Gundel
Üzlet

Újragondolták a Gundelt: várják a gyerekes családokat és a kutyásokat is

Portfolio
A több mint 125 éves, tradicionálisan a nemzetközileg is legismertebbnek számító budapesti étterem és kávéház komoly átalakuláson ment keresztül az elmúlt időszakban. A covid miatti kényszerpihenő után a Danubius Hotels tulajdonában lévő épület új üzemeltetőt kapott, aki alaposan átalakította a gasztronómiai és vendéglátási koncepciót is: a kerthelyiség megnyitásával sokkal nagyobb vendégszámot képes befogadni az étterem, amely a szélesebb igényekhez igazodva az árait is leszállította, játszótér nyílt a gyerekeknek, a kutyákat pedig külön étlap várja.

„A Gundel étterem a vendéglátósok számára egy ikonikus hely, a Gundel az első, magyar gasztronómiát maghatározó család volt, szakmai díjat neveztek el róluk, sőt, a vendéglátóipari szakközépiskolát is. Ugyanakkor az emberek emlékezetében, úgy él, mint a felső tízezer étterme, amely drága, dress code és pompa van. Pedig korábban a Gundel nem volt egy elitista hely, hanem „mindenki étterme”, ahová ugyanúgy kijártak a bakák és a cselédlányok, ahogy a gazdagok is” – mondta a Portfolio-nak Szabó Csaba, az étterem egyik vezetője, aki ebben határozza meg az új koncepció irányvonalát is:

Az étterem elérhető legyen, mindenkinek lehetősége legyen átélni a Gundel-élményt.

A váltás ahhoz köthető, hogy az étteremnek új üzemeltetője van, a magyar piacon meghatározó gasztronómiával, rendezvényszervezéssel és hotel-üzemeltetéssel foglalkozó Eventrend Group, amely portfoliójába többek között a New York Café, a Centrál Kávéház, a Spoon Hajó, a Városliget Étterem és Kávézó, a Cziniel Cukrászda, a Főőrség Kávéház mellett öt vidéki szálloda és több jelentős catering-és rendezvényszervező cég is tartozik.

Gundel-Kert
A Gundel-Kert 5-600 fő befogadására is alkalmas.

Az épület továbbra is a Danubius Hotels tulajdona, a cégcsoport egy hosszú távú, 25 évre szóló bérleti szerződés keretében vette át üzemeltetést. Az étterem újrapozícionálásához jelentős beruházásra volt szükség, amibe a belső terek renoválásán át a kerthelyiség újratervezésén keresztül a Bagolyvár étterem rendezvényteremmé alakításáig sok minden beletartozik, de a kulisszák mögött a mai napig tart egy több száz milliós értékű gépészeti felújítás, amelynek megtérülési ideje várhatóan másfél év. A belső építészeti beruházásokra, amely az étterem, a kerthelység és a Bagolyvár étterem felújítását jelenti eddig 100 millió forintot költöttek.              

„Amikor egy hónap alatt, decemberről januárra a rezsiköltségek megötszöröződnek, több tízmilliós tételt alkotva, az egy erős ösztönzés az energetikai felújításra, amely a bérleti szerződés keretében az üzemeltetőt terheli.

Több ilyen bérleti szerződésünk van, amelyben van egy komplex elszámolási rendszer, hasonló üzleti modellben üzemeltetjük például a New York Kávéházat is, ez a mi know-how-k része, van ezekben a szerződésekben egy olyan innováció, ami a bérlő és a bérbeadó számára is előnyössé teszi az együttműködést.

Az említett New York Kávéház esetében éppen ezért a 12 éves bérleti szerződést a lejárat után meg tudtuk hosszabbítani újabb 12 évre” – tette hozzá Szabó, aki szerint a Gundel árai ma már belesimulnak a budapesti éttermek átlagába, egyáltalán nem számítanak kiugrónak, sőt, egyes tételek a ligeti vendéglátóegységekben drágábbak.

Palócleves bárányhúsból
Palócleves bárányhúsból - az egyik tétel a Nemezeti11-ből.

A megújult terek, burkolatok mellett az igazi különlegesség a kerthelyiség újranyitása, amely a teljes kihasználtság mellett 5-600 vendéget is fogadni tud, amellyel egyszerre tiszteleg a Gundel aranykora előtt, ugyanakkor lehetőséget teremt arra, hogy minden napszakban, minden alkalomra, a lehető legszélesebb vendégkör előtt nyitva álljon, ennek megfelelően a Gundel Kert gyermek- és kutyabarát is, ahogy Gundel Károly idejében is az volt.

Helyet kapott egy századelős körhinta, vízilovas célbadobó, árnyékolt kerti homokozó és a pergola alatti részen hat darab különálló, 2 személyes hinta is. A kert közepén szökőkút, a napernyővel, pergolával fedett terület pedig mintegy 500 négyzetméter, védve a vendégeket a nyári záporoktól és tűző napfénytől egyaránt. A legkisebbek egy letölthető Gundel Kids alkalmazással színezhetik ki a Gundel Palotát, és hallgathatnak vagy olvashatnak mesét.

Az ételek tekintetében továbbra is központi elem a Nemzeti11, az a tizenegy ikonikus Gundel fogás, amely az örökség legfontosabb eleme. „Ezen keresztül mutatjuk meg a más országokból, kultúrákból idelátogatóknak, hogy mi magyarok mit szeretünk, mit fogyasztunk, mit tartunk a magyar konyha alapjának” – mondta Szabó.

Gundel
A Gundel-Kert fedett része.

A gasztronómiai koncepció átalakításánál az Eventrend Group egyik arca, Wolf András corporate séf jelölte ki az irányokat, partnerével közösen az executive séffel, a korábban Japánban exkluzív magyar éttermet vezető Moldován Viktorral közösen alkották újra a nagy múltú fogásokat. Az étlapon fontos szerepet kapnak azok az ételek, amelyek megalkotása tradicionálisan a Gundelhez kötődnek, de az új irányvonalnak megfelelően a gyerekek számára is külön étlap készült, ahogy a kutyák számára is a konyhán frissen készült ételek kaphatók.

szekeres viktor, a gloster elnöke
autó
Parlament alakuló ülés
ballisztikus-raketa-tengeralattjaro
Növekvő osztalékkal lepte meg részvényeseit a McDonald’s

Holdblog Nem kell a techpapír

Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az időszak, hogy újra...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Private Banking támogatási és advisory vezető

Private Banking támogatási és advisory vezető
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
autó