Előfizetői tartalom

Jön az orosz olajembargó – Mi lesz a Mollal?

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen ma bejelentette, hogy mit tartalmaz a hatodik, Oroszországgal szembeni uniós szankciós csomag, erről döntenek majd a tagállamok. A tervezet központi eleme az orosz olajra vonatkozó embargó, ami az EU olajcégei közül leginkább a Molt érinti érzékenyen, ugyanis a magyar vállalat két finomítója, a százhalombattai és a pozsonyi is nagyrészt orosz olajat dolgoz fel. Sok még a nyitott kérdés, nem egyértelmű, milyen haladékot kap a két leginkább érintett ország, Magyarország és Szlovákia, meddig tarthat az átmeneti időszak, meddig juthat még hozzá olcsón a Mol az orosz olajhoz, de az sem világos, hogy az orosz olajról történő leváláshoz szükséges beruházások költségeit ki állja.

Miről döntött az EU?

Egyelőre semmiről, és ez fontos, annyi történt, hogy az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén a hatodik uniós, Oroszországgal szembeni szankciós csomag keretében teljes körű, a vezetékes és a tengeri szállítású orosz nyersolajra és finomított olajtermékekre is vonatkozó uniós importtilalom bevezetésére tett javaslatot.

Ezt a javaslatot vitatják meg a tagországok, amelyeknek egyhangúlag kell majd dönteniük a szankciós csomagról.

A tervezett menetrendet is elárulta Ursula von der Leyen, eszerint

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés