Előfizetői tartalom

Ez csavarja meg igazán az ellátási láncokat: a nagyvállalatok nyomására kénytelenek lépni a kisebb cégek is

Portfolio
Az adatok mérése és megosztása elengedhetetlen ahhoz, hogy az ellátáci láncok és bármely vállalat karbonmentesítése megtörténhesen. Mégis lehetetlen kihívásnak tűnik, hogy egy nagyvállalat a több száz, vagy akár ezer beszállítójáról minden kibocsátási adatot tudjon, úgy, hogy minden beszállítónak további partnerei és beszállítói vannak, vagyis újabb több száz céges karbonlábnyomot kellene számításba venni. És így gördül tovább az adatigény az egyre kisebb és kisebb cégekre. Erre a problémára reagálva hozta létre a Boston Consulting Group és a CDP a mesterséges intelligencián alapuló platformjukat, ami közös kibocsátási adatmegosztásra hívja az ellátási láncok minden egyes szereplőjét.

Miért fontos, hogy az ellátási láncokban is elinduljon a zöldítés? Ha egy cég elhatározza, hogy mostantól átáll a fenntartható működésre, akkor általában a saját működéséhez kapcsolódó kibocsátást, karbonlábnyomát próbálja meg elsőként visszafogni (A cég tevékenységéből eredő közvetlen kibocsátást nevezzük Scope 1-nek, a cég által megvásárolt energiához...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés