Előfizetői tartalom

Lehetetlent javasol Orbán Viktor a lengyel cégvezér szerint, de tényleg nő a nyomás Brüsszelen, hogy tegyen valamit

Portfolio
Tudjuk, hogy „politikailag lehetetlen” az európai karbonkvóta rendszer (ETS) felfüggesztését kérni, de megkerestünk holland, francia és német EP-képviselőket, hogy valahogy rugalmasabb legyen a rendszer, mert különben pont az energiaátmenetet, a zöld energiák felé elmozdulást lehetetleníti el a túl magas kvótaár – jelezte egy hétfői sajtótájékoztatón Wojciech Dabrowski, a legnagyobb lengyel közműcég (PGE) vezérigazgatója. Közben az uniós klímapolitika egyik legfőbb döntéshozója, Frans Timmermans európai bizottsági alelnök még nagyobb gyorsítást akar a zöld energiák felé az orosz fosszilis energiahordozókról való mielőbbi leválás érdekében, de nagy kérdés, hogy mindez a gyakorlatban hogyan tud megvalósulni a komoly költségek mellett.

Wojciech Dabrowski és helyettese, Wanda Buk arról beszéltek a Reuters beszámolója szerint, hogy a brüsszeli szabályozás túl nagy terhet jelent az olyan cégeknek, mint az övék, amely 3,5 GW-nyi szélerőmű kapacitást tervezne kiépíteni 2030-ig a zöld átmenet jegyében, hogy visszafogják a szénalapú áramtermelést. Közben viszont a rendkívül magas CO2 kvótaárak miatt ezekre...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés