bear_1
Üzlet

Nagy esés a magyar tőzsdén, élen az OTP-vel - A veszélyhelyzetben megremegett a befektetők keze

Portfolio
Alapvetően jó volt a hangulat szerdán az európai tőzsdéken, a magyar börze viszont alaposan kilógott, mind a négy hazai blue chip árfolyama esett, az élen ezek közül az OTP járt, a magyar bankrészvény árfolyama 4,7 százalékot esett, fontos technikai szinteket áttörve. Orbán Viktor kora délután jelentette be, hogy még ma fontos bejelentéseket tesz a mai kormányülés után, a befektetők pedig elkezdték beárazni azt, hogy a várható költségvetési kiigazítással kapcsolatban a különadók is szóba kerülnek.

Összejött a pozitív zárás

Mindhárom vezető amerikai részvényindex a pozitív tartományban fejezte be a napot. A Dow Jones 0,6%-kal került feljebb, az S&P 500 index 0,95%-ot erősödött, a Nasdaq pedig 1,5%-kal kapaszkodott feljebb.

Fed: megismétlődhet a rekordot jelentő kamatemelés

A Fed szerdán közzétett jegyzőkönyve azt jelzi, hogy az amerikai jegybanki tisztviselők készek többszöri 50 bázispontos kamatemelésre - számolt be a CNBC.

Tovább a cikkhez

Kivárás

Relatíve nyugodt a kereskedés az amerikai tőzsdéken, az S&P 500 0,2 pluszban, a Dow Jones 0,2 százalék mínuszban áll.

spx

Stratégiai nyugalom

Valamelyest megnyugodtak a kedélyek az amerikai tőzsdéken az elmúlt napok csapkodása után, az S&P 500 0,4, a Dow Jones értéke pedig 0,2 százalékkal került feljebb.

spx

Mérsékelt emelkedés az európai tőzsdéken

Mérsékelten optimista volt ma a hangulat a nyugat-európai tőzsdéken, a német DAX 0,6, a francia CAC 0,7 százalékot emelkedett.

dax

Nagyot esett a magyar tőzsde a rendkívüli bejelentésre várva

Az árstopok által leginkább érintett hazai nagyvállalatok közül az OTP és a Mol részvénye zuhant a legnagyobbat.

Tovább a cikkhez

Piaci trendek és extrém ármozgások azonosítása- online előadás ma este!

Nem éppen partihangulat uralkodik a tőzsdéken. Európában nem csillapodik az orosz-ukrán konfliktus, az USA-ban a magas infláció és a kamatemelések definiálják a hangulatot, Ázsiában pedig továbbra is fennáll a kínai gazdaság lassulása a  koronavírus miatti lezárások következményeként, tehát összességében elmondható, hogy csöppet sem ideális a piaci környezet.

Tovább a cikkhez

Egyre nagyobb a feszültség

Feszült figyelemmel várják a befektetők a kormányzati bejelentéseket, egyre rosszabb a hangulat a magyar tőzsdén. A BUX index már 3,5 százalékot esett,

bux35

az árstopok által leginkább érintett hazai nagyvállalatok közül az OTP részvénye 5,4 százalékot zuhant,

otp 54

a Mol jegyzése pedig 3,9 százalékos mínuszban van.

mol 39

Kisebb pluszok a tengerentúli tőzsdéken

A tegnapi esést követően kisebb pluszban kezdik a napot az amerikai tőzsdék, a Dow 0,2 százalékkal került feljebb, míg az S&P 500 0,3 százalékot emelkedett, a Nasdaq pedig fél százalékos pluszban indítja a napot.

sp012

Újabb tőrdöfés a vérző ellátási láncoknak: korlátozza a cukorexportot a világ legnagyobb termelője

India úgy döntött, hogy korlátozza a cukor nemzetközi piacokon történő értékesítését, alig néhány nappal azután, hogy betiltotta a búza exportját. India a világ legnagyobb cukortermelője és Brazília után a második legnagyobb exportőr.

Tovább a cikkhez

Tényleg ekkora a baj? Mi lesz a világ legnagyobb vállalataival?

Számos bizonytalansági tényező árnyékolja be idén a részvénypiacokat, elsősorban az inflációs nyomásra reagáló jegybanki lépések nyomán szakadtak be az elmúlt hetekben a világ tőzsdéi, a legérzékenyebben a technológiai vállalatok részvényei reagáltak. A legnagyobbakat is elérte a vihar, jelentős esést láthattunk a világ második legnagyobb cégének részvényénél, de a Microsoft, a Google és az Amazon jegyzése is bezuhant. Elemzésünkben megnézzük, hogy mit érdemes tudni jelenleg ezekről a tech-óriásokról, milyen évük volt eddig, milyenek a kilátások és mit gondolnak róluk az elemzők.

Tovább a cikkhez

Nincs vége a magyar részvények és a forint vesszőfutásának a piac szerint

A szomszédban dúló háborúra hivatkozva mától veszélyhelyzetet vezetett be az Országgyűlés, amely az egyébként is nehéz gazdasági helyzetben a kormány részére rendeletek révén egyes szektorokat érintő szigorításokra ad lehetőséget. Ez mind a hazai fizetőeszköz, mind a részvények számára egy fokozodó kockázatú környezetet teremt. A befektetők nem is voltak restek, és megnyomták az eladás gombot. A technikai elemzés segítségével megvizsgáltuk, hogy mire utalnak ezek a piaci reakciók.

Tovább a cikkhez

Tovább szakad a magyar tőzsde

Ma kormányülés zajlik a Karmelita-kolostorban és Orbán Viktor egy erről készült fotóval jelezte: hamarosan fontos döntések születhetnek - erre még nagyobb esésbe kapcsolt a magyar tőzsde, már 2,5 százalékos a mínusz, az OTP 4,6 szzázalékot esett.

Azt lehet várni és feltehetően a befektetők ijedelme is azzal függ össze, hogy a mai kormányülés után Orbán Viktor konkrét gazdaságpolitikai lépéseket fog ismertetni. Ha pedig abból indulunk ki, hogy ezt a családok megvédéseként igyekszik kommunikálni a kormány, akkor feltehetően a vállalati szektor számára nem lesznek kedvezőek a bejelentések.

buxx

Kitart a rossz hangulat a magyar tőzsdén

A hazai blue chipek közül továbbra is az OTP van a legnagyobb esésben.

Tovább a cikkhez

Itt a veszélyhelyzet: esik a forint, ütik a tőzsdét

A kedvező nemzetközi tőkepiaci hangulat ellenére nagy esésben van ma a magyar tőzsde, miután tegnap kihirdették itthon a háborús veszélyhelyzetet, illetve Virág Barnabás jegybanki vezető arról beszélt, hogy várhatóan lassítani fogják a szigorítási tempót az MNB jövő keddi kamatdöntésén. Ma pedig érkeznek a friss bejelentések, többek között az MNB a kamatstop esetében javasolt célzott meghosszabbítást. Mindezek következtében nagyot esett a forint a vezető devizákkal szemben, illetve elsősorban az OTP-n keresztül adják a befektetők a magyar tőzsdét.

Tovább a cikkhez

Lakáspiac, kamatstop, CSOK-hitel: bejelentették az MNB elképzeléseit

A háború ellenére továbbra is erős a magyar bankrendszer sokkellenálló-képessége mind a tőke, mind a likviditás szempontjából – állapítja meg az MNB friss Pénzügyi stabilitási jelentése. A lakáspiac túlértékeltsége azonban növekvő aggodalomra ad okot, ez ellen a jegybank a banki tőkekövetelmények szigorításával is felléphet a közeljövőben. A jegybank a CSOK mellé felvehető 3%-os hitel újragondolását is felvetette, a kamatstop esetében pedig célzott meghosszabbítást javasol: jó megközelítés lenne a jegybank szerint, ha a nyugdíjas és/vagy gyermeket nevelő mintegy 180 ezer adós számára tenné lehetővé a maradást a kormány a jelenleg érintett 330 ezerből. A kamatstop megszüntetése az érintett adósok mintegy egynegyedénél okozna legalább 15%-os, egyúttal legalább 15 ezer forintos törlesztőrészlet-emelkedést. A lakossági betéti kamatoknál még mindig nem lát elégséges kamatemelkedés az MNB.

Tovább a cikkhez

Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén - Díjmentes online előadás ma délután!

Érdekel a tőzsde, de nem tudod merre indulj el? Online előadásunkon profi előadónk ízelítőt ad a tőzsde rabul ejtő világából. Segít eligazodni, hogy mely termékek illeszkednek a legjobban az elképzeléseidhez, valamint megismered az online kereskedési felületek főbb funkciót és használatát, szót ejtünk adótakarékos befektetési formákról, mint a TBSZ és a NYESZ.

Tovább a cikkhez

Milliárdos sztárbefektető: a piacok összeomlanak, mert a Fed nem végzi a munkáját

Mikor érhet véget a lefelé tartó spirál a tőzsdéken? Akkor, amikor a Fed kimondja, hogy bármit hajlandó megtenni az infláció ellen – véli Bill Ackman sztárbefektető.

Tovább a cikkhez

Alulteljesítő a magyar tőzsde

Bár a nyitástól távolodva továbbra is óvatos optimizmus látszik az európai tőzsdéken, a BUX azonban jelentősen alulteljesítő a mai kereskedésben. Ennek részben az az oka, hogy tegnap a kormány kihirdette a háborús veszélyhelyzetet, amely mától van érvényben. Várhatóan ma intézkedéseket is be fognak jelenteni, akár gazdaságpolitikai, akár költségvetési oldalról.

A következő hetekben és hónapokban egyébként a kormány számára jól fog jönni a rendeleti kormányzás. Legutóbbi cikkünkben bemutattuk, hogy az idei költségvetésben tátongó 1000-1500 milliárd forintos elcsúszást ki kell igazítania. És már ebben a cikkünkben rámutattunk arra, hogy amennyiben a kormány a kiigazító/megszorító csomag látszatát is el akarja kerülni, akkor azt is elképzelhetőnek tartjuk, hogy a beruházásbefagyasztásról és kiadáscsökkentésről egyedi kormányrendeletek fognak megjelenni a különböző közlönyökben, és így a kívülállóknak nehezen fog összeállni az egész egy teljes csomaggá.

A hazai blue chipek közül ma az OTP kifejezetten gyengén teljesít.

Kegyetlen időszakot élünk a tőzsdéken, de a profi befektetők már látják a fényt az algút végén

A Wall Street stratégái arra számítanak, hogy az amerikai tőzsdék a jelenlegi szintek felett zárják a 2022-es évet, de néhányan a Reuters felmérése szerint az infláció és az agresszív kamatemelések miatt a gazdasági növekedést gátló és a befektetőket negatívan érintő turbulenciákra figyelmeztettek.

Tovább a cikkhez

Jó a hangulat Európában

A tegnapi esés után ma felfelé vették az irányt a tőzsdék, a DAX 0,7 százalékos pluszban van, a CAC 0,6 százalékot emelkedett, a FTSE 100 pedig 0,5 százalékot erősödött. A milánói börze is feljebb került 1,1 százalékkal, a spanyol tőzsde pedig 1 százalékot emelkedett

dax7

.

Jövő héten már lehet kereskedni a NAP új részvényeivel

Az Xtendre bevezetendő új részvényekkel történő első kereskedési nap 2022 június másodika.

Tovább a cikkhez

Lefordult a magyar tőzsde

Esik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 1,1 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek kivétel nélkül esnek, az OTP 2,1 százalékkal került lejjebb, míg a Mol 1,5 százalékot esett, a Richter azonban 0,1 százalékot emelkedett, a Magyar Telekom 0,8 százalékos mínuszban van.

bux1

Ismét 1 milliárd forintért vett saját részvényeket az OTP

A BÉT oldalán számolt be a tranzakcióról a nagybank, a vétel az aznapi forgalom közel 15 százalékát tette ki.  

Tovább a cikkhez

Még nem haltak ki a bikák, egyikük szerint komoly emelkedés jöhet a tőzsdéken

Miközben a lakossági befektetők a részvényárak erőteljes ingadozása miatt a kiutat keresik a piacról, Julian Emanuel, az Evercore ISI igazgatója inkább munkába állítaná a pénzt. Az elmúlt időszakban nagyon felerősödött az a narratíva, hogy az esésnek még bőven nincs vége, így üdítő olyan véleményt látni, mely alapján a tőzsdei bikák még haltak ki teljesen.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel nyithat Európa

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,2 százalék pluszban zárt, a S&P 500 0,8 százalék mínuszban zárt, míg a Nasdaq 2,2 százalék mínuszban fejezte be a napot.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,19 százalékot esett, a Hang Seng 0,88 százalékkal került lejjebb, míg a CSI 300 1,52 százalékkal került feljebb.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,81 százalékkal kerülhet feljebb, a CAC 0,09 százalékot emelkedhet, míg a FTSE 0,67 százalék pluszban nyithat.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,3 százalék pluszban nyithat, a S&P 500 0,52 százalékot emelkedhet, míg a Nasdaq 0,71 százalékkal kerülhet feljebb.

Mi várható makro fronton?

A német GDP első negyedéves alakulása már ismert a becslésből, most a részletes adat jelenik meg ma reggel. A nap második felében pedig az amerikai tartós fogyasztási cikkek rendelésállományára, majd este a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyvére lesz érdemes figyelni, hátha a jegybank elárul valamit a jövőben várható kamatpályáról is.

2022. május 23. - május 29. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
május 23. hétfő 11:00 PM Részletes áht-beszámoló ápr.
május 24. kedd 9:00 KSH Keresetek márc.
május 24. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
május 26. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
május 26. csütörtök 9:00 KSH Munkanélküliség ápr.
május 26. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
május 27. péntek 9:00 KSH Népmozgalom ápr.
Nemzetközi makrogazdaság
május 23. hétfő 10:00 Németo. IFO hangulatindex máj.
május 24. kedd 9:15 Franciao. Beszerzési menedzserindex (előzetes) máj.
május 24. kedd 9:30 Németo. Beszerzési menedzserindex (előzetes) máj.
május 24. kedd 10:00 EU Beszerzési menedzserindex (előzetes) máj.
május 24. kedd 10:30 UK Beszerzési menedzserindex (előzetes) máj.
május 24. kedd 15:45 USA Beszerzési menedzserindex (előzetes) máj.
május 25. szerda 8:00 Németo. GDP (részletes) Q1
május 25. szerda 14:30 USA Tartós fogyasztási cikkek rendelése ápr.
május 25. szerda 20:00 USA Fed-jegyzőkönyv  
május 26. csütörtök 14:30 USA GDP (részletes) Q1
május 27. péntek 14:30 USA PCE infláció ápr.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 1,4 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 27,9 százalékos eséssel a Nasdaq index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 14,0 százalékos emelkedéssel, a sor végén az OTP papírja áll 38,0 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 49,3 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 31 928,62 0,2% -2,2% -5,6% -12,1% -7,2% 52,0%
S&P 500 3 941,48 -0,8% -3,6% -7,7% -17,3% -6,1% 63,9%
Nasdaq 11 769,84 -2,2% -6,3% -11,9% -27,9% -13,7% 105,4%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 26 748,14 -0,9% 0,3% -1,3% -7,1% -5,7% 35,5%
Hang Seng 20 112,1 -1,7% -2,4% -2,6% -14,0% -29,2% -20,9%
CSI 300 3 959,15 -2,3% -1,2% -1,3% -19,9% -23,2% 15,6%
Európai részvényindexek              
DAX 13 919,75 -1,8% -1,9% -1,6% -12,4% -9,8% 10,1%
CAC 6 253,14 -1,7% -2,8% -5,0% -12,6% -2,4% 17,1%
FTSE 7 484,35 -0,4% -0,5% -0,5% 1,4% 6,1% -0,4%
FTSE MIB 23 876,08 -1,1% -1,8% -1,7% -12,7% -4,1% 11,7%
IBEX 8 631,2 0,1% 1,8% -0,2% -0,9% -6,2% -20,9%
Régiós részvényindexek              
BUX 42 978,09 -1,1% 2,6% -0,5% -15,3% -7,4% 25,5%
ATX 3 263,23 -0,4% 1,9% -1,0% -15,5% -5,2% 1,8%
PX 1 308,55 -1,1% -0,1% -5,1% -8,2% 12,9% 29,5%
WIG20 56 514,99 -1,1% 0,5% -7,2% -18,4% -11,2% -7,1%
Magyar blue chipek              
OTP 10 295 -1,6% -2,7% -5,5% -38,0% -34,0% 18,8%
Mol 2 872 1,1% 1,3% -6,1% 14,0% 26,3% 4,9%
Richter 7 380 -3,7% 7,0% 7,3% -15,4% -11,0% 5,4%
Magyar Telekom 419 1,9% 2,2% 7,7% 1,8% 4,5% -10,5%
Nyersanyagok              
WTI 112,27 -0,7% -0,1% 9,1% 49,3% 69,6% 119,9%
Brent 113,79 0,2% 1,4% 6,7% 45,1% 66,1% 110,0%
Arany 1 866,3 0,6% 2,4% -3,2% 2,4% -1,0% 48,9%
Ezüst 22,15 1,7% 2,0% -8,8% -4,8% -20,3% 29,8%
Devizák              
EURHUF 383,2 0,2% -0,9% 3,1% 4,0% 10,2% 24,4%
USDHUF 357,2461 -0,4% -2,6% 3,6% 10,2% 25,6% 29,7%
GBPHUF 446,9751 -0,6% -2,2% 1,1% 1,7% 11,1% 25,5%
EURUSD 1,0727 0,5% 1,8% -0,5% -5,7% -12,2% -4,1%
USDJPY 127,6700 0,0% -1,3% -0,7% 10,9% 17,4% 13,9%
GBPUSD 1,2525 -0,4% 0,4% -2,5% -7,5% -11,5% -3,3%
Kriptovaluták              
Bitcoin 29 632,15 1,9% -2,6% -25,4% -35,9% -23,7% 1 124,3%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 2,77 -3,4% -7,1% -4,7% 84,8% 72,5% 23,0%
10 éves német állampapírhozam 0,96 -6,9% -9,0% 3,6% -633,5% -777,3% 134,1%
10 éves magyar állampapírhozam 7,01 0,7% -7,4% 1,9% 53,1% 124,0% 123,2%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

europai-unio-zaszlo
nyaralás
kamionshutter
moldova-terkep

Holdblog Ingatlan?! Ne!

Kollegánk, Balásy Zsolt (újra mikrofonnal a kezében!) nyilvánvalóan “Az ember, aki megjósolta az ingatlanpiac...

Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
befektetés tőzsde chart getty stock