befektetés tőzsde chart getty stock
Üzlet

Épphogy csak, de sikerült elkerülni a medvepiacot – Így zártak a héten az amerikai tőzsdék

Portfolio
Miközben az európai részvénypiacokon még jó volt a hangulat, addig Amerikában viszonylag gyorsan elromlott. Jelentős esésbe fordultak a nyitás után a vezető tőzsdeindexek, az S&P 500 index a medvepiac határán billegett. A nap végén azonban fordult a kocka, végül az S&P 500 és a Dow Jones is minimális emelkedéssel zárt, előbbi ezzel elkerülte a medvepiaci zárást. Az egész hetet tekintve viszont az S&P 500 3%-ot, a Dow Jones 2,9%-ot, a Nasdaq 3,8%-ot esett.

Minimális emelkedéssel zárta a napot az S&P és a Dow Jones

Bár az S&P 500 index pénteken nap közben 1,8%-ot is esett, a Dow Jones mutatója pedig 1,5%-os mínuszban is járt, végül mindkét tőzsdeindex minimális emelkedéssel zárta a napot. Az S&P 0,01%-ot, a Dow Jones 0,03%-ot emelkedett, ami lényegében stagnálást jelent. A Nasdaq viszont 0,3%-os mínuszban zárt. A MarketWatch elemzése szerint az utolsó órák felpattanása lehetővé tette az S&P számára, hogy elkerülje a medvepiaci zárást. Az egész hetet tekintve viszont az S&P 500 3%-ot, a Dow Jones 2,9%-ot, a Nasdaq 3,8%-ot esett.

s&p20220520zárás

Megjött a medvepiac - De mire volt képes korábban?

Januári csúcsa óta 20%-os esésben van a S&P500 amerikai tőzsdeindex. A befektetők pedig azt találgatják, hogy vajon meddig tarthat most. A múltbeli példák persze nem jelentenek garanciát, de érdekességképp megmutatjuk, mi volt a jellemző medvepiac időtartam.

Tovább a cikkhez

Gyenge lesz ez a hét is

Az S&P 500 ezt a hetet úgy néz ki, legalább 4%-os eséssel fejezi be. Ezzel már a hetedik hetet zárja mínuszban, és ilyen hosszú veszteséges sorozatra 2001 óta nem volt példa.

Ez már a medvepiac sávja

Az S&P 500 index a január 3-i történelmi csúcsa óta mára 20%-kal lejjebb került. Ha pedig fennmarad ez az állapot a péntek esti zárásig, akkor elmondhatjuk, hogy

az egyik legjelentősebb tőzsdemutató hivatalosan is a medvepiac kategóriájába lépett.

A pénteki kereskedésben egyébként az S&P 500 index 1,8%-ot esett, a Dow Jones mutatója 1,5%-os mínuszban jár.

Így néz ki az S&P 500 tőzsdeindex grafikonja az év elejétől.

snp500220520

Kritikus szintnél

A Marketwatch cikke megjegyzi, hogy az S&P közel 19%-ot esett már január 3. óta, így már nincs messze a medvepiacnak nevezhető 20%-os esés mértékétől.

Mindennek az alapvető oka

Ahogy említettük, a befektetők egyre erősebben kezdik árazni a Fed folytatódó kamatemelését. Jim Reid, a Deutsche Banktól azt írta az ügyfeleknek, hogy júniusban és júliusban is 50 bázispontot emelhet irányadó rátáján az amerikai jegybank. Senki sem mondta, hogy az infláció leszorítása könnyű feladat lesz - fogalmazott.

Tovább esnek a részvénypiacok

Nincs megállás, mindhárom vezető részvényindex folytatta lejtmenetét a pénteki kereskedésben. A Dow Jones már 1,2%-ot veszített értékéből, az S&P 500 index 1,3%-kal került lejjebb, a Nasdaq pedig 1,8%-os esést mutat.

Az amerikai részvénypiacok esése már elég régóta tart, olyannyira, hogy az S&P 500 index már a hetedik hetet zárhatja mínuszban, ami a leghosszabb nyeretlen periódus a dotcom-lufi két évtizeddel történt kipukkanása óta.

Az aggodalmat még mindig az amerikai jegybank kamatemelései okozzák, valamint az egyre erősebb recessziós várakozások.

Június 3-án online zárt befektetési klubot szervezünk Signature előfizetőinknek. A téma minden befektetéssel rendelkező magánszemélyt érint: hogyan védekezhetünk az infláció ellen. További részletek itt:

Nem tartott sokáig a lendület

Rövidéletű volt a felpattanás az amerikai tőzsdéken, nem sokkal a nyitás után újra lefordultak a vezető indexek, vagyis folytatódik a napok óta tartó esés. A Dow jelenleg 0,9 százalékos mínuszban van, míg az S&P 500 1 százalékot esett, a Nasdaq pedig 1,2 százalékkal került lejjebb.

spx

Erős napot zárt a magyar tőzsde, de az OTP nagyot esett

Ma napon belül végig kifejezetten jó volt a hangulat az európai tőzsdéken, csak a kereskedési idő végére kezdték el visszaadni valamelyest az emelkedés a vezető indexek, a magyar piac pedig nagyjából a középmezőnyben szerepelt európai szinten.

Tovább a cikkhez

Visszapattanás az USA-ban

Az elmúlt napok esése után az amerikai tőzsdéken is javult valamelyest a hangulat, bár Európához képest jóval visszafogottabb mozgásokat lehet látni. A Dow 0,6 százalékos pluszban indítja a napot, míg az S&P 500 0,8 százalékos emelkedéssel nyitott, a Nasdaq pedig 0,9 százalékkal került feljebb.

spx

Minden kínai technológiai vállalatot egyformán ítél meg a piac és ennek egyetlen oka van

Hosszú ideje zuhannak az árfolyamok azoknál a vállalatoknál, amelyek kínaiak és egyben a technológiai szektor részei. Ezeket a cégeket mindkét faktor nagymértékben sújtotta az utóbbi hónapokban, hiszen ez az év eddig nem éppen az emelkedésről szólt a nagy tech papírok esetén, miközben a távol-keleti papírok jó ideje masszív csökkenő trendben üldögélnek, és amikor fel is pattannak, akkor is együtt teszik ezt. Miért hasonlít ennyire ezeknek a részvényeknek a mozgása, és mit várhatunk tőlük a következő hetekben, hónapokban? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a technikai elemzés segítségével.

Tovább a cikkhez

Kitart a jó hangulat, Amerikában is emelkedés jöhet

Továbbra is kifejezetten jó a hangulat az európai tőzsdéken, a BUX emelkedése is kitart. Közben közeledünk az amerikai piacnyitáshoz, ahol szintén emelkedésre van kilátás, a határidős Dow 0,9 százalékos pluszban van, az S&P 500 1,1 százalékot emelkedett, a Nasdaq pedig 1,5 százalékkal került feljebb.

Közel 2 milliárd forintos közbeszerzésen nyert a 4iG

A 4iG bejelentette, hogy a vállalat által vezetett konzorcium megnyert egy közel 2 milliárd forintos közbeszerzést.

Tovább a cikkhez

Jó a hangulat a magyar tőzsdén

A magyar tőzsdét sem kerülte el a nemzetközi piacokon látott hangulatjavulás, a BUX 1,1 százalékos pluszban van. A hazai blue chipek közül jelentős esés mutat az OTP árfolyama, melynek oka, hogy ma forog először osztalékszelvény nélkül a papír. Ha korrigálnánk a 435 forintos osztalékkal, akkor az OTP valójában a legjobban teljesítő blue chip lenne 2,1 százalékos emelkedéssel.

Ralizik Európa

A nyitástól távolodva egyre nagyobb rali alakul ki az európai tőzsdéken, a BUX is egyre feljebb kerül. Ennek ellenére európai részvénypiacok továbbra is negatív heti zárás felé tartanak, miután csütörtökön jelentős esést szenvedtek el, miután az inflációval kapcsolatos aggodalmak és az amerikai kisker cégek gyenge gyorsjelentései rontották a globális hangulatot.

Ha az S&P 500 egyszer medvepiacra kerül, akkor egy ideig ott is fog maradni

A világ egyik legfontosabb részvényindexének számító amerikai S&P 500 nagyon közel került ahhoz, hogy definíció szerint medvepiacra kerüljön. A korábbi medvepiacokat vizsgálva - bár a múltbeli teljesítmény nem jelent garanciát a jövőbelire - arra lehet számítani, hogy ha átlépi az esés mértéke a 20 százalékos határértéket a legutóbbi csúcstól számítva, akkor további esés jöhet majd a piacon.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt emelkedés Európában

Az elmúlt napok esését követően ma megérkezett a visszapattanás az európai tőzsdéken, a DAX 0,6 százalékot emelkedett, míg a CAC 0,4 százalékkal került feljebb, a FTSE 100 pedig 1,1 százalékot erősödött. A milánói börze is feljebb került 0,5 százalékkal, a spanyol tőzsde pedig 0,7 százalékot emelkedett.

dax

10 000 forint alatt nyitott az OTP

Bár az előző napok esése után ma a nemzetközi piacokon látszik egy mérsékelt visszapattanás, és a BUX is emelkedik, az OTP azonban kifejezetten gyengén indította a napot. Az alulteljesítés oka, hogy ma forognak először osztalékszelvény nélkül a bank papírjai.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a magyar tőzsde

Emelkedéssel indult a nap a magyar tőzsdén, a BUX 0,8 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek vegyesen kezdték a mai kereskedést, az OTP 2,4 százalékot esett, míg a Mol 0,3 százalékkal került feljebb, a Richter 0,3 százalékot emelkedett.

bux

Lélegzetvételhez jutnak a befektetők

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,8 százalék mínuszban fejezte be a napot, a S&P 500 0,6 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,4 százalékkal került lejjebb.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 1,31 százalékos pluszban áll, a Hang Seng 1,88 százalékot emelkedett, míg a sanghaji tőzsde 1,3 százalékkal került feljebb.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,77 százalékkal kerülhet feljebb, a CAC 0,65 százalékkal emelkedhet, míg a FTSE 0,9 százalék pluszban nyithat.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,61 százalékot emelkedhet, a S&P 500 0,73 százalékot emelkedhet, míg a Nasdaq 1,05 százalék pluszban nyithat.

Mi várható makro fronton?

Ma idehaza mi már a hétvége előszelét élvezhetjük, fontos közlés nem várható. Külföldön emellett az Európai Bizottság is ismerteti fogyasztói hangulatindexét, amely a gazdaság állapotáról árulhat el némi részletet.

2022. május 16. - május 22. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
május 16. hétfő 8:30 MNB Fizetési mérleg márc.
május 17. kedd 9:00 KSH GDP (első becslés) Q1
május 17. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
május 18. szerda 8:30 MNB Pénzügyi számlák Q1
május 18. szerda 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok ápr.
május 19. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
május 19. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
Nemzetközi makrogazdaság
május 16. hétfő 4:00 Kína Kiskereskedelem ápr.
május 16. hétfő 4:00 Kína Ipar ápr.
május 16. hétfő 11:00 EU A Bizottság előrejelzése  
május 17. kedd 8:00 UK Munkanélküliség márc.
május 17. kedd 11:00 EU GDP (második becslés) Q1
május 17. kedd 14:30 USA Kiskereskedelem ápr.
május 17. kedd 19:00 EU Lagarde (EKB) beszéde  
május 17. kedd 20:00 USA Powell (Fed) beszéde  
május 18. szerda 1:50 Japán GDP Q1
május 18. szerda 8:00 UK Infláció ápr.
május 18. szerda 11:00 EU Infláció (második becslés) ápr.
május 19. csütörtök 13:30 EU EKB-jegyzőkönyv  
május 20. péntek 1:30 Japán Infláció ápr.
május 20. péntek 3:30 Kína PBOC-kamatdöntés  
május 20. péntek 16:00 EU Fogyasztói hangulat máj.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 1,1 százalékos eséssel FTSE index áll az élen, a sereghajtó 27,2 százalékos eséssel a Nasdaq index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 7,8 százalékos emelkedéssel, a sor végén az OTP papírja áll 38,0 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 49,2 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 31 253,13 -0,8% -1,5% -10,5% -14,0% -7,8% 50,2%
S&P 500 3 900,79 -0,6% -0,7% -12,6% -18,2% -5,2% 63,8%
Nasdaq 11 875,63 -0,4% -0,6% -16,4% -27,2% -10,3% 110,1%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 26 402,84 -1,9% 2,5% -2,2% -8,3% -5,9% 34,8%
Hang Seng 20 120,68 -2,5% 3,8% -4,3% -14,0% -29,6% -20,1%
CSI 300 3 999,6 0,2% 1,0% -3,3% -19,0% -22,7% 17,5%
Európai részvényindexek              
DAX 13 882,3 -0,9% 1,0% -1,9% -12,6% -8,1% 9,8%
CAC 6 272,71 -1,3% 1,1% -4,0% -12,3% 0,2% 17,8%
FTSE 7 302,74 -1,8% 1,0% -3,9% -1,1% 5,1% -2,2%
FTSE MIB 24 065,05 -0,1% 2,1% -2,3% -12,0% -1,7% 11,6%
IBEX 8 406 -0,8% 2,5% -3,3% -3,5% -7,3% -22,4%
Régiós részvényindexek              
BUX 41 473,45 -3,3% 3,7% -3,6% -18,2% -8,1% 19,1%
ATX 3 205,92 0,2% 5,7% -1,6% -17,0% -5,7% 1,4%
PX 1 344,27 0,4% 5,1% -1,4% -5,7% 18,4% 31,8%
WIG20 55 555,31 -1,3% 4,7% -12,1% -19,8% -11,5% -8,5%
Magyar blue chipek              
OTP 10 290 -4,5% 4,8% -1,8% -38,0% -30,5% 15,6%
Mol 2 716 -5,4% -0,9% -11,6% 7,8% 20,7% -2,7%
Richter 7 290 -0,1% 9,3% 2,5% -16,4% -10,7% 2,9%
Magyar Telekom 410 0,0% 3,8% 5,1% -0,4% -1,2% -11,6%
Nyersanyagok              
WTI 112,21 2,4% 5,7% 9,4% 49,2% 77,1% 122,9%
Brent 109,38 0,0% 1,6% 1,9% 39,5% 63,9% 104,1%
Arany 1 845,77 1,6% 0,2% -5,5% 1,3% -2,0% 47,3%
Ezüst 21,88 1,3% 4,6% -13,3% -6,0% -21,9% 30,6%
Devizák              
EURHUF 384,9500 0,6% 0,6% 3,4% 4,4% 10,1% 24,6%
USDHUF 363,5205 -0,1% -1,1% 5,3% 12,2% 27,0% 31,7%
GBPHUF 453,0549 0,1% 0,6% 1,1% 3,1% 11,3% 26,2%
EURUSD 1,0590 0,7% 1,7% -1,8% -6,9% -13,3% -5,4%
USDJPY 128,5 0,0% 0,3% -0,3% 11,6% 18,3% 15,2%
GBPUSD 1,2491 0,6% 2,2% -3,8% -7,8% -11,7% -4,1%
Kriptovaluták              
Bitcoin 30 290,33 5,6% 4,8% -27,0% -34,5% -17,6% 1 447,0%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 2,87 -0,9% 1,4% -1,7% 91,3% 70,8% 27,8%
10 éves német állampapírhozam 0,95 -6,6% 8,6% 7,9% -627,9% -943,8% 155,4%
10 éves magyar állampapírhozam 7,49 -1,1% -0,5% 11,5% 63,5% 127,7% 132,6%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: lOvE lOvE

forinteuroarolyambankjegy
szennyvízkoronavírus
ukrán kórház stock
benzin
napelem háztető erdő
Közlekedési hackerek: ők okozhatják a legnagyobb kihívást

Holdblog Az új "szentháromság"

A 2008-09-es gazdasági világválság óta - minimális megszakításokkal - egy nagyon egyértelmű “szentháromság”...

Kiszámoló Új gyászos rekord

Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy holnap az MNB...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
benzin