bull
Üzlet

Amerikában is jó a tőzsdei hangulat

Portfolio
Számos bizonytalansági tényező árnyékolja be a hetekben a tőkepiacokat, lehet itt gondolni a kínai koronavírus-helyzet miatti lezárásokra, a jegybankok likviditásszűkítéseire és az amerikai gazdaság lassulásától való félelmekre, melyeket a legjelentősebb kiskereskedő-óriáscégek nyugtalanító előrejelzései alátámasztottak a múlt héten, újabb komoly eladási hullámot gerjesztve a részvénypiacon. Gazdasági adatok szempontjából viszonylag csendes hétnek nézünk elébe, a legfrissebb adatok szerint májusban tovább emelkedett a müncheni Ifo-index, azaz a német gazdasági szereplők javulást érzékelnek a gazdaságban. Az ázsiai tőzsdék ma felemásan teljesítettek, kimondottan jó hangulatú kereskedést láthattunk azonban az európai tőzsdéken, és az amerikai tőzsdék is érdemben emelkedtek hétfőn.

Jelentős emelkedés a nap végére is

A Dow 2,0%-os, az S&P 500 1,9%-os, a Nasdaq 1,6%-os emelkedéssel zárta a kereskedést a hét első napján.

Szárnyal egyes cégek részvényárfolyama

Kiemelkedően jó a hangulat az amerikai tőzsdéken: a Dow 2,1%-os, az S&P 500 1,9%-os, a Nasdaq 1,6%-os pluszban van. Felülteljesítenek a bankok: a JPMorgan Chase 7,4%-os, a Goldman Sachs 4,1%-os emelkedést mutat, előbbivel kapcsolatban ma pozitív bevétel-előrejelzés látott napvilágot a menedzsment részéről. Jó formában van a +3,7%-ot emelkedő Caterpillar, a 3,6%-os pluszban lévő Apple és a 3,7%-ot dráguló American Express is.

Egy hír az OTP-részvények drágulása mögött

Az OTP mai 5,7%-os emelkedésében szerepe lehetett egy friss hírnek is. Eszerint a magyar jogrend lehetővé teszi, hogy az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények esetében akár az Európai Ügyészség is felléphessen Magyarországon pótmagánvádlóként, és így áttételesen kontrollt gyakorolhasson a magyar ügyészség felett anélkül, hogy nekünk csatlakozni kellene az Európai Ügyészséghez – gyakorlatilag ezt jelezte egy tíz nappal ezelőtti bécsi konferencián Polt Péter legfőbb ügyész, amelyről csupán ma adott ki közleményt az ügyészség.

Kiemelkedően jól teljesít ma a magyar tőzsde

Jó ma a hangulat az európai tőzsdéken, a régiós részvényindexek közül is kiemelkedik ma a BUX, a hazai tőzsde már 3,6 százalékos pluszban van. A magyar blue chipek kivétel nélkül emelkednek, az OTP és a Mol jegyzése is már több, mint 5 százalékos pluszban van.

Több mint 5 százalékot emelkedett az OTP

Kifejezetten jó a hangulat ma a magyar tőzsdén, ami részben annak köszönhető, hogy ralizik az OTP. Nem OTP-specifikus mozgásról van szó, a régiós bankrészvények szinte kivétel nélkül nagyot emelkedtek ma, azonban az OTP esetében meg kell jegyezni, hogy a forgalom messze átlag alatti.

Tovább a cikkhez

Ennyire olcsók már a részvények? Őrült módra veszik őket azok, akik minden részletet ismernek

Nyomott áron vehetik most vissza a saját részvényeiket az amerikai vállalatok és úgy tűnik, hogy ezt ki is használják, megugrottak ugyanis az első negyedévben a saját részvény vásárlások az Egyesült Államokban és idén új csúcsot dönthetnek – írja a The Wall Street Journal.

Tovább a cikkhez

Világszerte terjed a majomhimlő, elindult a száguldás a tőzsdéken

Még soha nem fordult elő annyi majomhimlős megbetegedés Európában, mint az utóbbi napokban, és mivel már régóta abbahagyták a himlő elleni védőoltásokat a világ fejlett országaiban, így akár egy újabb világjárvány is potenciális veszély lehet. Az Egészségügyi Világszervezet is szorosan figyelemmel kíséri a helyzet alakulását, és bár majomhimlő ellen nincs speciális vakcina, de a himlő megállítása érdekében használt védőoltások hatékonyak lehetnek. Ennek apropóján a himlő gyógyítására és kezelésére szakosodott, tőzsdéken jegyzett biotechnológiai cégek részvényárfolyamai nagyot raliztak a múlt héten, és ma is folytatódik az emelkedés - ennek apropóján megnéztük, hogy mit érdemes tudni ezekről a vállalatokról.

Tovább a cikkhez

Emelkednek az amerikai tőzsdék

Emelkedéssel indult a nap az amerikai tőzsdéken, a Dow 0,9 százalékkal került feljebb, míg az S&P 500 0,8 százalékot erősödött, a Nasdaq pedig a 0,2 százalékot emelkedett. A hangulatot valamelyest javította, hogy Joe Biden elnök felvetette, hogy esetleg feloldja a kínai árukra kivetett vámokat. Érdekesség, hogy az elmúlt napokban a felpattanások alkalmával inkább a technológiai papírok voltak erősek, ehhez képest ma az egészségügyi papírok teljesítenek jól, részben a majomhimlő megjelenésével hozható összefüggésbe.

dji

Adni kell Rába részvényeit az OTP szerint

A Rába múlt héten tette közzé első negyedéves számait, amelyeket az OTP friss elemzésében értékelt. A bank elemzője csökkentette célárát, az ajánlását pedig tartásról eladásra módosította.

Tovább a cikkhez

Egyelőre még nem látni, hogy hol a részvénypiac alja

Bár a pénteki nap egy viszonylag erős fordulós jelet produkált, ez csak egyetlen apró része egy olyan összetett folyamatnak, amely a középtávú, vagy pláne a hosszútávú trendfordulókat szokta jellemezni. A technikai elemzés segítségével megnézzük, hogy mik azok a jelek, amelyek a széljárás megváltozására utalnak, és hogy ezekből mennyi esetén utal a piac arra, hogy ez meg is történik.

Tovább a cikkhez

Egyre félelmetesebb nézni, amit az amerikai jegybank csinál

A Fed a dollár világpénz jellege miatt kisebb-nagyobb mértékben valahol az egész világ jegybankja is. Hiába zajlik napjainkban gőzerővel a világban a deglobalizáció, még mindig óriási a jelentősége annak, hogy mekkora bőséggel vagy éppen szűkösséggel áll rendelkezésre a világgazdaság szereplői számára az amerikai dollár. Éppen ezért a Fed kezében az USA fizetőeszköze egyben egyfajta globális fegyelmező eszköz is.

Tovább a cikkhez

Ralizik az OTP, remek a hangulat a magyar tőzsdén

Kimondottan jó hangulatban zajlik ma a kereskedés a kontinens tőzsdéin, valamelyest kiemelkedik a mezőnyből a BUX index a maga 2,2 százalékos pluszával. A hazai blue chipek közül elsősorban az OTP-n keresztül veszik a magyar tőzsdét, már 4 százalék feletti a plusz a nagybanknál.

Tovább a cikkhez

Vészjósló figyelmeztetés érkezett az olajról: nagy bajban lehetünk, és mindez egy dologtól függ

A globális olajpiacok előtt álló kihívásokról beszélt ma Davosban a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezérigazgatója, kiemelve, hogy a kínai kereslet jelentős hatással lehet a következő hónapokban – tudósít a CNBC.

Tovább a cikkhez

Szárnyal a BIF részvénye, a legjobban teljesítő papír a magyar tőzsdén

Az elmúlt hetek széleskörű tőkepiaci esése ellenére kifejezetten jól teljesít a BIF részvénye, a március eleji lokális mélypont óta több mint 50 százalékot emelkedett a jegyzés. A kiemelkedően magas osztalékot fizető társaság részvényét a hónap végéig lehet még venni osztalékszelvényért.

Tovább a cikkhez

Komoly kilengések, ma éppen felfelé tart az OTP

Az elmúlt hetekben jelentős volatilitást láthatunk a részvénypiacokon, ma kifejezetten jó hangulatban zajlik egyelőre a kereskedés Európa piacain, ez alól nem kivétel a hazai börze sem - és ahogy az általában lenni szokott, elsősorban az OTP-n keresztül veszik a befektetők a magyar tőzsdét, több mint 3 százalékos pluszban van a részvény.

Tovább a cikkhez

1,7 milliárd dollár tőkét vonhat be Elon Musk űrcége

A legfrissebb értesülések szerint a SpaceX 1,7 milliárd dollárnyi új finanszírozást kíván felvenni, amivel a magáncég értékét körülbelül 127 milliárd dollárra emelkedhet.

Tovább a cikkhez

Gigantikus felvásárlás készülődik - Szoftvercéget kebelezne be a chipgyártó óriás

Gigantikus tranzakció készülődik a technológia szektorban, az amerikai chipgyártó, a Broadcom megvenné a vállalati cloud szegmensben tevékenykedő VMware nevű vállalatot. A tranzakció értéke elérheti az 50 milliárd dollárt a Financial Times értesülései szerint.

Tovább a cikkhez

Rékasi Tibor: piszok frusztrált vagyok attól, ahol jelenleg van a Magyar Telekom árfolyama

A Magyar Telekom részvényárfolyama nagyjából ott áll, mint 10 éve, persze közben fizetett osztalékot is a vállalat, és voltak nagyobb kilengések az árfolyamban, de az még mindig a 400 forintos szint közelében áll. Ez pedig borzasztóan zavarja a kisrészvényeseket, akik az elmúlt hónapokban hallatták a hangjukat, nemrég sokáig emlékezetes közgyűlésen keltek ki azért, mert a Magyar Telekom nem úgy, és nem annyi osztalékot fizet, mint amennyit fizethetne. De az árfolyam alakulásával nem csak a részvényesek, a Magyar Telekom vezérigazgatója sem elégedett, Rékasi Tibor, a vállalat vezérigazgatója a Portfolio-nak elmondta, hogy piszok frusztrált attól, ahol jelenleg van az árfolyam, miközben minden mutatóban sokkal jobb a vállalat, mint néhány éve, mégsem sikerült az árfolyamot feljebb tornászni. Rékasi Tiborral többek között a magyarországi és az észak-macedón távközlési piaci versenyhelyzetről, az osztalékról, a részvényárfolyamról és a kilátásokról is beszéltünk.

Tovább a cikkhez

Gyors a magyar 5G net, már ha egyáltalán elérhető

Magyarország kifejezetten jól áll az 5G le- és feltöltési sebességben, viszont van még mit tennie a szolgáltatóknak abban, hogy elérhető is legyen országos szinten a gyors mobilinternet, pedig a készülékek egyre inkább rendelkezésre állnak, a régióban ugyanis nálunk a legmagasabb az 5G-képes mobilok eladásának aránya, derül ki a Speedtest Intelligence legfrissebb elemzéséből.

Tovább a cikkhez

Az emberiség technológiai fejlődésének következő korszakáról beszélt Joe Biden első ázsiai útján

Kulcsfontosságú hármas szövetség van kibontakozóban: pénteken a dél-koreai Samsung-gyárba látogatott első elnökként történő ázsiai útján Joe Biden, ma pedig együttműködésről tárgyaltak az amerikai és japán kereskedelmi miniszterek többek között olyan területeket érintve, mint a félvezetők és az exportellenőrzés.

Tovább a cikkhez

Mit jelentenek a háromszögek a technikai elemzésben? - online előadás MA este

A Traderszobában lévő cikkekben gyakran olvasható a háromszög kifejezés, ami egy nagyon fontos és megfelelő körülmények esetén megbízható alakzat a grafikonokon. Az ebből való kitörés egy nagymértékű és akár tartós elmozdulás jele is lehet. Milyen háromszög alakzatok vannak? Mik a jelentőségük csökkenő, emelkedő trendek idején, vagy oldalazások esetén? Melyik irányba várható kitörés belőlük? Mikorra szokta ezt az árfolyam megvalósítani?

Tovább a cikkhez

Emelkedés az európai tőzsdéken

A nyitástól távolodva egyre jobb hangulat van kialakulóban az európai tőzsdéken, a BUX is egyre feljebb kerül. A vezető részvényindexek közül a német DAX 1,4 százalékos pluszban van, míg a francia CAC 0,9 százalékkal, a brit FTSE 100 pedig 0,8 százalékkal került feljebb, ugyancsak jó hangulatban nyitott a spanyol és a milánói börze is.

dax 14

Nagy emelkedéssel kezdi a napot a magyar tőzsde

A hazai blue chipek közül az OTP és a Mol is 2 százalék fölötti pluszban nyitott.

Tovább a cikkhez

Remek kezdés a magyar tőzsdén

Komoly emelkedéssel kezdi a napot a magyar tőzsde, a BUX 1,3 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek közül az OTP teljesít a legjobban, jelenleg 2,9 százalékos a plusz, a Mol jegyzése eközben 1,6 százalékkal került feljebb, a Richter részvénye viszont 0,3 százalékot esett, a Magyar Telekom pedig fél százalékkal került lejjebb.

bux 13

Közel 11 millió forintért vett saját részvényt a PannErgy

A Budapesti Értéktőzsde oldalán tájékoztatta a befektetőket a társaság.

Tovább a cikkhez

Mi lesz a debreceni BMW-gyárral, ha elzárják az orosz gázcsapot?

A BMW új beruházásokat vizsgál a napenergia, a geotermikus energia és a hidrogén területén, hogy csökkentse a földgáztól való függőségét, mondta az autógyártó termelési vezetője hétfőn a Reutersnek, és figyelmeztetett, hogy ha az embargó miatt nem érkezne Oroszországból gáz, az egész iparág leállna.

Tovább a cikkhez

Több mint egymilliárd forintért vette saját részvényeit az OTP

A BÉT oldalán számolt be a tranzakcióról a nagybank, a vétel az aznapi forgalom több, mint 11 százalékát tette ki.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel indulhat a nap

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Oldalaztak múlt hét pénteken a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones és a S&P 500 is stagnált, a Nasdaq pedig kisebb mínuszban zárt.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel oldalazás látszik, a Nikkei 0,7 százalékos pluszban van, a Hang Seng 0,8 százalékot esett, a Kospi pedig 0,2 százalékos pluszban van.
  • Emelkedéssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 1,1 százalék pluszban nyithat.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones, a S&P 500, és a Nasdaq is több mint egy százalékkal kerülhet feljebb.

Mi várható makro fronton?

Ma itthon a részletes áprilisi államháztartási beszámolót lehet kiemelni. Közben délelőtt a német IFO gazdasági hangulatindex érdemel említést.

2022. május 23. - május 29. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
május 23. hétfő 11:00 PM Részletes áht-beszámoló ápr.
május 24. kedd 9:00 KSH Keresetek márc.
május 24. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
május 26. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
május 26. csütörtök 9:00 KSH Munkanélküliség ápr.
május 26. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
május 27. péntek 9:00 KSH Népmozgalom ápr.
Nemzetközi makrogazdaság
május 23. hétfő 10:00 Németo. IFO hangulatindex máj.
május 24. kedd 9:15 Franciao. Beszerzési menedzserindex (előzetes) máj.
május 24. kedd 9:30 Németo. Beszerzési menedzserindex (előzetes) máj.
május 24. kedd 10:00 EU Beszerzési menedzserindex (előzetes) máj.
május 24. kedd 10:30 UK Beszerzési menedzserindex (előzetes) máj.
május 24. kedd 15:45 USA Beszerzési menedzserindex (előzetes) máj.
május 25. szerda 8:00 Németo. GDP (részletes) Q1
május 25. szerda 14:30 USA Tartós fogyasztási cikkek rendelése ápr.
május 25. szerda 20:00 USA Fed-jegyzőkönyv  
május 26. csütörtök 14:30 USA GDP (részletes) Q1
május 27. péntek 14:30 USA PCE infláció ápr.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén -1,1 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 27,2 százalékos eséssel a Nasdaq index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 7,8 százalékos emelkedéssel, a sor végén az OTP papírja áll 38,0 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 49,2 százalékot emelkedett.

Címlapkép forrása: Thana Prasongsin

joe biden nato csucs
elemző
forinteuroarolyambankjegy
szennyvízkoronavírus
ukrán kórház stock

Holdblog Az új "szentháromság"

A 2008-09-es gazdasági világválság óta - minimális megszakításokkal - egy nagyon egyértelmű “szentháromság”...

Kiszámoló Új gyászos rekord

Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy holnap az MNB...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
elemző