Előfizetői tartalom

Rekordmennyiségű távhőt termelt környezetbarát módon tavaly a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű

Portfolio
40 éves fennállásának eddigi legnagyobb volumenű távhőtermelését, közel egymillió gigajoule (GJ) hőenergia előállítását érte el a tavalyi évben a Budapesti Közművek tulajdonában lévő Fővárosi Hulladékhasznosító Mű, ami 28 ezer átlagos budapesti háztartás éves távhőigényét biztosította környezetbarát, fenntartható módon – hívta fel a figyelmet a Budapesti Közművek keddi közleménye. A Hulladékhasznosító Mű a 2021-es működése során 28 millió m3 földgáz felhasználását takarította meg Magyarország számára, illetve mintegy 60 000 tonna CO2 kibocsátás-csökkenést eredményezett, és további mintegy 100 tonna egyéb légszennyezés kibocsátásának elmaradását érte el.

Az 1982-ben üzembe helyezett, időközben teljes rekonstrukción átesett mű Budapest, és egyúttal Magyarország egyetlen, kommunális hulladékot termikusan hasznosító létesítménye. Az Európai Unió, így hazánk klímavédelmi céljainak teljesítésében is fontos szerep hárul a távhőszolgáltatói szektorra, a 2020. végén elfogadott Nemzeti Energiastratégiában is kiemelten szerepel...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái