Előfizetői tartalom

A járvány berobbanása óta nem láttunk ilyet Amerikában, és könnyen lehet, hogy a legrosszabb még hátra van

Portfolio
Az elmúlt hetekben a jegybanki kommunikáció mellett a világ nagyvállalatainak negyedik negyedéves gyorsjelentései mozgatták a tőzsdéket. Amelyik vállalat csalódást okozott, annak a részvényei keményen megbüntették a befektetők, még az olyan gigantikus piaci értékű cégekét is, mint a Meta vagy a Netflix. Legutóbbi elemzésében a Bank of America arra mutat rá, hogy az amerikai gyorsjelentések összességében a vállalati szektor egyre gyengülő kilátásaira utalnak, ami a részvényárfolyamokra is hatással van és még lesz is.

Lassulás az eredményekben

Az S&P 500 vállalatok több mint fele (amelyek a teljes profit 75 százalékát adják) közzétette legfrissebb gyorsjelentését, és a vállalatok 78,8 százaléka felülmúlta a várakozásokat.

Forrás: BofA Global Research

Ez eddig a jó hír. A rossz hír viszont az, hogy a Bank of America számításai szerint a negyedik negyedéves konszenzusos elemzői EPS várakozást mindössze 2 százalékkal módosították felfelé a január 1-i szinthez képest, míg a bevételvárakozások csak 1 százalékkal kerültek feljebb a gyorsjelentési szezon kezdete óta.

earnings tracker
Forrás: BofA Global Research

A felső ábrák azért aggasztók, mert a korábbi „Covidos” negyedévekben a harmadik hétre az EPS várakozás átlagosan 11 százalékkal nőtt a jelentési szezon kezdetéhez képest.

Miről szól még a cikk?

  • A negyedik negyedéves gyorsjelentési szezon már nem a hurráoptimizmusról szól.
  • A befektetők látszólag nem jutalmazzák azokat a cégeket, amelyek megverik az elemzői várakozásokat.
  • Pozitívum viszont, hogy nő a beruházások értéke.
  • A béremelkedés viszont nyomás alatt tartja a marzsokat.
  • Összességében negatív piaci kilátásokat fogalmazott meg a BofA.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés