digitális bank chip
Üzlet

Nincs még vége a drágulásnak: durván emelkedhet az autók, a játékok, az elektronikai cikkek ára

Portfolio
Még drágábbak lehetnek az elektronikai cikkek, miután a világ legnagyobb félvezetőgyártói újabb áremelésekre készülnek – írja a CNBC elemzőkre hivatkozva.

A világ legnagyobb félvezetőgyártói, többek között a Taiwan Semiconductor, a Samsung, az Intel is további áremelést tervez elemzők szerint. A Nikkei Asia arról ír, hogy a TSMC kevesebb mint egy éven belül már másodszor közölte az ügyfeleivel, hogy áremelésre készül (most egyszámjegyű mértékben), a Bloomberg pedig úgy tudja, hogy a Samsung közel 20 százalékkal emelné a chipek árát.

A tavalyi átlagos 10-20 százalékos áremelés után idén kisebb mértékű, 5-7 százalékos drágulást várnak az elemzők az alapvető alkatrészeknél.

Az áremelésekre egyrészt azért kerül sor, mert a piac olyan, hogy a gyártók megléphetik, másrészt a gyártók költségei is emelkednek. A chipgyártásban használatos vegyi anyagok ára például 10-20 százalékkal nőtt, és a munkaerő, ami az új gyárak építéséhez szükséges, szintén drágul. A TSMC korábban az inflációs aggodalmakról az emelkedő költségekről és a terjeszkedési tervekről beszélt. A Bain elemzője hozzáteszi, hogy a chiphiány közepette a vevők hajlandóak megfizetni a prémium árat ahhoz, hogy bebiztosítsák a készleteiket.

De várakozásai szerint az év vége felé már enyhülhet a globális chiphiány.

A Forrester elemzője szerint a jelenlegi környezetben valószínűleg senkit nem fognak meglepni, hogy emelkednek a chipárak, személy szerint 10-15 százalékos drágulást vár, durván az inflációnak megfelelően.

A globális chiphiányt a koronavírus-járvány indította el és a szektor szereplői a saját beszállítói problémáiktól szenvednek, amit az ukrán háború tovább súlyosbított. A kereslet erőteljes, míg a kínálat korlátozott, most pedig a helyzetet súlyosbítja, hogy az energiaárak is emelkednek, a chipgyártás pedig meglehetősen energiaintenzív iparág.

A chipek drágulása továbbgyűrűzhet a késztermékekbe, ahogy az elektronikai cikkek gyártói megpróbálják áthárítani a fogyasztókra, vagy el kell fogadniuk a gyengébb profitabilitást – teszi hozzá a Bain elemzője.

A Forrester elemzője szerint a számítógépek, az autók, a játékok, a fogyasztói elektronikai cikkek és a berendezési tárgyak is drágulhatnak.

Már így is alacsony a marzs ezeknél a termékeknél, nincs más választásuk, mint árat emelni – mondta. Az Accenture elemzője szerint az, hogy milyen mértékű áremelés jön az elektronikai cikkeknél, attól függ egyrészt, hogy mekkora a terméken belül a chip súlya, másrészt azon is múlik, hogy milyen a termékszegmensben a piaci verseny. Főként a fejlett chipeket és merevlemezeket alkalmazó eszközök ára emelkedhet várakozásai szerint.

De lesznek olyan piaci szegmensek, ahol a kereslet csökken, így kevésbé tudják áthárítani a költségemelkedést a fogyasztókra, ilyen például jelenleg az okostelefon-piac.

Címlapkép: Getty Images

forinteuroarolyambankjegy
szennyvízkoronavírus
ukrán kórház stock
benzin
napelem háztető erdő

Holdblog Az új "szentháromság"

A 2008-09-es gazdasági világválság óta - minimális megszakításokkal - egy nagyon egyértelmű “szentháromság”...

Kiszámoló Új gyászos rekord

Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy holnap az MNB...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
nio