Előfizetői tartalom

Észrevétlenül vesz ki rengeteg pénzt a magyarok zsebéből a szén- és fatüzelés

Portfolio
A fosszilis tüzelőanyagokkal és fával történő fűtésből és főzésből származó kültéri légszennyezés évente több mint 27 milliárd euró egészségügyi költséget okoz az EU-ban és az Egyesült Királyságban - derül ki az Európai Közegészségügyi Szövetség (EPHA) legújabb tanulmányából. Az egészségügyi költségek háztartásokra lebontva átlagosan 130 euróba kerülnek évente Európában, de a magyar családoknak ennél jóval magasabb egészségügyi kiadást kell elszenvedniük: az európai átlag közel két és félszeresét.

A légszennyezést tartják az egészségre jelentett legnagyobb környezeti kockázatnak, csak az egyik vizsgált szennyezőanyag, a levegőben szálló finompor (PM2,5), amelynek körülbelül fele a háztartások energiafelhasználásából származik, a becslések szerint 307 000 uniós polgár korai haláláért volt okolható 2019-ben. A szálló port kémiai összetételtől függetlenül...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés