nyomda
Üzlet

Lendületet adott a választás a Nyomdának

Portfolio
Jelentős bevétel-és profitnövekedésről számolt be a Nyomda 2022. első negyedévére, részben a választásokhoz kapcsolódó nyomdai feladatoknak, részben a lejáró okmányok megújításának köszönhetően – derül ki a cég gyorsjelentéséből. A nehézségek között említette a vállalat a szállítási határidők és árak növekedését, valamint az alapanyagok beszerzésének nehézségeit.

Kétszámjegyű bevételnövekedés

20 százalék feletti bevételnövekedést ért el a Nyomda az első negyedéveben az előző év azonos időszakához viszonyítva, ami köszönhető a parlamenti választásokhoz kapcsolódó nyomdai feladatoknak, valamint annak, hogy a lejáró okmányok megújítására adott határidő közeledtével folyamatosan növekszik az okmányrendelések száma – derül ki a cég pénteken piaczárás után közzétett gyorsjelentéséből.

nyomdabevetel
  • Az üzleti szegmensek közül a biztonsági termékek és megoldások árbevétele 65 százalékkal emelkedett év/év alapon, a változást főként a biztonsági elemekkel ellátott választási nyomtatványok árbevétele okozta.
  • A kártya okmányok növekvő forgalmának köszönhetően a kártyagyártás, megszemélyesítés üzletág bevétele 2 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szintről.
  • A nyomtatványok gyártása, megszemélyesítése, adatfeldolgozás divízió bevétele 3 százalékkal nőtt, itt az export értékesítések húzták a növekedést.
  • A könyvforgalom emelkedett, ennek köszönhetően a hagyományos nyomdatermékek bevétele 27 százalékkal ugrott meg az előző évhez képest.
  • Az egyéb árbevétel kismértékben emelkedett, ez a szegmens főként kereskedelmi anyagok, áruk értékesítéséből származó bevételeket tartalmazza.

Csökkenő exportbevétel

Az export árbevétel közel 12 százalékkal csökkent az első negyedévben, így az export aránya 33 százalékra esett, szemben a bázisidőszaki közel 45 százalékos súllyal.

Az exportbevételek közül nagyot esett a biztonsági termékek és megoldások bevétele, a magasabb bázisidőszaki érték a 2021. első negyedévében elszámolt okmánybiztonsági rendszerek kialakításának volt köszönhető. A másfélszeresére nőtt viszont a kártyagyártás bevétele és a legnagyobb exportbevételű nyomtatványgyártás bevétele is kismértékben, 2 százalékkal emelkedni tudott.

Javuló eredményesség

A működési költségen belül az anyagköltségek a forgalom növekedésével együtt emelkedtek, de a bevételnél kisebb mértékben, míg a személyi jellegű ráfordítások 26 százalékkal ugrottak meg, a megnövekedett forgalom miatt elszámolt teljesítmény alapú bérek, túlórák és a béremelés következtében.

A főbb eredménysorok az ANY Biztonsági Nyomdánál
millió forint 1Q 21 1Q 22 változás
nettó árbevétel 9610 11574 20,4%
ebből export árbevétel 4304 3799 -11,7%
export árbevétel súlya 44,8% 32,8% -12,0pp
üzemi eredmény 892 1485 66,5%
üzemi eredményszint 9,3% 12,8% +3,5pp
nettó eredmény 468 1086 132,1%
EBITDA 1295 2044 57,8%
Forrás: ANY Biztonsági Nyomda, Portfolio    

Az EBITDA szintjén 2 milliárd forintos nyereségről számolt be a Nyomda az első negyedévre, ami 58 százalékos növekedés az egy évvel korábbi értékről, az üzemi eredmény pedig 66 százalékkal nőtt, 1,48 milliárd forintra.

Az egy évvel ezelőtti szinthez képest javultak a profitráták, az üzemi eredményszint 3,5 százalékponttal javult, a nettó eredményszint pedig a 10 százalékot közelíti.

A nettó eredmény 1,08 milliárd forintot tett ki, ami több mint a kétszerese a bázisidőszaki értéknek.

nyomdaeredmeny

Mit mond a menedzsment?

Zsámboki Gábor, a Nyomda vezérigazgatója az eredményeket kommentálva elmondta, hogy

a lejáró okmányok megújítására adott júniusi határidő közeledtével folyamatosan növekszik az okmányrendelések száma, valamint fennakadás nélkül végeztük el a parlementi választásokhoz kapcsolódó nyomdai feladatokat, és leányvállalataink is kiválóan teljesítettek az első 3 hónapban. A megnövekedett erőforrás igényeket a pandémia időszakában végrehatjott fejlesztések és technológiai beruházások mellett, a meglévő kapacitásokkal jól gazdálkodva valósítottuk meg, így hatékony működésünknek köszönhetően nettó eredményünk jelentősen nőtt.

A gazdasági környezet hatásai, mint szállítási határidők és árak növekedése, alapanyagok beszerzésének nehézségei, kihívások elé állítják a céget, de fennakadásokat nem okoznak – tette hozzá.

Az árfolyam

A Nyomda árfolyama 1,9 százalékos pluszban zárt ma, a gyorsjelentés közzétételét megelőzően a kedvezőbbre forduló piaci hangulat közepette. Idén 2,6 százalékos pluszban áll a papír, amivel felülteljesítő a magyar tőzsdén, a BUX ugyanis közel 19 százalékot esett idén. A papírok főként a magas osztalék miatt lehetnek vonzóak a befektetőknek, a tavalyi év után kifizetett osztalék mintegy 9 százalékos osztalékhozamot jelentett.

Címlapkép: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt

usa zaszlo
himlo kiutes
olajfinomito
fagylalt fagyi
irán

Holdblog A megváltozott világ

2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kamatcsökkentés...

2022. május 17.
Hitelezés 2022
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Konténer bolt