Előfizetői tartalom

Kiderült: 45 milliárd forintos kifizetést kapnak a KÁT-ot és METÁR-t finanszírozó nagyfogyasztók

Portfolio
Az elmúlt időszakban a villamos energia piaci ára jóval meghaladta a KÁT-ban és METÁR-ban érvényes támogatott árakat, így a két rendszer elkülönített kasszáiban nyereség keletkezett, amit már havonta ki lehet fizetni a rendszereket finanszírozó nagyfogyasztók felé, és ennek mértéke kilowattóránként 19,05 forint, azaz összességében 44,7 milliárd forintot kapnak azok a nagyfogyasztók, akiket az elmúlt időszak energiaár-emelkedései hátrányosan érintettek – közölte szerdán a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

A közlemény a jelentős kifizetés háttereként felidézi, hogy Magyarország mintegy két évtizede támogatja a megújuló energiaforrásokból történő villamosenergia-termelés bővítését célzó beruházásokat. A támogatások keretét kezdetben a kötelező átvételi (KÁT) rendszer adta, majd 2017-től lépett életbe a megújuló energiaforrásból előállított villamos energia...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái