hitelezés 2022 panel forrás stiller ákos
Üzlet

A munkanélküliség dobja majd meg a problémás hiteleket itthon? Elárulták a piaci szakértők, mikor jöhet a tetőzés

Portfolio
A lakossági nem teljesítő hitelek inkább 2024-ben, míg a vállalati nem teljesítő hitelek már 2023-ban tetőzhetnek Magyarországon – mondták el várakozásaikat a Portfolio Hitelezés 2022 konferenciájának nem teljesítő hitelekről szóló panelbeszélgetésének résztvevői. A szakértők szerint sok minden hatással lehet a fizetési hajlandóságra, de kiemelték a munkanélküliség és a reáljövedelem alakulását.  

Molnár Gergő, a K&H Bank Zrt. Lakossági Hitelkezelés vezetője úgy látja, hogy 2023-ban fog tetőzni a lakáshitelek nem teljesítő állománya (NPL-je). Ők 4-6%-os NPL-szintre számítanak a lakáshiteleknél. Felfalusi Péter, az Intrum vezérigazgatója szerint a nem teljesítő hitelek tetőzése még kitolódhat, mivel a lakossági megtakarítások és a hitelfékek mellett tudni fogják még fizetni a hiteleket egy darabig az emberek. Jellemzően az NPL akkor szokott tetőzni, amikor a munkanélküliség is magas, ami szerinte 2024-ben vagy azt követően jöhet el. Ha nem lenne kormányzati belenyúlás, akkor 7-8% körüli szintre tenné a tetőzés mértékét. Dr. Csorbai Hajnalka, az Opten Kft. stratégiai igazgatója a vállalati hitelek NPL-jét 2023-ra várja, a lakossági pedig 2024-re.

Lencsés Tamás, az EOS Faktor Zrt. ügyvezető igazgatója úgy véli, hogy a reáljövedelmek alakulása befolyásolja leginkább a hazai fizetőképesség alakulását. Kérdés a fizetési hajlandóság alakulása is, hiszen nem csak a rászoruló adósok kapnak védőhálót (moral hazard). Molnár Gergő (K&H) szerint el kell különíteni a bankoknak és követeléskezelőknek nem fizető ügyfelek körét. A bankok ügyfeleinél jobban hat a fizetőképességre a munkanélküliség, míg a követeléskezelőknél a reáljövedelmek játszanak fontosabb szerepet. Felfalusi Péter (Intrum) az infláció, kamatszint, munkanélküliség mind sorban hatnak a hitelportfólióra, de különösen a munkanélküliségnek lesz majd szerepe a fizetőképesség alakulásában.

A moratórium 2 kivezetésével azt tapasztalták, hogy az ebből kilépő ügyfelek tudták fizetni a hiteleiket, ugyanakkor kellett egy kis idő, amíg az ügyfelek újra megszokták, hogy fizetni kell a törlesztőket – mondta el Molnár Gergő (K&H). Lencsés Tamás (EOS) kiemelte, hogy a moratóriumos ügyfelek egyelőre nem jelentkeztek a piacon, és nem is látja ezt a közeljövőben. Vállalati oldalról nagyjából 3 ezer cég van még moratóriumban – emelte ki Csorbai Hajnalka (Opten). Szerinte vállalati oldalon még tudtak optimalizálni a cégek, sokáig csak az egymás felé fennálló hiteleket egyenlítették ki, amíg a bank fel még nem kellett törleszteni, de ez most változni fog.

A K&H-ban a még mindig a moratóriumban résztvevő ügyfelek aránya alacsony, közülük is nagyjából az 50%-nál lehet probléma a hitelek visszafizetésével, a frissebb ügyfeleknél nem látnak komolyabb fizetési problémákat – emelte ki Molnár Gergő (K&H). Felfalusi Péter (Intrum) szerint a késedelmes ügyfeleknek rendelkezésre álló támogatások nem a kormánynak, hanem a versenyszférának kerül pénzbe. A legkárosabb döntés talán a kamatstop volt, hiszen a bankok hosszú évek óta igyekeznek edukálni az ügyfeleket abban, hogy fixált kamatozású hitelek felé menjenek.

Címlapkép: Stiller Ákos/Portfolio

varga-judit-europai-unio-europai-bizottsag
orosz ukrán háború konfliktus zászló ukrajna stock
tornado
tőzsde
aviva city london getty stock

Holdblog Pénzzúzás

Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) eddig. Viszont...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
tőzsde