Előfizetői tartalom

Ítéletet mondott a sztárközgazdász a techóriásokról és elárulta, hogy milyen részvényeket vesz most

Portfolio
Rázós volt az idei év eddig a részvénypiacokon, a befektetők bíznak a fellendülésben, de közben aggódnak az infláció miatt is. Az elmúlt évtizedben az amerikai tőzsdék emelkedésében nagy szerepet játszott hat részvény, a Facebook (Meta), az Amazon, a Netflix, a Google (Alphabet), az Apple és a Microsoft, vagyis a FANGAM-papírok. De a legutóbbi, jelenleg is zajló gyorsjelentési szezonban nagy turbulenciákat váltottak ki a negyedéves számaik, a Netflix és a Facebook piaci kapitalizációja például több mint az ötödével csökkent az eredményekre. Aswath Damodaran, a New York-i Egyetem professzora legfrissebb blogposztjában ezeket a vállalatokat értékeli, hogy befektetői szemmel mennyire vonzók most a részvényeik.

A 2010 és 2019 közötti időszak

A 2010 és 2019 közötti időszak egyértelmű nyertese a FANGAM-részvények voltak, és ez különösen látványos, ha megnézzük a papírok piaci kapitalizációjának alakulását a teljes piachoz viszonyítva. Az évtizedben a FANGAM-részvények összesített piaci kapitalizációja 719 milliárd dollárról 5070 milliárd dollárra emelkedett és súlyuk az amerikai részvénypiacon 6,5 százalékról 14,9 százalékra nőtt. Nem túlzás azt állítani, hogy ezek nélkül a részvények nélkül az elmúlt évtized nem lett volna ilyen erős az amerikai tőzsdéknek. 2020-ban pedig, ahogy beköszöntött a koronavírus-járvány, ezen vállalatok pozíciója még inkább megerősödött - olvasható a professzor blogbejegyzésében.

Kirobbant a covid-járvány

2020 februárja és 2020 augusztusa között, amikor a piacok összeomlottak, majd gyorsan magukra találtak, a FANGAM-részvények piaci kapitalizációja 1390 milliárd dollárral emelkedett, és szinte teljes egészében ezen papírok számlájára írható a részvénypiacok időszaki feltámadása. Akkoriban Damodaran megvizsgálta a részvények árazását, hogy a nagy szárnyalás után mennyire szakadtak el az árfolyamok a fundamentumoktól és akkor azt találta – a saját meglepetésére -, hogy az akkori alacsony kockázatmentes hozamok következtében csak egyetlen részvény tűnt jelentősen túlárazottnak, az Apple. A Microsoft és az Amazon mérsékelten felülértékelt volt akkoriban, a Netflix és a Google közel fair árazási szinten forgott, míg a Facebook alulértékelt volt.

Azóta sok minden történt, változott a gazdasági környezet, számos negyedéves gyorsjelentés napvilágot látott és voltak hírek is, a részvényárfolyamok pedig még tovább emelkedtek.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés