medve bear
Üzlet

Ha az S&P 500 egyszer medvepiacra kerül, akkor egy ideig ott is fog maradni

Portfolio
A világ egyik legfontosabb részvényindexének számító amerikai S&P 500 nagyon közel került ahhoz, hogy definíció szerint medvepiacra kerüljön. A korábbi medvepiacokat vizsgálva - bár a múltbeli teljesítmény nem jelent garanciát a jövőbelire - arra lehet számítani, hogy ha átlépi az esés mértéke a 20 százalékos határértéket a legutóbbi csúcstól számítva, akkor további esés jöhet majd a piacon.

Az egymás utáni eső napokat követően az S&P 500 18,7 százalékra van a január 3-i csúcsától. A medvepiac hagyományos definíciója a közelmúltbeli csúcshoz képest 20 százalékos esés, vagyis ehhez egy 3 837,25 pont alatti zárásra lenne szükség.

spx

Az biztos, hogy sok befektető és elemző ezt a 20 százalékos definíciót túlságosan hivatalos, ha nem elavult mérőszámnak tartja, azzal érvelve, hogy a tőzsdék már hetek óta medvepiaci karakterisztikákat mutatnak.

Eddig az S&P 500 egyes vállalatainak 61 százaléka medvepiacon van - jegyezte meg Mike Mullaney, a Boston Partners globális piackutatási igazgatója.

Ha az S&P 500 az elkövetkező napokban a küszöbérték alatt zárna, akkor a medvepiac kezdete hivatalosan január 3-i csúcsra datálódna vissza. Emellett a medvepiac akkor érne véget, ha az S&P 500 20 százalékkal emelkedett a mélypontról.

Ha a korábbi példákat nézzük, a második világháború óta 17 medvepiac - vagy ahhoz közeli piac - volt, írta Ryan Detrick, az LPL Financial vezető piaci stratégája egy szerdai elemzésben.

Általánosságban elmondható, hogy ha egyszer átlépte a küszöböt, akkor az S&P 500 tovább esett.

A medvepiacok átlagosan körülbelül egy évig tartottak, és a csúcspontról a mélypontra átlagosan 30 százalékos csökkenést eredményeztek.

Forrás: LPL Research
  • A legmeredekebb esés, a csúcspontról a mélypontra történő közel 57 százalékos csökkenés a 2007-2009-es pénzügyi válságot kísérő 17 hónapos medvepiac alatt következett be.
  • A leghosszabb, 48,2 százalékos esés 1973-74-ben volt, amikor is közel 21 hónapig tartott a medvepiac.
  • A legrövidebb az a közel 34 százalékos esés volt, amely mindössze 23 kereskedési nap alatt következett be, amikor a koronavírus-járvány kitörése globális eladási hullámot indított el, amely 2020. március 23-án érte el a mélypontját, és a jelenlegi bikapiac kezdetét jelentette.

Az S&P 500 a múlt héten már közel került a medvepiachoz, de pénteki felpattanás felére csökkentette a heti esést. Kedden újabb erős emelkedés volt tapasztalható, de ez szerdán gyakorlatilag teljesen eltűnt, miután a Target kedvezőtlen eredményeit követően elkerültek azokat a félelmeket, hogy az inflációs nyomás elkezdte rányomni bélyegét a marzsokra.

Mullaney a Boston Partnersnél aggódik, hogy a Wall Street elemzői még nem mérték fel megfelelően a veszélyt. Míg a feltörekvő piacok és a szélesebb értelemben vett fejlett piaci indexek vállalatainak eredményvárakozásai lefelé fordultak, addig az S&P 500 esetében ez nem így van - jegyezte meg. Ez azt jelzi, hogy az S&P 500-at lefedő elemzők le vannak maradva, de az általuk való lefelé módosítás elkerülhetetlen.

(MarketWatch)

Címlapkép: Getty Images

napelem háztető erdő
Közlekedési hackerek: ők okozhatják a legnagyobb kihívást
anya apa baba
parkolás

Holdblog Az új "szentháromság"

A 2008-09-es gazdasági világválság óta - minimális megszakításokkal - egy nagyon egyértelmű “szentháromság”...

Kiszámoló Új gyászos rekord

Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy holnap az MNB...

Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
napelem háztető erdő