olaj
Üzlet

Kína februárban olajat fog felszabadítani a stratégiai készleteiből

Portfolio
Kína tavaly év végén megállapodott az Egyesült Államokkal, hogy a február 1-jén kezdődő holdújévi ünnepek idején az Egyesült Államok által kezdeményezett, a globális árak csökkentését célzó terv részeként nyersolajat szabadít fel nemzeti stratégiai készleteiből - közölték források a Reuters hírügynökséggel.

A világ két legnagyobb nyersolajfogyasztója közötti tárgyalásokról tudó források szerint Kína 2021 végén állapodott meg arról, hogy az árszintektől függően, előre meg nem hatázotott mennyiségű olajat szabadít fel a készleteiből.

"Kína megállapodott abban, hogy viszonylag nagyobb mennyiséget bocsát ki, ha az olaj hordónként 85 dollár felett van, és kisebb mennyiséget, ha az olaj a 75 dolláros szint közelében marad" - mondta az egyik forrás.

A nyersolajkészletek Kína általi felszabadítására a holdújév környékén kerül sor - mondták a források.

A tartalékok Kína által elfogadott felszabadítása a novemberi megbeszéléssorozat eredménye, amelyet a Biden-kormányzat más nagy olajfogyasztókkal folytatott, miután a szűkös kínálat többéves csúcsra emelte a globális olajárakat.

Biden és vezető tanácsadói a nyersolajkészletek összehangolt felszabadításának lehetőségéről tárgyaltak közeli szövetségesekkel, köztük Japánnal, Dél-Koreával és Indiával, valamint Kínával.

Az Egyesült Államok az elmúlt hetekben nyersolajcserét és -értékesítést hajtott végre tartalékaiból, míg Japán és Dél-Korea szintén bejelentette nyersolajeladási terveit.

Kína, amely sokáig titokban tartotta az állami készleteire vonatkozó adatokat, tavaly szeptemberben tartotta meg első nyilvános nyersolajkészlet-árverését, amelyen mintegy 7,4 millió hordónyi, az ország napi fogyasztásának felét kitevő mennyiséget értékesített.

Novemberben a felelő kínai kormányszerv közölte, hogy "dolgozik" a nyersolajkészletek felszabadításán, de nem kívánta kommentálni az összehangolt felszabadításra vonatkozó amerikai kérést.

A Brent ára ezen a héten hordónként 85 dollár fölé emelkedett, amit a líbiai és kazahsztáni ellátási zavarok, az amerikai nyersolajkészletek 2018 óta legalacsonyabb szintre történő csökkenése, valamint az európai üzemanyag-kereslet kilátásainak javulása okozott.

brent

Címlapkép: Getty Images

cia
Szijjártó andorra
Koronavírus omikron oltás

Kiszámoló Te mennyit költesz?

A tegnapi cikk kommentjeiben előkerült, hogy ki mennyit keres és mennyit költ, egyesek szerint sehogy nem tudják 800...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Steiner Attila eloadas Portfolio konferencia MEKH