tőzsdeapp brókerapp részvénykereskedelem
Üzlet

Rossz a hangulat a tőzsdéken, esnek a vezető indexek

Portfolio
A hét második felére megint elromlott a hangulat a tőzsdéken, miután csütörtökön a Federal Reserve tisztviselőinek újabb szigorú megjegyzései megerősítették azokat a várakozásokat, hogy az amerikai kamatlábak már márciusban emelkedhetnek, és a piacok a monetáris feltételek szigorodására készülnek. Lael Brainard, a Fed kormányzója csütörtökön lett a legújabb és egyben legidősebb amerikai jegybankár, aki jelezte, hogy az infláció leküzdése érdekében márciusban kamatemelésre kerül sor. Ezek után az európai tőzsdéken is rossz hangulatban telt a kereskedés pénteken, és az USA-ban is mínuszban vannak a vezető indexek. Mindeközben az Egyesült Államokban elstartolt a gyorsjelentési szezon, amely eddig vegyes számokat hozott a nagybankoktól, a legjelentősebb árfolyamreakció a JP Morgannél látszik, amely nagyot esett a jelentés után.

Csúnya mínuszban zárt a magyar tőzsde, nagyot esett az OTP

Az általánosan negatív nemzetközi hangulat közepette a magyar tőzsde jelentős mínuszban zárta be a pénteki kereskedést, ami elsősorban az OTP gyenge teljesítményének volt betudható, hiszen bankpapír több mint 3 százalékot esett.

Tovább a cikkhez

Esnek az amerikai tőzsdék, vegyes számok jött a nagybankoktól

Eséssel indult a nap az amerikai tőzsdéken, a Dow 1 százalékos gyengülése mellett, az S&P 500 0,6 százalékot gyengült, míg a Nasdaq 0,3 százalékkal került lejjebb. A befektetők most elsősorban a vállalati gyorsjelentések figyelnek, a Wall Street-i nagybankok közül a

  • JP Morgan 6,1 százalékot esett, miután a beszámoló szerint 1,8 milliárd dollárnyi hitelezési veszteségre képzett tartalékot szabadított fel, amely nélkül a vállalat profitja elmaradt volna a várttól.
  • A Wells Fargo árfolyama emellett 2,3 százalékot emelkedett, miután 1,38 dolláros részvényenkénti nyereségről számolt be, ami meghaladta az 1,13 dolláros elemzői becsléseket, de az árbevétel is meghaladta a várakozásokat.
  • A Citigroup árfolyama 2,5 százalékot esett, miután a Reuters elemzői várakozását felülteljesítette az egy részvényre jutó eredményt tekintve, ám az EPS  harmadával elmarad az egy évvel korábbihoz képest, a bevétel pedig nagyjából megfelelt a várakozásoknak.

Ütik a Citit a befektetők a gyorsjelentés után

Közzétette tavalyi negyedik negyedéves gyorsjelentését a Citigroup, az amerikai bank a Reuters elemzői várakozását felülteljesítette az egy részvényre jutó eredményt tekintve, ám az EPS  harmadával elmarad az egy évvel korábbihoz képest, a bevétel pedig nagyjából megfelelt a várakozásoknak. A pénzintézet részvényeinek árfolyama közel 4 százalékos mínuszba zuhant a tőzsdenyitás előtti kereskedésben.

Tovább a cikkhez

Nem javul a hangulat, az USA-ban is esés jöhet

A péntek délutáni kereskedésben továbbra is mínuszban vannak az európai tőzsdék, és a határidős indexek állása alapján az USA-ban is esés jöhet majd: a Dow Jones és az S&P 500 0,6 százalékos, a Nasdaq pedig 0,8 százalékos mínuszban vághat majd neki a napnak.

Jól sikerült a Wells Fargo negyedéve, ugrik a bankpapír

Közzétette negyedik negyedéves gyorsjelentését a Wells Fargo, az amerikai nagybank bevétele az elemzői várkozásokat meghaladta bevétel és egy részvényre jutó eredmény tekintetében is, és az egy évvel korábbi számokat is felülmúlta. A bank részvényeinek árfolyama már 2 százalék feletti pluszba lendült a tőzsdenyitás előtti kereskedésben.

Tovább a cikkhez

Itt az első banki gyorsjelentés, a tőzsdei befektetők nem erre számítottak

Bár az elemzők által vár 3,01 centnél magasabb, 3,33 cent lett a JP Morgan egy részvényre jutó eredménye, és a bevételek szempontjából is felülmúlta várakozásokat a bank, az egy évvel korábbihoz képest romló teljesítményre reagálva már csaknem 3%-os mínuszban van a bank részvényárfolyama a nyitás előtti kereskedésben.

Tovább a cikkhez

Alulteljesítő a magyar tőzsde, egyedül a Richter állja a sarat a blue chipek közül

A nemzetközi tőkepiaci hangulat jellemzően negatív pénteken, miután ismét az Egyesült Államok jegybankjának monetáris szigorítása került a befektetők figyelmének központjába, a nemzetközi hangulattal pedig a magyar tőzsde is esik.

Tovább a cikkhez

Továbbra is gyengélkednek az európai tőzsdék

Az európai tőzsdék esnek a péntek délelőtti kereskedésben, miután a Fed több döntéshozója is jelezte, hogy a jegybank márciusban megkezdi a kamatemelést az infláció elleni küzdelem érdekében.

"Egyértelműen a monetáris politika szigorításának hatása érződik a piacokon" - mondta Guillaume Paillat, az Aviva Investors multiasset portfóliómenedzsere. "Miért vennék drága, alacsony nyereségű növekedési részvényeket, amikor a központi bank elkezdi a monetáris politikai szigorítást?" - tette hozzá.

Paillat, aki legalább négy Fed-kamatemelésre számít idén, azt mondta, hogy gyakorlatilag eldőlt, hogy a kamatemelési ciklus márciusban kezdődik.

Kína februárban olajat fog felszabadítani a stratégiai készleteiből

Kína tavaly év végén megállapodott az Egyesült Államokkal, hogy a február 1-jén kezdődő holdújévi ünnepek idején az Egyesült Államok által kezdeményezett, a globális árak csökkentését célzó terv részeként nyersolajat szabadít fel nemzeti stratégiai készleteiből - közölték források a Reuters hírügynökséggel.

Tovább a cikkhez

Elon Musk szavaira ismét felrobbant a dogecoin

Számos példát láthattunk tavaly a Tesla-cégvezér Elon Musktól arra, hogy egy-egy jól időzített twitteres megnyilvánulással rövid időn belül az egekbe röpítette valamelyik spekulatívabb kriptovaluta vagy részvény árfolyamát, elég az első short squeeze-őrületben betöltött kulcsfontosságú szerepére vagy akár a shiba inu token szárnyalására gondolni. Úgy néz ki, hogy idén sem tervez lassítani a tempón a világ leggazdagabb embere.

Tovább a cikkhez

Lezárult a Duna House olaszországi akvizíciója

A Duna House bejelentette, hogy sikeresen lezárta az olasz HGroup akvizícióját - derült ki a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett közleményből.

Tovább a cikkhez

Esnek az európai tőzsdék

Esnek az európai tőzsdék a pénteki piacnyitás után, a DAX 0,7 százalékos gyengülése mellett, a CAC 0,9 százalékkal került lejjebb, míg a FTSE 100 0,4 százalékot esett. A milánói börze is lejjebb került 0,8 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,5 százalékot esett. A globális hangulatromlás mögött részben az húzódik meg, hogy csütörtökön az amerikai jegybank több tisztviselője is arról beszélt, hogy szükség van a monetáris politikai szigorításra az infláció megfékezése miatt.

dax

Folytatódik az esés a magyar tőzsdén, mínuszban a BUX

A tegnapi mínuszos zárás után ma tovább esik a magyar tőzsde, és a kereskedés első perceiben az összes blue chip lejjebb került. Ettől a függetlenül a BUX teljesítményére idén nem sok panasz lehet, hiszen globálisan az egyik legjobban teljesítő tőzsdeindex az év eddig eltelt részét tekintve.

Tovább a cikkhez

Lejjebb került a magyar tőzsde

Eséssel indult a hét utolsó kereskedési napja a magyar tőzsdén, a BUX 0,3 százalékkal került lejjebb. A blue chipek vegyes képet mutatnak a nyitás után, az OTP 0,1 százalékot esett, míg a Mol 0,9 százalékos mínuszban van, a Richter 0,1 százalékot erősödött, a Magyar Telekom pedig stagnál.

bux

Zsiday Viktor: Úgy tűnik a tőzsdei álmodozás korának egyelőre vége

A szigorodó monetáris politikával párhuzamosan változott meg a széljárás a tőzsdéken: a végtelen pénz ígérete nyomán felpumpált árfolyamú eszközök elkezdtek alulteljesítővé válni, míg az értékalapú befektetések vonzóbb célponttá váltak a befektetők szemében - ez a dinamikát hívja az álom és a valóság szétválásának Zsiday Viktor legfrissebb blogbejegyzésében.

Tovább a cikkhez

Késik a várva-várt futurisztikus Tesla-járgány gyártása

A Tesla nemrég közölte, hogy legfrissebb terveik szerint az a cél, hogy 2023 első negyedévének végére megkezdjék a várva várt Cybertruck gyártását, ezzel eltolták az idei év végére tervezett gyártási időpontot - mondta egy, az ügyet ismerő személy csütörtökön a Reutersnek.

Tovább a cikkhez

Eséssel nyithat Európa

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones értéke 0,5 százalék mínuszban zárt, a S&P 500 értéke 1,4 százalékot veszített, míg a Nasdaq értéke 2,6 százalékkal került lejjebb.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei értéke 1,08 százalékot veszített, a Hang Seng értéke 0,61 százalékos mínuszban van, míg a CSI 300 értéke 1,93 százalékkal került feljebb.
  • Kedvezőtlen nyitást jeleznek előre az európai határidős részvényindexek, a DAX értéke 0,72 százalékot eshet, a CAC értéke 0,87 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a FTSE értéke 1,18 százalék mínuszban nyithat.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones értéke 0,2 százalékkal kerülhet feljebb, a S&P 500 értéke 0,19 százalék pluszban nyithat, míg a Nasdaq értéke 0,19 százalékot emelkedhet.

Mi várható makro fronton?

A hét utolsó napja sem lesz unalmas, hiszen ma reggel érkezik az MNB előzetes statisztikai mérlege, majd a KSH a decemberi inflációs statisztikát teszi közzé. Az eddigi elemzői várakozások arról szóltak, hogy novemberben 7,4%-on tetőzhetett az áremelkedési ütem, most kiderül, hogy valóban csökkent-e már onnan az adat. Amerikában a kiskereskedelem és az ipari termelés friss számait ismerhetjük meg délután.

2022. január 10. - január 16. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
január 10. hétfő 9:00 KSH Külkereskedelem nov.
január 11. kedd 9:00 KSH Kereskedelmi szálláshelyek forgalma nov.
január 11. kedd 11:00 PM Előzetes áht-beszámoló dec.
január 11. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
január 12. szerda 9:00 KSH Ipar (második becslés) nov.
január 13. csütörtök 9:30 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
január 13. csütörtök 11:30 ÁKK Kötvényaukció  
január 13. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
január 14. péntek 8:30 MNB Statisztikai mérleg dec.
január 14. péntek 9:00 KSH Építőipar nov.
január 14. péntek 9:00 KSH Infláció dec.
Nemzetközi makrogazdaság
január 10. hétfő 11:00 EU Munkanélküliség nov.
január 12. szerda 2:30 Kína Infláció dec.
január 12. szerda 11:00 EU Ipar nov.
január 12. szerda 14:30 USA Infláció dec.
január 13. csütörtök 3:00 Kína Külkereskedelem dec.
január 13. csütörtök 14:30 USA Heti munkanélküliség  
január 14. péntek 8:00 UK Ipar nov.
január 14. péntek 8:00 UK Külkereskedelem nov.
január 14. péntek 11:00 EU Külkereskedelem nov.
január 14. péntek 14:30 USA Kiskereskedelem nov.
január 14. péntek 15:15 USA Ipar nov.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 5,9 százalékos elmozdulással a BUX index áll az élen, a sereghajtó 5,1 százalékos eséssel a Nasdaq index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban az OTP részvénye teljesített 9,7 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 0,1 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 9,3 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 36 113 -0,5% -0,3% 1,3% -0,6% 16,3% 81,6%
S&P 500 4 659 -1,4% -0,8% -0,2% -2,2% 22,3% 104,9%
Nasdaq 15 495 -2,6% -1,7% -3,7% -5,1% 19,4% 206,3%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 28 489 -1,0% 0,0% -0,5% -1,0% 0,1% 47,7%
Hang Seng 24 429 0,1% 5,9% 2,0% 4,4% -13,5% 6,5%
CSI 300 4 765 -1,7% -1,1% -6,3% -3,5% -14,6% 43,6%
Európai részvényindexek              
DAX 16 031 0,1% -0,1% 2,6% 0,9% 15,0% 37,9%
CAC 7 201 -0,5% -0,7% 3,7% 0,7% 27,2% 46,3%
FTSE 7 563 0,2% 1,5% 4,6% 2,4% 12,1% 3,1%
FTSE MIB 27 844 0,5% 0,7% 4,9% 1,8% 22,4% 42,7%
IBEX 8 816 0,5% 0,3% 5,9% 1,2% 5,4% -7,3%
Régiós részvényindexek              
BUX 53 736 -1,2% 4,0% 6,2% 5,9% 20,3% 63,1%
ATX 3 978 -0,3% 0,5% 6,2% 3,0% 34,1% 48,5%
PX 1 448 0,4% 1,4% 3,2% 1,5% 34,6% 55,7%
WIG20 73 245 -0,1% 3,5% 7,4% 5,7% 25,1% 36,9%
Magyar blue chipek              
OTP 18 215 -2,1% 7,7% 6,2% 9,7% 29,7% 104,9%
Mol 2 686 -0,1% 2,9% 10,9% 6,6% 11,0% 2,3%
Richter 8 735 -1,6% 0,6% 2,6% 0,1% 11,6% 39,2%
Magyar Telekom 417 0,2% -0,2% 2,5% 1,5% 5,0% -17,1%
Nyersanyagok              
WTI 82 0,0% 3,8% 15,5% 9,3% 57,7% 57,7%
Brent 84 0,0% 2,4% 13,5% 7,7% 50,0% 50,0%
Arany 1 815 -0,3% 1,3% 1,5% -0,4% -2,3% 52,0%
Ezüst 23 0,0% 4,5% 4,5% 0,0% -8,0% 43,8%
Devizák              
EURHUF 354 -0,3% -1,7% -3,8% -3,8% -1,7% 15,3%
USDHUF 308 -1,0% -3,1% -5,5% -4,9% 4,1% 6,6%
GBPHUF 424 0,2% -1,6% -1,4% -3,4% 5,0% 20,5%
EURUSD 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
USDJPY 114 0,0% -0,9% 0,9% -0,9% 10,7% -0,9%
GBPUSD 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
Kriptovaluták              
Bitcoin 42 571 -3,1% -1,2% -8,9% -7,9% 13,8% 5 060,1%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% -50,0%
10 éves német állampapírhozam 0 0,0% % % % % %
10 éves magyar állampapírhozam 4 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 100,0% 33,3%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép: Getty Images

elemző
francia ország koronavírus járvány hullám omikron
kariko katalin
who getty stock
feher haz
auchan
antony blinken
horvátország zászló

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Ajándék ötlet
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
elemző