Portfolio signature

Rátenyereltek a nagy piros gombra, globális eladási hullám a tőzsdéken

Nagy Viktor
Hogy mi történik a tőzsdéken? Egy szóval korrekció, ami teljesen természetes a tőkepiacokon, főként, ha akkora emelkedésen vannak túl, mint amit a koronavírus-pandémia kitörését követő bő két évben láttunk. Az esés már rég nem csak a részvényeket érinti, nyomás alá kerültek a kötvények, a nyersanyagok vagy éppen a kriptovaluták is. Nagy bika nagyot kakál, hangzott el a legendás mondat Szabó Lászlótól, az akkor még Concorde Alapkezelő elnökétől még 2009-ben, és hát nehéz ezzel vitatkozni, nagy emelkedés után az esés sem lehet kicsi, ezt látjuk most. A nagy kérdés az, hogy megáll-e itt az esés, vagy ez már egy medve piac kezdete.

Mi történik a tőzsdéken?

Ha röviden akarjuk megfogalmazni, hogy mi történik a tőzsdéken, akkor azt mondhatjuk, hogy korrekció. Olyan intenzitású és mértékű esés, amiből a koronavírus kitörése utáni zuhanást követő, 2020 márciusi mélypont óta nem túl sok volt. Az alábbi ábrán jól látszik, hogy

  • egyrészt az esés széles körű, nem korlátozódik egy eszközosztályra, mondjuk a részvényekre,
  • másrészt az is igaz, hogy viszonylag intenzív, hiszen például a bitcoin értéke a tavaly novemberi csúcsa óta lefeleződött, a Nasdaq értéke több mint negyedével csökkent, hasonlóan a magyar BUX index értéke is nagyot esett.

Egyébként kifejezetten ritka esemény, hogy a mostanihoz hasonlóan rosszul induljon az év a tőzsdéken, ha az első négy hónapot nézzük, akkor

akkora esés, mint most, legutóbb 1939-ben volt az S&P 500 indexben.

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések