Előfizetői tartalom

Kopogtat a 900 forintos üzemanyagár - Lépéskényszerben a politika

Az emelkedő üzemanyagárakra Európa-szerte reagálnak a kormányok, hol gyorsabban, hol lassabban, hol erősen torzítva a piacot, hol pedig szabad teret engedve a piaci folyamatok működésének, de kompenzálva egyes társadalmi csoportokat. Összegyűjtöttük, hogy milyen lépéseket tettek az egyes európai kormányok a fogyasztók terheinek mérséklésére, miközben már van európai ország, ahol 900 forint fölé emelkedett az üzemanyagok literenkénti átlagára.

Elszálltak az üzemanyagárak

Az elmúlt hetekben egyre magasabbra emelkedett a kőolaj világpiaci ára, az áremelkedés a múlt hét elején gyorsult be, akkor közel 135 dollárig emelkedett a Brent típusú olaj hordónkénti ára, tavaly év végéhez képest akkor 76 százalék pluszban állt az árfolyam. Bár azóta alaposan korrigált a Brent ára, úgy tűnik, 100 dollár körül stabilizálódik, ami még mindig közel 30 százalékkal magasabb, mint tavaly év végén és több mint 60 százalékkal magasabb, mint egy éve.

Ezzel párhuzamosan az üzemanyagárak is meredeken emelkedtek, több európai országban már literenként 2 euró feletti árakat is láthatunk, és ezek az átlagárak, egyes kutakon ezeknél magasabb áron kínálják a benzint és a gázolajat.

A lista az Európai Bizottság legfrissebb adatai alapján úgy néz ki, hogy a benzinnél már 5 országban is 2 euró fölé emelkedett az átlagár, a lista élén Hollandia áll, közel 880 forintnak megfelelő eurót kell adni egy liter benzinért, euróban kifejezve a legolcsóbb pedig Magyarországon volt a benzin.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés