vakcina oltás koroavírus
Üzlet

Figyelmeztetés jött az USA-ból: újra hiány lehet a koronavírus-vakcinákból és ez súlyos járványhullámmal fenyeget ősszel

Portfolio
Elképzelhető, hogy korlátozni kell a koronavírus-vakcinát elérhetőségét a legnagyobb kockázatú személyekre és nem kaphat mindenki az új generációs oltásokból ősszel, ha a Kongresszus nem hagyja jóvá az új oltások beszerzéséhez szükséges finanszírozást – figyelmeztet a Biden-kormányzat egyik magas rangú tagja a CNBC tudósítása szerint.

A CNBC forrása szerint az Egyesült Államok ősszel komolyabb koronavírus-járvánnyal nézhet szembe, ahogy az eddigi oltások hatékonysága csökken és újabb variánsok jelennek meg. Ezért több pénzre van szükség a következő generációs vakcinák és kezelések kifejlesztésére, hogy a megugró fertőzésszám ne okozzon magasabb kórházi terhelést és nagyobb számú halálesetet.

A Pfizer és a Moderna is fejleszti az új vakcinákat, mivel a jelenlegi oltások még az eredeti, vuhani vírustörzset célozzák és bár továbbra is védelmet nyújtanak a súlyos megbetegedés ellen, egyre kevésbé hatékonyak a fertőzés elkerülésében.

Az amerikai élelmiszer-és gyógyszerügyi hivatal várhatóan legkésőbb nyár elejéig döntést hoz arról, hogy a következő, őszi oltási kampányban szükség lesz-e az új oltásokra.

Az Egyesült Államok azonban egyelőre nem különített el elegendő forrást arra, hogy mindenki számára megvásárolja az új oltásokat, az amerikai szenátus ugyanis eddig nem fogadta el a további 10 milliárd dollárnyi finanszírozást. Pedig ez kevesebb mint a fele, amit a Fehér Ház eredetileg kért az oltóanyagra és a kutatásokra - írja a CNBC.

A kongresszusnak a következő hetekben el kell fogadnia a finanszírozást, hogy a szövetségi kormány és az oltóanyaggyártók közötti szerződéses tárgyalások júliusra előrehaladott állapotban legyenek - mondta a CNBC által idézett tisztviselő.

Ha ez nem történik meg, abban az esetben elképzelhető, hogy az új oltások csak a legnagyobb kockázatú személyeknek, például az idősek és a gyenge immunrendszerű embereknek lesz elérhető ősszel.

Még ha a pénz meg is érkezik, nem biztosított, hogy a vakcinagyártók elegendő oltóanyagot elő tudnak állítani őszre az idő rövidsége miatt – mondta el a Moderna vezérigazgatója. Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója a múlt héten a CNBC-nek azt mondta, hogy a gyógyszeripari óriás készen áll a következő generációs vakcina adagjainak gyártására, amint az FDA rábólint.

Címlapkép: Getty Images

orosz ukrán háború zászló
szekeres viktor, a gloster elnöke
autó
Parlament alakuló ülés
ballisztikus-raketa-tengeralattjaro
Növekvő osztalékkal lepte meg részvényeseit a McDonald’s

Holdblog Nem kell a techpapír

Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az időszak, hogy újra...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Private Banking támogatási és advisory vezető

Private Banking támogatási és advisory vezető
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
orosz ukrán háború zászló