron védelmi útmutatója (csak az első 100 embernek). Hogy megvédje magát és szeretteit."

A káros webhelyre mutató hivatkozás szenzitív személyes és banki adatok, valamint a pénz megszerzése mellett rosszindulatú szoftverek bejuttatására (beleértve a kémprogramokat és a hitelesítő adatokat lopó trójai vírusokat) törekszik.

Az e-mailek legtöbbször hivatalosnak látszó, jól megszerkesztett formában készülnek, és arra ösztönzik a felhasználókat, hogy a levélben található linket nyissák meg, majd tölsék le az útmutatót és rendeljék meg az étrendkiegészítőt. Az e-mailek 96 százaléka törökországi IP-címekről származik. Jelenleg a csaló e-mailek több mint fele (59%) az Egyesült Államokban, 14% Írországban, 6% DélKoreában, 5% Svédországban és Dániában érkezett a postaládákba.

A címlapkép forrása: Getty Images.

bear_1
kormányülés orbán viktor
amerikai-egyesult-allamok-ukrajna
omikron
tedrosz-adhanom-gebrejeszusz-who

Holdblog Netflix összeomlás

Az idei év talán legtöbb befektetőt megmozgató kérdése, hogy az amerikai technológiai részvények még meddig teljesíthetik...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Hogyan teljesítenek a főbb részvénypiacok?
bear_1