Előfizetői tartalom

Szép csendben az élet minden területét letaroló szuperappok épülnek - Mi lesz ebből?

Portfolio
Ázsiában indultak világhódító útjukra, és úgy tűnik, hamarosan itthon is megvetik a lábukat a "svájcibicska-alkalmazások", vagy ahogy szakmai körökben hívják őket: szuperappok. Kína, Dél-Korea, India, Vietnám és Indonézia egyedi digitalizációs fejlődésének köszönhetően ezek a multifunkciós applikációk, amelyekkel az ételrendeléstől a biztosítástkötésig bármit elintézhetnek a felhasználók, már igen komoly, helyenként milliárdos felhasználói bázist is fel tudnak mutatni. A sikert látva nyugati techcégek is vérszemet kaptak, és egyre inkább az látszik, hogy ők is a "szuperapposodás" útjára lépnének. A kínai állami megfigyelésekről szóló rémhírek és a nyugati közösségi média cégek visszaéléseivel szembesülve azonban sokakban joggal merülhet fel a kérdés, hogy valóban jó irány-e ez.

Mik azok a szuperappok? A kifejezést először a Blackberry alapítója, Mike Lazaridis alkotta meg 2010-ben, amikor a mobilalkalmazások éppenhogy csak megjelentek okostelefonokon, és elkezdték átformálni a hétköznapokat. Lazaridis szerint a szuperapp-jelenséget a következőképpen lehet megfogni: "Több alkalmazás zárt ökoszisztémája, amelyet az emberek minden nap használnak, mert...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái