tőzsde
Üzlet

Ez a mostani kísértetiesen hasonlít a 2000-es piacra - Mutatjuk, mi jöhet a tőzsdéken

Az ókori görög Laokoón szoborcsoportot idéző gyürkőzés jellemzi az amerikai részvénypiacokat immár két és fél hete. Kimagasló forgalom mellett zajlik egy nagy volatilitású esés, amely a leginkább a technológiai részvényeket érinti. Bár a piac sok esetben az 1973-as és 2008-as folyamatokhoz való hasonlóságokra koncentrál, sok esetben az igazi analógia most a 2000-es évé.

Betett a piacnak a Fed

Nagyon kemény időszaka van a globális részvény és kötvénypiacoknak az elmúlt hetekben és hónapokban, sőt tulajdonképpen azóta, hogy tavaly november és december fordulóján a Fed éles monetáris politikai irányváltást hajtott végre. Először a kommunikáció szintjén, majd tettekben is. (Mindezt úgy, hogy közben még a kommunikáció „héja” mivolta is megmaradt.)

A mai írásban elsősorban a Nasdaq-100 viselkedését vizsgáljuk meg, lássuk is az ezt az indexet reprezentáló ETF, a QQQ napi gyertyás grafikonját 2021. szeptember 1. és 2022. május 9. között:

laokoon-chart1-qqq-2021-2022

Az ábrán kék téglalap jelzi azt az időszakot, amely azután az április 21-i csütörtök után következett be, amikor Jerome Powell jelenlegi Fed-elnök egy hírhedt negyven évvel ezelőtti előd, Paul Volcker nevét dobta be egyfajta piacot sokkoló kommunikációs fogásként.

Paul Volcker 1979 és 1987 között szolgáló Fed-elnök a 2009 és 2021 közötti extrém monetáris lazaságon és pénznyomtatáson alapuló rezsim tökéletes antitézisét testesítette meg a nyolcvanas évek elejének masszívan kétszámjegyű kamatlábaival.

Ránézve a grafikonra a kommunikáció – ha ez volt a célja – „elementáris sikert aratott”, az amerikai részvénypiac régóta nem látott mélyütést kapott. Mindez kiemelkedően magas forgalom mellett zajlott le, ahogyan azt az ábra alján látható narancssárga téglalap jelzi.

Az elmúlt 12-13 tőzsdei kereskedési napon egy az ókori görög Laokoón szoborcsoporthoz hasonlító alakzat jött létre, ahol lefelé és fölfelé is sok esetben 3+ százalékos mozgású gyertyák vannak sokszor egymással szembeni reversal alakzatokat bemutatva. Ez a tőzsdei Laokoón-csoport annak a következménye,

hogy két egymással gyökeresen szembenálló markáns vélemény ütközik meg egymással a részvénypiacon.

A bika és a medve

Az egymással birkózó felek közül a bika oldalon azok állnak, akik azt gondolják, hogy ez is csak egy (ugyan nagyon komoly) piaci korrekció, ahol a mélypontokat ugyanúgy meg kell venni, mint ahogyan az sikeres stratégia volt a 2009 és 2021 közötti időszakban.

A piacot maga alá gyűrő, úthengerszerű eladások viszont a medve oldal jelenlegi erőfölényéről tanúskodnak. Ennek a félnek is hosszú évek óta nem látott, erős muníciója van. Az ő mottójuk nem más, mint hogy a részvénypiacok elmúlt 13 évnyi bikafuttatásának elsőszámú gazdája, a Fed éppen markáns irányváltásban van. Ez a pálfordulás pedig egyre több piaci szereplő véleménye szerint nem pusztán a pénznyomtatás korszakának a végét hozza el az idén számunkra, hanem a Fed egyenesen a részvénypiacok „szétcsapásával” (a vagyonhatáson keresztül) kívánja megfékezni a jelenlegi egyre nagyobb problémákat okozó inflációs nyomást.

Mielőtt megpróbálnék némi igazságot tenni ebben a kérdésben, egy fontos megállapítást kell tennem: az amerikai technológiai részvények olyan rossz állapotban vannak, amilyen rossz állapotban a 2008 vége és 2021 vége közötti lenyűgöző hegymenet során egyszer sem láttuk őket.

  • A technológiai indexek már tavaly november közepén is úgy érték el életük csúcsát, hogy közben a csúcs napján a Nasdaq-ra bevezetett részvények 15 százaléka ütötte meg aznap a saját 52 hetes mélypontját;
  • Azóta – leszámítva a totálisan fals idei március végi mozgást – folyamatos az alacsonyabb csúcspontok és alacsonyabb mélypontok sorozata, ami ugye a nagyon régóta nem látott medvepiac alapvető karakterisztikája;
  • Tavaly novemberhez képest immár 25 százalék feletti esésben van mind a Nasdaq Composite, mind pedig a Nasdaq-100 index;
  • A technológiai részvények és indexek hónapok óta szignifikánsan alulteljesítik a hagyományos részvényeket és részvényindexeket;
  • A kimagasló indexsúlyt képviselő Apple, Microsoft, Alphabet és Tesla kvartett még mindig teljesen elfogadható teljesítménye nélkül ez a kép még a jelenleginél is sokkal rosszabbul nézne ki.
  • Miközben a Nasdaq indexei a 2021-es és a 2022-es év együttes bő 16 hónapját nézve már érdemi mínuszban vannak, addig nagyon sok hagyományos amerikai részvényindex van még mindig pluszban erre az időszakra nézve;
  • Rengeteg korábban komoly piaci kapitalizációval rendelkező technológiai részvény kapott 60-70 százalékosnál is nagyobb ütést csak az elmúlt hat hónapban.

Az utolsó három állításhoz most nézzünk meg két grafikont. Először lássuk a vezető amerikai indexek és a már említett négy technológiai részvény összevont 2021-es és 2022-es teljesítményét:

Másodszor pedig nézzük meg az elmúlt hat hónap szégyenpadját azon technológiai részvényekkel (messze a teljesség igénye nélkül), amelyek óriási árfolyamesésen mentek keresztül november közepe óta:

A felsorolt „medvelábnyomok” mérlegelése után már nem maradt más feladatunk, mint feltenni magunknak a kérdést, merre mehetnek tovább az amerikai (és globális) részvénypiacok az elmúlt napok tőzsdei Laokoón-csoportja után?

2000-es analógia

Először ehhez azt kell tisztáznunk, hogy az amerikai részvénypiacok milyen típusú problémával állnak szemben. A mostani indexchartok sok tekintetben hasonlítanak a nem túl szép emlékekkel bíró 1973-as, 2000-es és 2008-as évjáratra. Az 1973-as év olajárrobbanást és inflációt hozott magával. A 2008-as év pedig egy komplett jelzáloghitel-válságot az ezt követő globális recesszióval. Bár mostanában a félelmek elsősorban ezekre a tényezőkre koncentrálnak, én úgy látom, hogy a legtöbb tekintetben az amerikai részvénypiac a 2000-es évre hasonlít, és ennek megfelelően elsősorban egy elementáris technológiai rally lebontását láthatjuk.

A hasonlóság az 1991 és 2000 közötti, illetve a 2008 vége és 2021 közötti időszak között nagyon sok tekintetben kísérteties. Mindkét időszak hihetetlen Nasdaq-emelkedéseket hozott, amelynek a vége előtt másfél évvel volt egy fals összeomlása. (Az orosz válság illetve a koronavírus világjárvány kitörése miatt.) Az összeomlásból aztán mindkét esetben rengeteg kisebb technológiai papír szárnyalt óriásit még másfél évig. Majd a szárnyalás összecsuklott, és magával hozta a hirtelen 60-70 százalékos és még nagyobb árfolyameséseket.

Éppen ezért nagyon érdemes megvizsgálnunk, hogy mi is történt a 2000-es évben a Nasdaq Composite index esetében. A következő ábrán a Nasdaq Composite index látható napi gyertyákkal 1999 októbere és 2000 szeptembere között:

laokoon-chart4-nasdaqcomp-1999-2000

A 2021-es inkább tetőző bikapiaci végjátékhoz képest az 1999-es év végén és a 2000-es év elején egy begyorsuló folyamat vetett véget az évtizedes emelkedésnek. Mindkét esetben masszív eladási hullám követte ezt, 2022-ben lassabban, 2000-ben nagyon gyorsan. És innen élhetnek az előttünk álló három-négy hónapra szerintem a hasonlóságok. A kék téglalap a 2000 áprilisi és májusi Laokoón-csoportot jelöli a charton, amelyet követően az egész nyár egy hullámzó bear-market rally-val telt el.

És szerintem most is ez a kulcsszó: a legvalószínűbb szcenáriónak (amely persze az események függvényében könnyen és gyorsan elbukhat) azt tartom, hogy egy ilyen medvepiaci emelkedéssel fog telni a 2022-es nyár. Ehhez azonban először meg kell találnia a piacnak egy kereskedhető lokális mélypontot, amelytől szerintem maximum néhány nap választja el. Utána pedig a jelenlegi pesszimista környezetben (a put-call arány például 13 egymást követő nap óta van 1 felett) bármilyen enyhülést hozó hír okozhat egy több hónapos kisebb-közepesebb részvénypiaci megnyugvást.

Érdemes a 2000-es évek elejének grafikonjait tanulmányoznia mindenkinek, főleg a bear-market rally lefolyásával kapcsolatban.

EZ ITT AZ ON THE OTHER HAND, A PORTFOLIO VÉLEMÉNY ROVATA.

A cikk a szerző véleményét tükrözi, amely nem feltétlenül esik egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el meglátásait a címre. A Portfolio Vélemény rovata az On The Other Hand. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Címlapkép: Getty Images

usa zaszlo
himlo kiutes
olajfinomito
fagylalt fagyi
irán

Holdblog A megváltozott világ

2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kamatcsökkentés...

2022. május 17.
Hitelezés 2022
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Konténer bolt