medve bear frankfurt
Üzlet

Itt a veszélyhelyzet: esik a forint, ütik a tőzsdét

Portfolio
A kedvező nemzetközi tőkepiaci hangulat ellenére nagy esésben van ma a magyar tőzsde, miután tegnap kihirdették itthon a háborús veszélyhelyzetet (és erre alapozva hamarosan új intézkedéseket is bejelenthet Orbán Viktor miniszterelnök), illetve Virág Barnabás jegybanki vezető arról beszélt, hogy várhatóan lassítani fogják a szigorítási tempót az MNB jövő keddi kamatdöntésén. Ma pedig érkeznek a friss bejelentések, többek között az MNB a kamatstop esetében javasolt célzott meghosszabbítást. Mindezek következtében nagyot esett a forint a vezető devizákkal szemben, illetve elsősorban az OTP-n keresztül adják a befektetők a magyar tőzsdét.

Felpörgő kormányzati gépezet és hírek

Bár a nyitástól távolodva továbbra is óvatos optimizmus látszik az európai tőzsdéken, a BUX azonban jelentősen alulteljesítő a mai kereskedésben. Ennek részben az az oka, hogy a befektetők megijedhettek az elmúlt 24 óra felpörgő kormányzat fejleményei láttán, és a közelgő kormányzati lépésekre várva.

Az egész azzal kezdődött, hogy a kétharmados Fidesz-többséggel rendelkező parlament elfogadta a kormány törvényjavaslatát, és mostantól már lehetőség van a szomszédos országban fennálló háborús helyzetre hivatkozva is veszélyhelyzetet hirdetni, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy marad a rendeleti kormányzás. A kedd délután megszavazott törvényt ki is hirdették este a közlönyben, így nem volt már jogi akadálya annak, hogy életbe is lépjen mától a háborús veszélyhelyzet, amit Orbán Viktor egy kedd délutáni rövid bejelentésében már előrevetített. Orbán Viktor, a frissen felállt új kormány első intézkedését ismertette: kedd éjféltől kihirdetik a háborús veszélyhelyzetet. Indoklása szerint erre azért volt szükség, mert a háború és szankciók nyomán a világ egy gazdasági válság küszöbén áll, és egy ilyen helyzetben a kormánynak mozgástérre és azonnali cselekvőképességre van szüksége. Megemlítette, hogy a családok anyagi biztonságát akarja a kormány megvédeni és előrevetítette, hogy az új veszélyhelyzetben hozott első kormányzati döntésekről szerdán fog tájékoztatást adni.

Ez utóbbi alapján azt lehet várni és feltehetően a befektetők ijedelme is ezzel függ össze, hogy a mai kormányülés után Orbán Viktor konkrét gazdaságpolitikai lépéseket fog ismertetni. Ha pedig abból indulunk ki, hogy ezt a családok megvédéseként igyekszik kommunikálni a kormány, akkor feltehetően a vállalati szektor számára nem lesznek kedvezőek a bejelentések. Könnyen lehet, hogy a piaci szereplők körében olyan várakozások épültek fel, miszerint a kormányfő már ma, vagy a közeljövőben bejelenti a különadók emelését, esetleg újak kivetését, vagy az árszabályozó kormányzati lépésekkel kapcsolatban hozott döntéseket ismerteti. Meglátásunk szerint a gyors beavatkozást indokolhatja az idei költségvetés elszálló hiánya is. Legutóbbi cikkünkben részletesen bemutattuk, hogy 1000-1500 milliárd forintos idei költségvetési kiigazítási igényre kell megoldást találnia a kormánynak. És nagy esély van arra, hogy ennek a költségvetést stabilizáló intézkedéssorozatnak lesznek a részei a különadók.

A szerda délután esetlegesen várható bejelentéseket a Portfolio élőben fogja természetesen tudósítani.

Közben máshonnan is érkeznek a bejelentések: az MNB friss Pénzügyi stabilitási jelentése szerint a lakáspiac túlértékeltsége növekvő aggodalomra ad okot, ez ellen a jegybank a banki tőkekövetelmények szigorításával is felléphet a közeljövőben, az MNB emellett a kamatstop esetében célzott meghosszabbítást javasolt. A veszélyhelyzet kihirdetése után a piac arra számít, hogy könnyen lehet, hogy hamarosan újabb intézkedéseket jelent be a kormány.

Ütik a tőzsdét, nagyot esett az OTP

A kereskedési nap feléhez közeledve a BUX-index 1,7 százalékot esett. A hazai tőzsde jelenleg az 50 és a 200 napos mozgóátlaga alatt áll, tehát közép- és hosszútávon eső trend látszik, viszont az index a 20 napos mozgóátlaga fölött áll, ami arra utal, hogy rövidtávon emelkedő trend alakult ki.

3 hazai blue chip árfolyama esik, a legrosszabbul a kamatstop-meghosszabbítás javaslatának fényében nem meglepő módon az OTP teljesít, már 3,5 százalékos a mínusz a nagybank részvényénél, ezzel újra a lélektani 10 ezer forint alá esett az árfolyam, ez is meghozta az eladókat - technikai szempontból a 9900 forintos szint tűnik a legfontosabbnak jelenleg.

otp 35

A kereskedés kimondottan magas forgalom mellett zajlik.

otpforg

A régiós bankrészvények kimondottan rosszul teljesítenek, az OTP mellett nagyot esett a Raifffeisen, az Erste és a Pekao jegyzése is.

Ugyancsak nagyot esett a Mol részvénye, jelenleg 2 százalékos a mínusz - 2022-ben eddig százalékkal került feljebb az olajcég részvénye, az áprilisi lokális csúcs óta azonban több mint 11 százalékot esett a jegyzés.

mol

A Magyar Telekom eddig 2,2 százalékkal került lejjebb, ezzel idén már minimális, fél százalékos mínuszban van a jegyzés.

mtelekgm

A BUX-index többi komponensénél is leginkább esést láthatunk.

Gyengül a forint is

A veszélyhelyzet bejelentése és kilátásba helyezett újabb kormányzati, gazdaságpolitikai lépések mellett egyértelmű jeleket küldött tegnap Virág Barnabás arról, hogy várhatóan lassítani fogják a szigorítási tempót az MNB jövő keddi kamatdöntésén - a jegybanki vezető arról beszélt, hogy az utóbbi hónapok 100 bázispontos tempója után a következő időszakban annak felére lassíthatják az alapkamat emelését. Jövő héten kiderülhetnek a részletek, hiszen kedden tartja következő kamatdöntő ülését a Monetáris Tanács, majd két napra rá az irányadó kamatról döntenek.

Ezek fényében gyengül ismét a forint a főbb devizák ellenében.

A dollárral szemben most 361,9 forintos szinten állnak a jegyzések,

usds

míg egy euró 386,2 forintba kerül.

eure

Címlapkép forrása: Getty Images

gyógyszertár
sanghaj kikötő
Holland cég épített naperőműveket Magyarországon
europai-unio-zaszlo

Holdblog Ingatlan?! Ne!

Kollegánk, Balásy Zsolt (újra mikrofonnal a kezében!) nyilvánvalóan “Az ember, aki megjósolta az ingatlanpiac...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Holland cég épített naperőműveket Magyarországon