Kilőtt a Twitter árfolyama
Üzlet

Keményen megbüntették a Twittert - Musk is megszólalt az ügyben

Portfolio
A Twitter beleegyezett 150 millió dollárt kifizetésébe, amellyel azokat a vádakat rendezné, amelyek arról szólnak hogy a technológiai óriás visszaélt a rábízott személyes adatokkal - például telefonszámokkal - azért hogy növelje a célzott reklámok hatékonyságát. A szerdán benyújtott bírósági dokumentáció szerint a Twitter eközben azt állította a felhasználóinak, hogy az információkat biztonsági okokból használják fel.

A bírósági dokumentumok szerint az egyezség lefedi azokat a vádakat, amelyek szerint a Twitter 2013 májusa és 2019 szeptembere között megtévesztően jelenítette meg a felhasználói adatok kezelésének biztonsági és magánéletre vonatkozó irányelveit a felhasználói előtt. A megállapodás értelmében a Twitternek a törvényi megfelelőségi gyakorlatain is javítani kell.

A vállalat 150 millió dollárt fizet az Igazságügyi Minisztérium és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) által bejelentett egyezség részeként. A pénzbeli egyezségen túl a megállapodás értelmében a Twitternek javítania kell megfelelési gyakorlatán.

"Miközben a Twitter azt állította a felhasználóknak, hogy a fiókjaik biztonsága érdekében gyűjti a telefonszámaikat és e-mail címeiket, a Twitter elmulasztotta nyilvánosságra hozni, hogy a felhasználók elérhetőségi adatait arra is felhasználta, hogy segítse a hirdetőket abban, hogy elérjék a kívánt célközönséget" - áll a panaszban.

A Twitter egy ingyenes szolgáltatás, amely elsősorban reklámokból szerez pénzt. A milliárdos Elon Musk, aki 44 milliárd dollárért szándékozik megvásárolni a szolgáltatást, bírálta a hirdetések által vezérelt üzleti modellt, és ígéretet tett arra, hogy diverzifikálja a bevételi forrásokat.

"Ha a Twitter itt nem volt őszinte, akkor mi az, ami még nem igaz? Ez nagyon aggasztó hír" - írta Musk szerdán késő este egy tweetben a közösségi médiavállalat hirdetési gyakorlatára és a bírságra kommentálva.

Az amerikai hatóságok szerint a Twitter a 2019-ben elért 3,4 milliárd dolláros bevételéből mintegy 3 milliárd dollár származott hirdetésekből.

A vállalat 2021-ben 5 milliárd dolláros bevételt ért el. A hónap elején benyújtott beadványában közölte, hogy 150 millió dollárt tett félre, miután "elvben" megegyezett az FTC-vel a büntetésről.

A panasz azt is állítja, hogy a Twitter hamisan állította, hogy betartotta az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti, illetve a Svájc és az Egyesült Államok közötti adatvédelmi megegyezés ("pajzs") keretrendszerében foglaltakat, amelyek megtiltják a vállalatoknak, hogy az adatokat olyan módon használják fel, amelyre a fogyasztók nem adtak engedélyt.

A Facebooknak már voltak hasonló ügyei 2018-ban, amikor a kétfaktoros hitelesítéshez megadott telefonszámokat a Twitterhez hasonlóan a célzott hirdetések hatékonyságának növelésére használták fel. Emiatt 2019-ben 5 milliárd dollár kifizetésében állapodott meg a közösségi média óriás az FTC-vel.

(Reuters)

Címlapkép forrása: Getty Images

pos-terminál bankkártya mobilfizetés
8-as út ösküi csomópont
izrael-jeruzsalem-siratofal
gazprom

Holdblog Ingatlan?! Ne!

Kollegánk, Balásy Zsolt (újra mikrofonnal a kezében!) nyilvánvalóan “Az ember, aki megjósolta az ingatlanpiac...

Holdblog Az új "szentháromság"

A 2008-09-es gazdasági világválság óta - minimális megszakításokkal - egy nagyon egyértelmű “szentháromság”...

Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
uniper