tőzsde részvény
Üzlet

Merre tovább most a tőzsdéken? – Mutatjuk, mit gondol a Wall Street

Portfolio
Volatilis időszakot élünk a tőzsdéken, nem csak a részvénypiacok, de a kriptovaluták is nagyot estek néhány hét leforgása alatt. Minden befektetőben hasonló kérdések fogalmazódnak meg ilyenkor. Meddig folytatódhat az esés? Meg volt már a piac alja? Mit kell venni ilyenkor? Ezekben a kérdésekben nagy segítséget jelenthetnek az olyan alapkezelői felmérések, mint amilyet a Bank of America is havi rendszerességel szokott elkészíteni a profi Wall Street-i befektetők körében. Ennek májusi kiadása a héten jelent meg és kiderült belőle, hogy a befektetők jelenleg milyen piaci kockázatoktól tartanak a leginkább, milyen eszközöket preferálnak, és mire számítanak a következő időszakban.
Június 3-án online zárt befektetési klubot szervezünk Signature előfizetőinknek. A téma minden befektetéssel rendelkező magánszemélyt érint: hogyan védekezhetünk az infláció ellen. További részletek itt:

Egyre pesszimistábbak a profik

Egy hónappal azután, hogy az Bank of America alapkezelői felmérése egyenesen apokaliptikus hangulatot mutatott a Wall Streeten - a többség medvepiacot és stagflációt várt - és az optimizmus a Lehman Brothers előtti szintre zuhant, az amerikai nagybank közzétette legújabb, májusi felmérését. Ebből kiderült, hogy a bank befektetési stratégája, Michael Hartnett (aki legutóbb arra figyelmeztetett, hogy a medvepiac akkor ér véget, amikor az S&P eléri a 3 000 pontot októberben), nézeteit egyre több Wall Street-i szakember osztja, mivel a 331 résztvevőt (akik összesen 986 milliárd dollárnyi eszközt kezelnek) magába foglaló felmérés kimutatta, hogy a globális növekedéssel kapcsolatos várakozások az előző hónaphoz képest még tovább estek, és ezzel történelmi mélypontra kerültek.

Forrás: Bank of America

Eközben a profitvárakozások a Covid-mélypont alá csökkentek, vagyis a megkérdezettek 66 százalék gondolja úgy, hogy a globális vállalati profitok nem fognak javulni (az előző havi 63 százalékról), ami a leggyengébb érték 2008 októbere, vagyis a globális pénzügyi válság kellős közepe óta (a globális profitvárakozások mélypontjai egyébként összhangban vannak más korábbi válságokkal, mint például az LTCM, a Dotcom-buborék kipukkadása, a Lehman-csőd, vagy a Covid).

Forrás: Bank of America

Emellett a stagflációs félelmek 77 százalékra ugrottak (a korábbi 66 százalékról), ami 2008 augusztusa óta a legmagasabb érték. Vagyis a megkérdezettek 77 százaléka gondolta úgy, hogy a következő 12 hónapban trend alatti növekedést és trend feletti inflációt fogunk látni.

Forrás: Bank of America

A hangulat ritkán volt ennél pesszimistább a Wall Streeten, a felmérés azt is kimutatta, hogy az alapkezelők utoljára több mint 20 éve, a 2001. szeptember 11-es terrortámadás idején rendelkeztek utoljára olyan magasabb készpénzszinttel (a teljes kezelt vagyonuk arányában), mint most.

Ez szintén nagyfokú kockázatkerülésre utal.

Forrás: Bank of America

Az egyes pozíciókat tekintve, a Wall Street 2006 augusztusa óta nem volt ennyire pesszimista a tech szektorra.

Forrás: Bank of America

Ezzel együtt az alapkezelők 2008 decembere óta nem preferálták ennyire a nem-ciklikus fogyasztási cikkek szektorát a technológiai szektorral szemben.

FMS investors most OW staples
Forrás: Bank of America

Összességében azonban általánosan igaz, hogy a részvényeket most kevésbé szeretik a profi befektetők, hiszen 2020 májusa óta nem volt ilyen magas azoknak a száma, akik alulsúlyozzák a részvényeket (pedig az április adat még 6 százalékos felülsúlyozást mutatott, szemben a mostani 13 százalékos alulsúlyozással)

Forrás: Bank of America

Ott vagyunk már?

Mindeközben a BofA Bull & Bear Indicator jelenleg 2,0-nál áll, ami éppenséggel vételi jelzést jelent, hiszen általában ez az a szint, amikor az indikátor alapján a befektetők túlságosan aggódnak.

Hartnett azonban azt állítja, hogy még mindig nem értük el azt a szintet, amit ő „teljes kapitulációnak" nevez.

Bár a részvények hajlamosak a medvepiaci ralikra, Hartnett szerint a végső mélypontokat még nem értük el, mivel a befektetők további kamatemelésre, nem pedig kamatcsökkentésre számítanak. Mindenesetre egyre több indikátor kezd kapitulációra utalni.

Június 3-án online zárt befektetési klubot szervezünk Signature előfizetőinknek. A téma minden befektetéssel rendelkező magánszemélyt érint: hogyan védekezhetünk az infláció ellen. További részletek itt:
are we there yet
Forrás: Bank of America

Szintén egy érdekesség a felmérésben, hogy még a Wall Street is arra ösztönzi a vállalatokat, hogy vegyenek vissza a részvény visszavásárlásokból. A befektetők azt akarják, hogy a cégek javítsák a mérlegüket, ne költsenek capexre vagy részvény visszavásárlásokra. Erre 2021 januárja óta nem volt példa.

what do with cash flow may 2022
Forrás: Bank of America

Infláció és a Fed

Kiderült emellett az is, hogy a Wall Streeten az infláció tetőzése lényegében konszenzussá vált, hiszen a megkérdezettek 68 százalék számít arra, hogy a következő negyedévekben csökkenni fog az infláció.

inflation expectations 5
Forrás: Bank of America

Ezzel összefüggésben, egyre kevesebben (nettó 34 százalék, az áprilisi 53 százalékhoz képest) várják a hosszabb távú kötvényhozamok emelkedését.

bond yields to fall
Forrás: Bank of America

A befektetők emellett átlagosan összesen 7,9 Fed kamatemelésre számítanak ebben a szigorítási ciklusban (az áprilisi 7,4-hez képest).

investors expect 7
Forrás: Bank of America

Az azzal kapcsolatos várakozások, hogy a Fed milyen szinteknél avatkozhat a be a piacon, szintén csökkentek.

Az úgynevezett "Fed put” egy teljesen teoretikus felvetés, a jegybank sosem erősítette meg, hogy valóban van ilyen szint. A piaci szereplők körében minden esetre él egy olyan vélekedés, hogy létezik olyan szint, amikor a Fednek már be kell avatkoznia, hogy megállítsa a piaci esést.

A Fed put értéke most 3529-re csökkent, ami az index jelenlegi szintjéhez képest 12 százalékkal van lejjebb.

fed put may 2022
Forrás: Bank of America

Kockázatok

A kockázatokkal kapcsolatban több átrendeződés is történt az előző hónaphoz képest, a befektetők továbbra is a szigorú jegybanki politikát tartják az elsődleges kockázatnak a piac szempontjából, míg a második a globális recesszió – utóbbi kettővel kapcsolatban nőttek az aggályok. Ezzel szemben az inflációval és az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos félelmek csökkentek.

hawkish central banks may 2022
Forrás: Bank of America

Összességében a monetáris (azaz a központi banki) kockázat megelőzte a geopolitikai kockázatot, mint a piaci stabilitás legnagyobb kockázata az alapkezelők szerint, ráadásul rekordmagas értéket ért el.

