Előfizetői tartalom

Short squeeze, ötszörözés, teljes őrület - Ezek vannak most a nikkel piacán

Portfolio
A nikkel ára soha nem látott szintre, tonnánként 100 000 dollár fölé emelkedett a londoni fémtőzsdén, egy hatalmas short squeeze következtében, amelyben egy nagy állami tulajdonú kínai bank is benne volt - csak épp a mozgás rossz oldalán. A világ egyik vezető árutőzsdéjén a mozgás miatt módosítani kellett a szabályzatot, majd ma felfüggesztették a kereskedést a nikkellel, hogy elkerüljék a piaci összeomlást. Az áremelkedés részben azért is aggasztó, mert például az elektromos autókban használt fémek majdnem ötöde nikkel (acél és alumínium nélkül), de az energiaátmenet szempontjából szintén fontos szélturbinákban is használják a nyersanyagot.

Eszement rali A nikkel árfolyamának emelkedése már múlt héten is elindult, mivel a bankok csökkentették az orosz nyersanyagszállítókkal szembeni kitettségüket, és a nagy szállítmányozók elkerülték az ország kulcsfontosságú kikötőit. Most, hogy az Egyesült Államok az orosz olajimport esetleges betiltását mérlegeli, a kereskedők megkérdőjelezik hogy az ipari fogyasztók...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái