oroszorszag moszkva
Üzlet

A grúz szakadár köztársaság új vezetője is Oroszországhoz csatlakozna

MTI
Alan Gaglojev, 41 éves ellenzéki vezető nyerte meg az elnökválasztást a Georgiától 1991-ben fegyveres harc után de facto elszakadt "Dél-oszét Köztársaságban" - közölte hétfőn a chinvali választási bizottság.

A tájékoztatás szerint Gaglojev a szavazatok csaknem 85 százalékos feldolgozottsága mellett a voksok 53,67 százalékával aratott győzelmet a vasárnapi második fordulóban az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége által nem elismert terület eddigi elnöke, Anatolij Bibilov felett. A szavazatok 41,3 százalékát megszerző Bibilov már elismerte a vereségét. A voksolás folyamatát Georgia és az Európai Unió is élesen bírálta.

A második forduló választói részvételét nem tették közzé, az április 10-én tartott első fordulóban, amikor öt jelölt indult, 74 százalékos részvételi arányt mértek.

Gaglojev az egyik, nemrégiben adott interjújában "a dél-oszét nép évszázadok óta dédelgetett álmáról" beszélt, arról, hogy egyszer csatlakozhatnak az Oroszországi Föderációhoz tartozó Észak-Oszétiához. Mint mondta, ennek feltétele az lenne, hogy Oroszország hajlandó felvenni Dél-Oszétiát.

Bibilov március végén a Rosszija 24 hírcsatornának adott nyilatkozatában bejelentette, hogy a "Dél-oszét Köztársaság" konzultációkat folytat Oroszországgal a csatlakozásról megtartandó népszavazás ügyében.

Georgia 2008. augusztus 8-ra virradóra kísérletet tett rá, hogy fegyverrel hódítsa vissza Dél-Oszétiát, amelyet Oroszország katonai erővel megakadályozott. Dél-Oszétia az ötnapos háborút követően Abháziával együtt önhatalmúlag kinyilvánította függetlenségét. Ezt Oroszországon kívül csak Nicaragua, Venezuela, Szíria, Vanuatu és Nauru ismerte el, valamint olyan területek, mint Nyugat-Szahara, a donyecki és a luhanszki "népköztársaság", valamint a moldovai szakadár Dnyesztermente.

Abházia ugyanakkor jelezte, hogy nem tervez csatlakozni Oroszországhoz, amelyet ugyanakkor stratégia partnerének és szoros szövetségesének tart.

Címlapkép: Getty Images

autó
Parlament alakuló ülés
ballisztikus-raketa-tengeralattjaro
Növekvő osztalékkal lepte meg részvényeseit a McDonald’s
MAV_Balaton_KISS_0001_2021jun

Holdblog Nem kell a techpapír

Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az időszak, hogy újra...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Private Banking támogatási és advisory vezető

Private Banking támogatási és advisory vezető
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
autó