nemcsák károly
Üzlet

Összegyűlt a pénz, be akarok szállni a metaverzumba! Mibe fektessek?

Nagy Viktor
Egyre nagyobb a felhajtás a metaverzum körül, a platformokat fejlesztő és üzemeltető cégektől kezdve a virtuális világokban termékeket és szolgáltatásokat eladni akaró cégeken át a felhasználókig sokan akarnak pénzt keresni rajta, akkor mi miért ne tennénk? Több lehetőségünk is van erre, megvehetjük a metaverzumok fejlesztésével, működtetésével, tartalommal való kiszolgálásával foglalkozó cégek részvényeit, de ezekbe fektető alapokat is vásárolhatunk, vagy a virtuális világok mögötti tokenekbe is fektethetünk, és a különböző platformokon kínált ingatlanokat is megvásárolhatjuk. Utóbbiakkal azért érdemes óvatosnak lenni, a tokenek és a virtuális földek piacát sokszor nem könnyű megkülönböztetni a piramisjátékoktól (mert sokszor nincs is különbség). A metaverzum kétségtelenül a következő évek nagy témája, de ami most van, az a vadnyugat, ezért ha be akarunk szállni, akkor a hagyományos befektetésekhez hasonlóan az NFT-k, virtuális földek vagy kriptoeszközök piacán is érdemes diverzifikálni. Cikksorozatunk első részében igyekeztünk elmagyarázni, mi is az a metaverzum, a második részben a már létező világokat mutattuk be, a harmadikban a platformok mögötti tokenekről írtunk, a mostani részben pedig a különböző befektetési lehetőségekről írunk. Mutatjuk az étlapot!

Részvény

Ha hajlandóak vagyunk futni az egyedi részvények kockázatát, vagy egy ETF választása helyett részvényekből saját metaverzum-portfóliót építenénk, akkor számtalan lehetőségünk van kitettséget vállalni.

Bigtech

Egyrészt választhatjuk a nagy tech cégek részvényeit, ezek a vállalatok még csak most indultak el a metaverzumosodás útján, és ez egyelőre még nem csapódik le sem a bevételeikben, sem a profitjukban, de sok szempontból ők (is) alakítják majd azt, ahogy a metaverzumok fejlődnek.  

Kézenfekvő a Meta Platforms választása, Mark Zuckerberg elég egyértelműen kijelölte a metaverzum felé vezető utat, és már platformokat is kínál a cég, ha a 2,8 milliárd aktív felhasználójának csak egy kis részét be tudja csatornázni a digitális platformjaiba, már azzal messze a legnagyobb szereplő lehet a metaverzumok piacán.

meta

Hasonló logika mentén választható az Apple, az Amazon, a Microsoft, az Alphabet, a Walt Disney, a Sony vagy az Alibaba, a Tencent és a Baidu papírja is, ezek a cégek mind létrehozhatnak valamilyen metaverzumot, egyesek már tettek is erről bejelentés, másoknak a távlati tervei között szerepel.

alp
baidu
baba
walt

Játékfejlesztők

A metaverzum-szerű tulajdonságokkal rendelkező virtuális világok között fontos szerepet töltenek be a videójátékok, számos fejlesztő cég közülük tőzsdén jegyzett, így a sok szempontból metaverzum-szerű virtuális világot üzemeltető, közel 50 millió naponta aktív felhasználóval rendelkező Roblox, a játékaiban NFT-integrációval kacérkodó Electronic Arts, az Activision Blizzard, a több tízmilliós felhasználói bázissal és az Animal Crossing nevű metaverzum-szerű digitális világával a Nintendo vagy a PUBG metaverzumára építő dél-koreai Krafton.

roblox
activis
elect

Metaverzum-működtetők

A metaverzumokat nem csak megálmodni, de valamilyen infrastruktúrán létrehozni, később pedig üzemeltetni kell. Itt jön a képbe például a tőzsdén jegyzett Unity Software, amely több területen, például az építészetben vagy a videojátékok tervezésében a vezető platform az interaktív, valós idejű 3D-s tartalmak létrehozására és működtetésére. A Unityn létrehozott tartalom több mint 20 platformra telepíthető változtatások nélkül, például okostelefonokra, számítógépekre, játékkonzolokra, kiterjesztett valóság (AR) és virtuális valóság (VR) eszközökre is.

unity

Egy másik izgalmas részvény a Globant nevű szolgáltatóé, amely informatikai tanácsadásra és termékfejlesztésre specializálódott, többek között az AR/VR, a média és a szórakoztatás, és a digitális élmény területén rendelkeznek szakértelemmel. Egyik legújabb termékük a Metaverse Studio, ami egy olyan eszközcsomag, amellyel az ügyfeleik fejleszthetik a digitális térben a szolgáltatásaikat. A vállalat ügyfelei közé tartozik az Electronic Arts és a MercadoLibre is.

globant

Az Adobe úgy jön a képbe, hogy a Creative Cloud alkalmazáscsomagja videószerkesztéssel, webfejlesztéssel rendelkezik olyan eszközökkel, amelyekkel metaverzumok fontos elemezi hozhatók létre.

adobe

Az Autodesk szolgáltatásait jelenleg elsősorban nem metaverzumok tervezéséhez használják, inkább mérnökök és építészek alkalmazzák, de a vállalatnak több olyan alkalmazása is van, amelyekkel virtuális terek tervezhetők.

autodesk

Chipgyártók

A metaverzumok működtetése rendkívüli számítási kapacitást igényel, ráadásul egyre inkább VR- és AR-megoldásokon keresztül fognak találkozni a felhasználók a virtuális világokkal, emiatt jelentősen emelkedhet a chipek iránti igény, és akkor még nem is beszéltünk a más iparágakban jelentkező chiphiányról. A chipgyártók részvényeinek grafikonjára (és sok esetben árazására) ránézve egyértelmű, hogy ezeknek a trendeknek egy nagy részét már beárazták a befektetők, az viszont nehezen vitatható, hogy a cégek termékeire a következő években nagy szükség lesz. Ebben a szegmensben nagy, tőzsdén jegyzett szereplő vállalatok között van az Nvidia, a Qualcomm, az Intel vagy a Taiwan Semiconductor. Szakértők szerint a szofisztikáltabb technológiával rendelkezők, például az Intel, a Samsung és a TSMC profitálhat a metaverzum-trendből, miközben a kisebb gyártók, mint a United Microelectronics Corporation, az SMIC vagy a GlobalFoundries a tápláléklánc alsóbb szintjein helyezkednek el.

nvidia
intel
qualc

Pénzügy, e-kereskedelem

A Visa tavaly nyáron azzal került be a hírekbe, hogy 150 ezer dollárért megvásárolt egy CryptoPunk NFT-t, a hírt világszerte úgy tálalták, hogy a Visa belépett a metaverzumba. Ha ez így ebben a formában nem is igaz, az első lépést megtették, és nem csak a Visa, de más pénzügyi szolgáltatók is komolyan gondolják, hogy a virtuális térben köttetett tranzakciók pénzügyi lebonyolításában is részt vegyenek. A szektor vállalatai közül többek között a Visa, a PayPal vagy a Coinbase is tőzsdén jegyzett.

visa
coinbase
paypal

Az e-kereskedelmi platformot működtető Shopify két fontos bejelentést tett nemrég, amivel jelezte, felkészül a metaverzumra: egyrészt megvásárolta a Primer kiterjesztett valóság alkalmazást, másrészt NFT platformot fejleszt.

shop

Egzotikum

Az észak-amerikai részvényeken túl is van élet, az egyik legizgalmasabb metaverzum-piac most a dél-koreai, a tavaly októberben kibocsátott metaverzum ETF-ek (erről majd lejjebb írunk részletesebben) főként a lakossági befektetők körében voltak népszerűek, 2 hét alatt 100 millió dollárnyi pénz ömlött a 4 ETF-be, az árfolyamuk 20-50 százalékot emelkedett egy hónap alatt. Azoknak a dél-koreai részvényeknek is nagyot emelkedett az árfolyama, amelyekbe az ETF-ek fektetnek. Az NCSoft vagy a Pearl Abyss játékfejlesztők papírjai is népszerűek, a két vállalat NFT alapú játékokat fejleszt nagy felhasználói bázisnak, elemzők szerint a két cég jól pozícionált, hogy platformjaik egyszer valódi metaverzummá váljanak. 

