Előfizetői tartalom

Elszállt az olajár, segít az olcsó orosz beszerzés, rekordok jöhetnek a Molnál

Nagy Viktor
Jó nagy hátszelet ad a Molnak a külső környezet alakulása, az olajár magasan áll, a forint gyenge és a vállalat továbbra is hozzájut az olcsó orosz olajhoz, ezek eredőjéből pedig rekorderedmény jöhetett ki az első negyedévben. Az elemzői várakozások alapján a vállalat korábban soha nem látott EBITDA-t érhetett el, amihez a két fő szegmens, az Upstream és a Downstream is hozzájárult. Május 6-án, pénteken hajnalban jelent a Mol.

Rendkívül kedvező a külső környezet alakulása a Mol szempontjából, hiszen a globális konjunktúra felpörgésével az olaj iránti kereslet is nőtt, és mivel a nagy olajhatalmak érdemben nem növelték a kitermelésüket, ráadásul az ukrajnai háború miatt a korábbi orosz olajkereslet egy része is új beszerzési lehetőségeket keresett, a megemelkedett keresletnek köszönhetően meredeken emelkedett az olaj ára. A Brent típusú olaj átlagára, amelyhez jellemzően a Mol is árazza a termékeit, 80 dollárról 100 dollár közelébe emelkedett az első negyedévben.

Ráadásul a dollárral szemben a forint tovább gyengült, így forintban kimutatva a Mol nagyrészt dollárban keletkező bevételeinek forintban kimutatott értéke is nagyobb.

Ezek után nem csoda, ha a Mol Upstream szegmense kiugróan eredményes lehetett az első negyedévben, az elemzői várakozások alapján korábban soha nem látott, 184 milliárd forint EBITDA-t érhetett el a szegmens, ami közel duplája az egy évvel korábbinak.

A másik oldalon a finomítói árrés is alaposan kitágult, miközben az elmúlt években átlagosan 4,5 dollár körül alakult, az első negyedévben már közel 14 dollár volt,

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái