FONTOS Meglepő helyre vezetett Putyin első külföldi útja a háború kitörése óta – Miért fontos Moszkvának a világ egyik legszegényebb országa?
bika wall street index tőzsde
Üzlet

A Goldman Sachs bemondta, mikor érhet véget az esés a tőzsdéken

Portfolio
A részvénypiaci eladási hullám akkor érheti el a mélypontját, ha az amerikai jegybank jelzi, hogy vége a szigorításnak, de ez nem fog megtörténni addig, amíg nincs recesszió – véli a Goldman Sachs.

A Bloomberg által idézett elemző szerint a piacoknak meg kell bizonyosodniuk arról, hogy a jegybank szigorítása hatékony volt, hogy a Fed jelzései elegendőek voltak.

A historikus adatok alapján a monetáris szigorítás leállása három hónappal előzi meg azt, hogy a piacok elérnék az aljukat és két hónappal a mélypont után váltanak lazításra.

Az amerikai részvénypiacok nagyot estek idén, a befektetők most épp amiatt aggódnak, hogy a Fed az elszálló infláció következtében szigorít, amivel recesszióba dönti a gazdaságot. Az S&P 500 index pénteken már közel volt ahhoz, hogy medve piac alakuljon ki. A Nasdaq pedig az év eleje óta több mint 25 százalékot esett a technológiai részvények mélyrepülése közepette, a magasabb kamatok ugyanis a jövőbeli növekedési potenciált erodálják.

nasdaq_0524
A Nasdaq index alakulása

A Fed politikájában nem várható változás, vagyis a lazítás felé mozdulás egészen addig, amíg nem világos, hogy recesszióban vagyunk, de – ahogy 2018 végén – egy konkrét jelzés is elég lehet a piacoknak arról, hogy a kockázatok enyhülnek - véli a Goldman elemzője. A Fed 50 bázisponttal emelte májusban az irányadó kamatát és hasonló mértékű emelésre lehet számítani a júniusi és a júliusi ülésen is. Újabb információk jönnek hamarosan, a héten teszi közzé a legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét az amerikai jegybank, ami betekintést nyújthat a befektetőknek a Fed szigorítási pályájába. Van olyan jegybankár, aki augusztusra 2 százalékos alapkamatot vár és akár további szigorítást is attól függően, hogy alakul az infláció.

A múltban a Fed-szigorítások által kiváltott részvénypiaci korrekciók jellemzően akkor érték el mélypontjukat, amikor a befektetők a fordulat jeleit kezdték érzékelni a monetáris politikában, még úgy is, ha a hatásai a gazdasági aktivitásban még nem látszódtak. A befektetők ugyanis elkezdenek fogadni arra, hogy a gazdaság úgyis pörögni fog, ha elindulnak a kamatvágások. De a Goldman elemzője szerint ez most nem fog addig bekövetkezni, amíg nem látszanak a növekedés lassulásának, vagy az árak mérséklődésének jelei.

Lehetséges, hogy a piacnak az infláció lassulását kell látnia, ami az amerikai közgazdászok várakozásai szerint az év második fele előtt nem fog bekövetkezni tartósan.

snp500_0524
Az S&P 500 index alakulása

Címlapkép: Shutterstock

nyugdij nyugdíjas
velencei-to
capa-voros-tenger
ukrajna-terkep-europa
kigyo-sziget-falfestmeny-kijev-ukrajna-orosz-ukran-haboru
erdotuz-forrosag-hoseg-gorogorszag-gorog-fovaros-athen-tuzoltas
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
bankkártya okostelefon kéz nő okosóra