A fiatalok körében rendkívül népszerű K-Pop fiúcsapat, a BTS mögött álló kiadócég, a Hybe is tőzsdén jegyzett vállalat, nekik is vannak metaverzumos ambícióik, ráadásul olyan zenekarok vannak a portfóliójukban, amiken keresztül hatalmas tömegeket tudnak mozgatni. A Hybe egyébként tavaly befektetett a Naver Z nevű vállalatba, amely a közel 2 millió naponta aktív, elsősorban fiatal felhasználóval rendelkező Zepeto metaverzum-szerű platformot üzemelteti.

ETF

Azok, akik nem szeretnék futni az egyedi részvények kockázatát, tőzsdén kereskedett alapokon, ETF-eken keresztül is vállalhatnak metaverzum-kitettséget. A világ első ilyen ETF-je a tavaly júniusban indult Roundhill Ball Metaverse ETF, vagy a tickerje alapján META, az amerikai tőzsdére bevezetett alapban 44 vállalat részvényei vannak benne, a top10-ben olyan részvények vannak, mint a Meta Platforms, az Nvidia vagy a Roblox.

META hold

Egy másik lehetőség a kanadai tőzsdére bevezetett Horizons Global Metaverse Index ETF, amelynek az összetétele nagyon hasonló a META-éhoz, az arányok azonban eltérőek.  

MTAV hold

A magyar befektetőknek talán kevésbé releváns, de tavaly októberben 4 metaverzum tematikájú tőzsdén kereskedett alapot vezettek be a dél-koreai tőzsdére. A négy ETF a KB Asset Management KBSTAR iSelect Metaverse, az NH Amundi Asset Management Hanaro Fn K-Metaverse MZ, a Mirae Asset Global Investment Tiger Fn Metaverse és a Samsung Asset Management KODEX K-Metaverse Active. A Samsung Asset ETF-je aktívan kezelt alap, míg a másik három passzív alap, amelyek metaverzumhoz kapcsolódó indexeket követnek. Ezeknek a dél-koreai ETF-eknek az a különlegessége, hogy nem a “hagyományos metaverzum cégekbe” fektetnek, hanem nálunk kevésbé ismert vállalatok részvényeibe, mint a népszerű BTS zenekar mögött álló szórakoztatóipari vállalat, a Hybe, vagy a videójátékokat készítő Krafton és Pearl Abyss.

Hamarosan számtalan új metaverzum tematikájú ETF jöhet a piacra, az első amerikai bitcoin ETF kibocsátója, a ProShares tavaly év végén jelentette be, hogy saját metaverzum ETF-et bocsát ki, az engedélyezési kérelmeket már beadták. Az ETF a Solactive Metaverse Theme indexet követi majd, amely a META-hoz hasonló vállalati kört tartalmaz, de itt 50 vállalat részvényeiről van szó. A német indexszolgáltató, a Solactive egyébként már több metaverzum indexet is létrehozott, különböző devizákban, földrajzi lefedettséggel, szektorsúlyokkal, úgyhogy a jövőben számtalan ezekre épülő ETF jöhet majd a piacra.

A metaverzum ETF-ekkel kapcsolatban érdemes elmondani, hogy jellemzően olyan vállalatok részvényeiben van kitettségük, amelyek bevételének, profitjának csak kis szeletét adja a metaverzum-sztori, vagyis egyelőre más a driver, de kétségtelen, hogy mondjuk az Apple vagy az Nvidia elmúlt hónapokban látott szárnyalásában már részben a metaverzum körüli hype is benne van.