FMS monetary risk
Forrás: Bank of America

Eközben a geopolitikai kockázat nettó 87 százalékkal (92 százalékról) a második helyre csúszott a legnagyobb a pénzügyi piacok stabilitását fenyegető kockázatok között, amelyet az üzleti ciklus kockázata (75 százalék) és az EM-kockázat (fejlődő piac, 57 százalék) követ.

monetary risk vs geopolitcial risk
Forrás: Bank of America

Az alábbi ábrán az látható, hogy hogyan változott meg havonta a befektetők álláspontja a piacot fenyegető legnagyobb kockázatról. Lényegében ez is ugyanazt mutatja, mint a fenti ábra, vagyis a központi banki monetáris politika jelenti most a legnagyobb piaci kockázatot a befektetők szerint.

biggest tail risk may 2022
Forrás: Bank of America

Hartnett ezután előveszi a Financial Market Stability Risk nevű indikátorát, amely továbbra is emelkedik, miközben a részvények esnek. A BofA CIO-ja szerint az indikátor jelenleg 7,5-ös szinten áll, ami rekordmagas érték. A kockázatkerülés megemelkedett szintje a korábbi válságokhoz (pénzügyi válság, Covid-sokk) hasonlítható. Hartnett szerint a pénzügyi piaci stabilitás magas érzékelt kockázata a részvényárfolyamok további csökkenésére is utal.

chart fin market stability risk indicator
Forrás: Bank of America

Ha már szóba került, hogy mi okozhat összeomlást, a májusi felmérés szerint a spekulatív tech cégek és zombivállalatok 18 százalékos holtversenyben a legvalószínűbb forrásai egy jövőbeli hiteleseménynek vagy fizetésképtelenségnek.

chart FMS
Forrás: Bank of America

Mi lehet ilyenkor a jó befektetés?

A különböző eszközosztályokat tekintve, az alapkezelők továbbra is azt vallják, hogy az olaj fogja a legjobb hozamot biztosítani az alább felsoroltak közül 2022-ben, míg a bitcoin a leggyengébbet.

FMS investors oil outperformance
Forrás: Bank of America

Ezzel szoros összefüggésben áll, hogy a legnépszerűbb pozícionálásnak a Wall Street az olaj és nyersanyagok longolást tartja – bár azért áprilishoz képest jelentős csökkenést látszott az erre voksoló válaszadók számában.

long oil most crowded trade
Forrás: Bank of America

A konszenzusos pozícionálást vizsgálva kiderül, hogy a befektetők a készpénzt, a nyersanyagokat, az egészségügyi szektort, és a nem-ciklikus fogyasztási cikkek szektorát preferálják.

bullish cash
Forrás: Bank of America

Ezzel szemben a historikus összevetésben kifejezetten pesszimisták a tech papírokra, és általánosságban a részvényekre, az európai piacokra, és a fejlődő piacokra.

very pessimistic tech
Forrás: Bank of America

Ami a pozicionáltságot illeti, az alábbi ábrán jól látható, hogy a felmérésben résztvevő befektetők kirotálnak a technológiai, banki és energetikai részvényekből.

FMS investors rotating out of tech and banks
Forrás: Bank of America

Eközben régiókat tekintve az EU-val kapcsolatban a hangulat valamivel kevésbé negatívvá vált. Ez azonban nem mondható el az amerikai, az egyesült királyságbeli és a feltörekvő országok részvényeivel kapcsolatban, és jelenleg még mindig alulsúlyozzák a feltörekvő országok részvényeit historikus alapon, de a következő 12 hónapban növelni kívánják kitettségüket.

FMS investors get more bullish on US and EU
Forrás: Bank of America

Végezetül, itt vannak a Hartnett által ajánlott kereskedési ötletek.

Ha a második félévben recesszióra számítunk

  • long kötvények - short nyersanyagok
  • long közművek - short energia;

Ha puha landolásra számítunk (vagyis, amikor komoly reálgazdasági károk nélkül sikerül leszorítani az inflációt):

  • long EM/Európa - short készpénz;
  • long tech - short egészségügy,
  • long ciklikus fogyasztási cikkek - short nem-ciklikus fogyasztási cikkek.

Címlapkép: Getty Images

wall street-bika-bull-tőzsde
otp
joe biden nato csucs
elemző

Holdblog Az új "szentháromság"

A 2008-09-es gazdasági világválság óta - minimális megszakításokkal - egy nagyon egyértelmű “szentháromság”...

Kiszámoló Új gyászos rekord

Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy holnap az MNB...

Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
wall street-bika-bull-tőzsde