gabona
Üzlet

Magyarországot is elérheti a gabonaválság a háború miatt

Portfolio
A Gabonaszövetség szerint teljesen felborult a gabonapiac a háború miatt, békeidőben ugyanis Ukrajna adja a világpiac jelentős részét. A kiesés miatt óriási a keresleti többlet, ami további drágulást eredményez – számolt be az ATV Híradója.

Szabadon áramlik külföldre a hazai gabona, Magyarország ugyanis egyszer sem élt az elővásárlási jogával az elmúlt 2 és fél hónapban. Ha az exportra szánt mennyiség veszélyeztetné a magyarországi ellátást, az állam megvehetné a gabonát.

Ukrajnából korábban 20 millió tonnát exportált csak búzából, kukoricából és repcéből, a kiesést egyelőre nem sikerült pótolni Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Gabonaszövetség malmos tagozatának elnöke szerint.

A búza ára jelenleg igen magas, júliustól pedig további drágulásra számítanak, a Gabonaszövetség szerint 40 százalékos drágulás várható.

Az Agrárminisztérium az ATV Híradó kérdésére közölte: minden lehetséges intézkedést megtesznek a biztonságos élelmiszer-ellátás érdekében, folyamatosan nyomon követik a kiviteli bejelentéseket, de a hazai gabonamérleg egyensúlyban van, az ellátásbiztonságot nem kockáztatják a bejelentett kiviteli mennyiségek.

Címlapkép: Getty Images

Puskák
Karikó Katalin
Maszk eldobva
Borscs
usa zaszlo
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
medve bear