Ráadásul ezeknek az ETF-eknek - a vezető amerikai részvényindexekhez hasonlóan - magas a kitettsége a nagy technológiai vállalatok részvényei, például a FAANG részvények felé, vagyis azoknak a sorsa (szabályozói környezet szigorodása, gigantikus pénzbírságok, esetleges feldarabolás stb.) alapvetően befolyásolja az ETF-ek árfolyamának alakulását is, ezt még akkor is érdemes figyelembe venni, ha a bigtech cégek jó pozícióban vannak, hogy profitáljanak a metaverzumok kialakulásából és aktívan irányítsák azok fejlődési irányait.

Token

A már létrejött metaverzum-szerű platformok mögött sok esetben digitális fizetőeszközök, tokenek állnak, amelyekkel a virtuális világban vásárolhatnak a felhasználók, ezekről itt írtunk részletesen. Ezek a tokenek különböző kriptotőzsdéken megvásárolhatók. A Decentraland mögött a MANA (tickereket írunk) áll, a Sandbox tokenje a SAND, az Axie Infinity mögött az AXS, a legnagyobbak piaci értéke így néz ki:

Ezeknek a tokeneknek a többségére igaz, hogy rendkívül volatilisek, még a bitcoinon edződött versenyzőket is meglepheti, milyen gyorsan változik az árfolyamuk. A MANA árfolyama például a tavaly október vége és november vége közötti egy hónapban több mint 8-szorosára emelkedett, az akkori csúcsról pedig azóta lefeleződött.

mana

A SAND-nál ez úgy nézett ki, hogy tavaly novemberben 12-szerezett az árfolyam, a november végi csúcsról pedig 43 százalékot esett.

sand

Föld

Több metaverzumban nem csak avatárokat, hozzájuk skineket, használati vagy dísztárgyakat vásárolhatunk, hanem akár ingatlanokat is. Sőt, vannak olyan platformok, amelyeknek az ingatlaneladás az elsődleges funkciója. Hogy mekkora az őrület, azt jól mutatja néhány bejelentés az elmúlt hónapokból: tavaly novemberben a digitális ingatlanokkal foglalkozó Republic Realm 4,3 millió dollárt fizetett egy földterületért a Sandboxban, a Tokens.com 2,4 millió dollárért vett földet a Decentralandben, a Somnium Space egy hónap alatt több mint 1,8 millió dollárért adott el földeket a platformján. Ha igazak ezek a tranzakciók, ha nem, arra alkalmasak voltak, hogy felhajtsák az árakat, és még azokat is elgondolkoztasson (vagy pont azokat), akik a valóságban még sohasem vettek ingatlant.

Az egyik legnépszerűbb platformon, a Decentralandben a 2017-es induláskor még néhány tíz dollárnyi összegért lehetett kisebb parcellákat venni, azok a földek most már inkább a több ezer vagy akár tízezer dolláros kategóriában vannak. Alaposan elszálltak az árak, jelenleg a legkisebb parcellák ára közel 5 ezer MANA, vagyis közel 5 millió forint.

decentraland
Forrás: Decentraland

A Sandboxban is alaposan elszálltak az árak, a legkisebb parcellákat mi a világ legnagyobb NFT piacán, az OpenSea-n 2,8 ethereumért, vagyis közel 3 millió forintért találtuk.

sandbox
Forrás: Sandbox

Vannak más megközelítések is, a Superworld vagy a Next Earth fejlesztői ahelyett, hogy virtuális világokat hoztak létre, inkább felparcellázták a Föld felületét, és gyakorlatilag bármi megvehető, ami a valóságban már létezik.

superworld
Forrás: Superworld

Itt érdemes megjegyezni, hogy ezeken a platformokon ingatlanokat a már fentebb bemutatott tokenekért vehetünk, amelyek árfolyama rendkívül volatilis, akinek még van olyan terve, hogy a virtuális térben megkeresett pénzt egyszer még a való világban is elköltené, annak érdemes ezt is figyelembe venni.

Címlapkép: MTI Fotó/Máthé Zoltán

elemző
francia ország koronavírus járvány hullám omikron
kariko katalin
who getty stock
feher haz
auchan
antony blinken
horvátország zászló

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Ajándék ötlet
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
elemző