Előfizetői tartalom

Kegyelmi állapotban van a Mol - Ki tudja, meddig még?

A korábbinál jóval kevesebb olajat vásárolnak nyugati cégek Oroszországtól, részben emiatt az orosz, Ural típusú olaj ára alaposan elmaradt a Brent típusúétól. Hogy mit okoz ez a Molnál? Az olajcég finomítói marzsa első ránézésre értelmezhetetlenül magasra emelkedett, márciusban az elmúlt években látott érték nyolcszorosára. Amíg ez így van, addig a Mol nagyon szépen keres ezen a csatornán keresztül, önmagában ez kompenzálhatja a több országban bevezetett üzemanyagár-szabályozás negatív hatásaiért. Azt azonban senki nem tudja, meddig jut még olcsó orosz olajhoz a Mol.

Korában írtunk már arról, hogy a Mol (és más régiós olajcégek) profitál abból, hogy miközben a Brent típusú olaj (amihez a vállalat jellemzően árazza a termékeit) árfolyama jelentősen emelkedett, az Ural típusúé (amit jellemzően feldolgoz a Mol) most már hetek óta nyomás alatt van, mivel annak ellenére, hogy összeurópai energetikai szankciók nem léptek életbe Oroszországgal...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés