bét
Üzlet

Kiderültek a részletek az extraprofit-adóról, itt vannak a tőzsdei reakciók

Portfolio
Már tegnap is jelentős esést lehetett látni a magyar tőzsdén, azonban Orbán Viktor tegnapi különadókról szóló bejelentésére ma tovább eszkalálódott a helyzet, régen látott zuhanás alakult ki a magyar tőzsdén, a BUX közel 10 százalékos mínuszban is volt, miután az OTP és a Mol árfolyama is beszakadt. Ezt követően megnyugodott valamelyest a piac és a nyitástól távolodva elkezdték ledolgozni az esés egy részét, de még így is csúnya mínuszban van a magyar tőzsde. Ezek után lezajlott ma délután a kormányinfó, ahol több részlet is kiderült az extraprofit-adókról, ezt követően pedig elkezdett javulni a hangulat a magyar tőzsdén, bár a visszapattanás rövidéletű volt, és végül jelentős mínuszban zárt a BUX.

Pluszos zárás Amerikában

Emelkedéssel zártak az amerikai tőzsdék, a Dow 1,6 százalékot erősödött, ezzel az ötödik napja emelkedik, az S&P 500 2 százalékkal araszolt felfelé, a Nasdaq 2,7 százalékos pluszban zárt.

Masszív emelkedés az amerikai tőzsdén

Emelkednek tovább az irányadó amerikai indexek a mai kereskedésben, a Dow már 1,8 százalékos, az S&P 500 2,2 százalékos, a Nasdaq pedig 2,9 százalékos pluszban áll.

Mindenki az extraprofit-adóra figyel, de vannak itt más meglepetések is

Az extraprofit-adók mellett mintegy 100 milliárd forintos adóemelés jöhet a cigire, alkoholra, chipsre és cégautókra - derült ki a mai Kormányinfón. Ez a hazai tőzsdei vállalatok közül érinti az Unicumot gyártó Zwackot is a népegészségügyi adó és a jövedéki adó emelése miatt.

Tovább a cikkhez

Külföldön jó a hangulat

Miközben a magyar tőzsde nagyot szakadt ma a különadók hírére, a nyugat-európai részvénypiacokon kifejezetten jó a hangulat, a DAX 1,6 százalékos, a CAC-40 1,8 százalékos, a FTSE-100 1,6 százalékos pluszban zárt.

Az amerikai indexek szintén emelkednek, a Dow 1,5 százalékkal, az S&P 500 1,8 százalékkal, a Nasdaq 2,4 százalékkal került feljebb, amiben most élen járnak a kiskereskedelmi részvények kedvező gyorsjelentések hatására. A Macy’s árfolyama 13 százalékot, a Dollar Tree 17 százalékot, a Dollar General pedig 12 százalékot emelkedett ma a negyedéves számaik publikálását követően.

downn

Leütötték a magyar tőzsdét a különadók hírére, és ott is maradt

Leütötték a magyar piacot ma a különadóval kapcsolatos bejelentésekre várva és nem is tudott talpra állni a tőzsde a Kormányinfót követően sem, a BUX a nemzetközi tőzsdéket jelentősen alulteljesítve, 5 százalék feletti zuhanással zárta a kereskedést az átlagosnál magasabb részvénypiaci forgalom mellett.

Tovább a cikkhez

Csúnya lett a vége a magyar tőzsdén, nagyot esett az OTP és a Mol

Bár a kormányinfó alatt enyhül valamelyest a nyomás a magyar részvényeken, végül a kereskedés utolsó órájában ismét beleadtak az OTP-be és a Molba a befektetők, így végül a BUX is nagyon csúnya, 5,5 százalékos mínuszban zárt.

Soha nem látott terhet kapott a nyakába a pénzügyi szektor: kiszámoltuk, melyik bank és biztosító mennyit fizethet

Évi 250 milliárd forintos banki extraprofitadót, 50 milliárd forintos tranzakciósilleték-bővítést és 50 milliárd forintos biztosítói extraprofitadót vezet be a kormány a pénzügyi szektor többletterheként idén és jövőre - jelentették be ma. Az eddigi különadókon felül fizetendő adó alapja a bankok esetében a nettó kamateredmény és a nettó díj- és jutalékeredmény, biztosítók esetében pedig a biztosítási díjbevétel lesz. A tranzakciós illetéket kiterjesztik az értékpapír-tranzakciókra is, felső határát pedig 6-ról 10 ezer forintra emelik. Megbecsültük, melyik bank és biztosító mennyi extraprofitadót fizethet: az OTP-re 86, a Magyar Bankholding tagjaira 41 milliárd forintos extraprofitadó juthat, a legnagyobb biztosítók pedig csaknem 8 milliárdot fizethetnek évente.

Tovább a cikkhez

Jönnek az újabb terhek, veszteséges cégeket is megadóztat a kormány?

A kormány extra befizetéses listájára ezúttal felkerültek a légitársaságok, amelyeket korábban nem terheltek extra adóval. A légitársaságok megsarcolása azért meglepő, mivel a szektor éppenhogy csak elkezdett kilábalni a koronavírus-járvány okozta sokkból és a hazai piacon működő légitársaságoknak masszívan veszteséges volt az elmúlt két év.

Tovább a cikkhez

Nem tartott sokáig a felpattanás

Véget ért a kormányinfó, amelyen több részlet elhangzott a bevezetésre kerülő extraprofit-adókról, ezeknek részleteiről ebben a cikkünkben írtunk. A magyar tőzsdén az esemény alatt láthattunk egy rövid felpattanást, főleg az OTP árfolyamában, azonban mostanra ismét beleadtak a bankpapírban, ami a BUX indexet is lefelé húzza.

Visszaütötték az OTP-t

Nem sokkal azt követően, hogy az OTP a korábbi esés jelentős részét sikeresen ledolgozta, ismét visszaütötték a bankpapír árfolyamát, jelenleg 5,6 százalékos mínuszban van.

otp

Javul a hangulat

Miközben zajlik a kormányinfó, a magyar tőzsdén elkezdett javulni a hangulat, az OTP és a Mol is sokat javított a korábbi eséshez képest, ezzel a BUX már csak 3,1 százalékos mínuszban van.

Jó hangulatban indul a kereskedés a tengerentúlon

Javában zajlik itthon a kormányinfó, közben kinyitottak a tengerentúli tőzsdék - a kedvező európai közhangulattal összhangban az amerikai tőzsdék is emelkednek, a Dow 0,8 százalékkal került feljebb, az S&P 500 1 százalékos pluszban nyitott, a Nasdaq pedig fél százalékot emelkedett.

Többek között a kiskereskedelmi szektor vállalatainak friss jelzései javítják a befektetői hangulatot - bár a múlt héten a Walmarttal és a Targettel az élen a kisker-óriások kedvezőtlen számokat közöltek, most azonban a Macy's részvényei két számjegyű emelkedést mutatnak, miután a vállalat megemelte 2022-es profitkilátásait.

sp1

Kezdik felhúzni az OTP-t

Továbbra is zajlik a kormányinfó, az OTP árfolyama pedig kezdi ledolgozni az esést, főleg az elmúlt percekben vettek bele a bankpapírba, így jelenleg 2,7 százalékos a mínusz. A bankot is érintő extraprofit-adóról kiderült részletek csökkentették az intézkedéssel kapcsolatos bizonytalanságot, erre bátorodhadtak fel a befektetők.

otpú

Zajlik a kormányinfó, esik a magyar tőzsde

A kormányinfó első része lezajlott melyen kiderült, hogy mekkora bevételt remél a kormány az egyes szektorokra kivetésre kerülő adókból.

Új különadók évente 2022-ben és 2023-ban
Ágazat (mrd Ft)
Bankszektor 250
Tranzakciós illeték 50
Biztosítási szektor 50
Energiaszektor 300
Kiskereskedelem 60
Telekommunikáció 40
Légitársaságok 30
Gyógyszerforgalmazók 20
Reklámadó* 15
Összesen 815
Forrás: Kormányinfó *2023. jan. 1-től
A magyar tőzsdén ez nem váltott ki heves reakciót, nagyjából ugyanakkora mínuszban van a BUX, mint a kormányinfó kezdete előtt.

Hideg zuhanyban fürdenek a magyar tőzsde befektetői és még nem látni mikor zárják el a csapot

Nyitás után hatalmas esés miatt szomorkodhattak, majd egy kis visszapattanásnak örülhettek egy kicsit a Budapesti Értéktőzsde befektetői. Bár a technikai elemzés a részvények többségének az esetén hónapok óta egyértelmű csökkenő trendet jelzett és a fundamentumok felett is idén folyamatosan gyűltek a sötét fellegek, mégis a piacot hidegzuhanyként érte a különadókkal kapcsolatos bejelentés. Mivel a bizonytalanság meglehetősen nagy annak kapcsán, hogy az egyes tőzsdei cégeket miként fogja érinteni a várható intézkedéscsomag, ezért a befektetők egy része most mégis úgy érzi, mintha belökték volna egy jéghideg vízzel működő zuhany alá. És miközben dideregnek, még azt sem tudhatják, hogy mikor zárják el a csapot. Legalábbis a piaci szereplők mai reakciói erre utalnak.

Tovább a cikkhez

Hamarosan kormányinfó

14:30-kor kezdődik a mai kormányinfó, amin várhatóan tovább részleteket ismerhetünk meg a tegnap bejelentett különadókról, az eseményt a Portfolio élőben tudósítja. Közben a magyar tőzsdén továbbra is jelentős esés látszik, a befektetők pedig tűkön ülve várják, hogy kezdődjön kormányinfó.

650 milliárd forintos ütést okozott a tőzsdén Orbán Viktor bejelentése

Tegnapelőtt este Orbán Viktor bejelentette a háborús veszélyhelyzetet Magyarországon, a tegnapi tőzsdezárás után pedig megérkezett a befektetők által egész nap várt kormányzati bejelentés, miszerint a közös teherviselés jegyében különadót vonnak ki több stratégiai ágazat nagyvállalataira is. A keddi záróértékekhez képest hatalmas eséseket láthattunk a BUX index tagjainak részvényeinél, számszerűsítve több, mint 650 milliárd forint "menekült el" a tőzsdéről eddig a veszélyhelyzet bejelentése óta. Bár a részletek még nem tiszták, de a különadókkal vélhetően leginkább terhelni tervezett nagyvállalatok részvényei és piaci kapitalizációi estek nagyot - ennek apropóján most összehasonlítottuk, hogy az elmúlt szűk másfél kereskedési nap esése mekkora veszteséget is jelent a nagyvállalatok számára a tavaly befizetett különadóikhoz képest.

Tovább a cikkhez

Enyhül a nyomás, de ez még így is nagyon csúnya

A délután első felében az európai tőzsdék javarészt csak az irányt keresik, a magyar piac azonban továbbra is masszívan alulteljesítő azt követően, hogy Orbán Viktor tegnap bejelentette, hogy több szektorra különadókat fognak kivetni. Ennek részleteit tűkön ülve várják a befektetők, hiszen a mai kormányinfón várhatóan fognak elhangzani az intézkedéssel kapcsolatos információk.

Bár a magyar tőzsde esés nagyon csúnya, hozzátartozik az igazsághoz, hogy azért az esésnek jelentős részét ledolgozta a hazai részvényindex, hiszen nem sokkal a nyitás után 9,8 százalékos mínuszban is járt a BUX.

bux

Ami a vezető papírokat illeti, a délutáni órákban továbbra is a Mol van a legnagyobb mínuszban, bár azért itt is ki kell emelni, hogy közel 15 százalékos esésben is volt ma délelőtt a papír, melynek nagyrészét sikeresen ledolgozta.

Az AutoWallis megnyitotta Szlovénia egyetlen Land Rover márkakereskedését

Megnyitotta Szlovénia egyetlen Land Rover márkakereskedését az AutoWallis Csoport, így tovább fokozza kiskereskedelmi aktivitását az országban. A lépéssel folytatja nemzetközi terjeszkedését a magyar tőzsde autós vállalata, miután az elmúlt két évben két sikeres akvizíciót hajtott végre a szomszédos országban, így már 5 szlovén városban 5 autómárkát értékesít

Tovább a cikkhez

Szépen visszajött az OTP

Réssel nyitott ma az OTP árfolyama 9460 forinton, majd innen egészen 8510 forintig esett a jegyzés. Ehhez képest mostanra szinte teljesen visszajött az árfolyam a nyitóár szintjére, bár így is 3,7 százalékos mínuszban van a jegyzés a tegnapi záróárhoz képest.

otp5p

A Wizz Air is esik

A kormány a légitársaságokra is tervez különadót kivetni, részben ennek tudható be, hogy a Wizz Air árfolyama 1,6 százalékos mínuszban van.

Brutális forgalom

A mai napra vonatkozó forgalmi statisztikák jelentős növekedést mutatnak az elmúlt időszaki átlaghoz képest, az OTP-ben például 13,2 milliárd forintos a mai volumen, vagyis közel 60 százalékkal nagyobb értékbe cseréltek gazdát a bank részvényei, mint az elmúlt 30 napban egy teljes kereskedési nap alatt.

otpforgi

A Mol esetében a mai nap nem annyira kiugró, mint az OTP-nél, de az olajrészvény esetében is már meghaladja a forgalom az elmúlt 30 napban tapasztalt, teljes kereskedési napi átlagot.

moll

Az árfolyamok közben továbbra is jelentős mínuszban állnak, a BUX 5 százalékot zuhant, az esést pedig a Mol vezeti.

Nem enyhül a nyomás

Miközben az európai tőzsdéken továbbrfa is inkább az óvatos optimizmus jellemző, a magyar piac továbbra is masszívan alulteljesítő. A befektetők már tűkön ülve várják, hogy a délutáni kormányinfón több részlet kiderüljön a tegnap bejelentett különadókról, persze elsősorban pontos számok jelentenének nagy segítséget az intézkedés beárazásához.

A magyar piacon eközben továbbra sem enyhül a nyomás, a leggyengébben továbbra is három blue chip, az OTP, a Mol, és a Magyar Telekom teljesít.

Nemzetközi piacon jelen lévő fintech céget vett a Gloster

2022. május 26-án a Gloster többségi tulajdont szerzett egy nemzetközi piacon jelen lévő szoftverfejlesztő társaságban, a Family Finances Kft.-ben (ff.next). Az akvizíciónak köszönhetően egy gyorsan növekvő, fintech fejlesztésekben tapasztalt, szakmailag magas színvonalú, innovatív 25 fős fiatal csapattal erősödik a cégcsoport. Az akvizícióval a Gloster célja, hogy az ff.next speciális tudását és fejlesztési kapacitásait felhasználva tudja még inkább támogatni a nemzetközi növekedést. Az ff.next ügyvezetését továbbra is Muck Iván látja el.

Tovább a cikkhez

A nap ábrája: így büntetik a magyar tőzsdét Orbán Viktor bejelentése után

Már tegnap is rossz volt a hangulat a magyar tőzsdén az új veszélyhelyzetben várható első kormánydöntésekre várva, a piaczárás után pedig meg is érkezett a bejelentés, miszerint a közös teherviselés jegyében különadót vonnak ki több stratégiai ágazat nagyvállalataira is. Ahogy az várható volt, nagy eséssel indult a kereskedés a magyar tőzsdén, egy ponton a BUX index közel 10 százalékos mínuszban is állt, ezzel ismét jelentősen kilóg a magyar tőzsde teljesítménye az európai mezőnyből.

Tovább a cikkhez

Brutális forgalom mellett ütik az OTP-t

Kiemelkedő a napi forgalom az OTP-ben, a miniszterelnök tegnapi, extra profitot terhelő adókról szóló bejelentését követő esés után ma reggel folytatódott a zuhanás, ráadásul kiemelkedő forgalom mellett.

Tovább a cikkhez

Richter, az üdítő kivétel

Nagyon csúnya esés látszik a magyar tőzsdén, főleg a blue chipeket büntetik a befektetők, van azonban egy hazai nagypapír, amely kifejezetten jól állja a sarat, sőt jelenleg pluszban van az árfolyama. A Richter átlagos körülmények között mérsékeltnek mondható, most viszont kifejezetten erősnek számító, 0,5 százalékos emelkedése kitűnik a magyar tőzsdén. Ennek részben az az oka, hogy az Orbán Viktor által tegnap megjelölt szektorok között

nem volt ott az egészségügy,

a többi blue chip viszont azokba a szektorokba tartozik, amelyeket a kormány különadókkal kíván sújtani.

ricsi

Tovább szakad a Mol

Amíg az európai olajrészvények piacán csak marginálisak az elmozdulások, a Mol továbbra is 10 százalékos mínuszban van, miután a tegnap bejelentett szektoradók az energiaipari és kereskedő cégeket, is érinteni fogják.

A jegyzés nem sokkal a nyitás után 14,7 százalékos mínuszban is járt, innen azért a vevőknek sikerült visszarántani az árfolyamot, de az esés így is nagyon csúnya.

nol2

Az olajpapír forgalma is kifejezetten magas az elmúlt 30 nap átlagához képest, eddig 1,8 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a részvények, vagyis a volumen kevesebb mint egy óra alatt elérte a teljes napi átlag felét.

molforgi

Felpattant az OTP

Napon belül nagyot emelkedett a mélypontról az OTP árfolyama, 8 510 forint volt ma a piac alja, 9 250 forintig pattant fel az árfolyam, vagyis 8,7 százalékot emelkedett a mélypontról az árfolyam. Ezzel együtt még mindig 5,6 százalék mínuszban az OTP. A forgalom brutális, már több mint 6 milliárd forintnyi részvény pörgött le.

otp9

Brutális a forgalom

Nagy forgalom mellett adják a magyar részvényeket, a nyitás után nem sokkal máris több mint 4 milliárd forint értékben kereskedtek az OTP részvényeivel, ez jóval átlag feletti érték, ilyen volumen az elmúlt egy hónap adatai szerint a kereskedési nap fele után a jellemző.

forg

A Mol piacán is jóval átlag feletti a forgalom.

forg2

Iránykereséssel indul a nap Európa tőzsdéin

A tegnapi emelkedés után ma egyelőre nem találják az irányt az európai tőzsdék, a DAX 0,2 százalékos pluszban van, a CAC 0,1 százalékot emelkedett, a FTSE 100 azonban 0,1 százalékkal lejjebb került. A milánói börze feljebb került 0,1 százalékkal, a spanyol tőzsde pedig 0,2 százalékot emelkedett.

Az amerikai jegybank tisztviselői e hónap elején hangsúlyozták, hogy a kamatlábak gyors és a piac által vártnál esetleg nagyobb mértékű emelésére van szükség a kirobbanó inflációs probléma kezelése érdekében - derült ki az ülésükről készült, tegnap közzétett jegyzőkönyvből. A jegyzőkönyv nyilvánosságra hozatala után javult valamelyest a hangulat a tengerentúli tőzsdéken.

dax 03

Nagyot esett az OTP

Nagy a csapkodás a magyar tőzsdén, nagy forgalommal adják a vezető részvényeket. Az OTP árfolyama jelenleg 11 százalék mínuszban áll, ezzel már jóval lejjebb, mint az ukrajnai háború kitörését követő március eleji pánikmélypont. A bankrészvény árfolyama már több mint 50 százalékot esett a február közepi lokális mélyponthoz képest.

otp

Régen látott esés a magyar tőzsdén, ütik az OTP-t és a Molt

Már a tegnapi nap folyamán is jelentősen alulteljesítő volt a magyar tőzsde Európában, miután a befektetők elkezdték árazni a különadók lehetőségét, amelyet végül Orbán Viktor be is jelentett tegnap este. A magyar tőzsde ma reggel heves reakciót adott a bejelentésre, durva esés alakult ki a kereskedés első perceiben.

Tovább a cikkhez

Öntés a magyar tőzsdén

A befektetők főleg a két legfontosabb magyar blue chip, az OTP és Mol papírjain keresztül adják a magyar tőzsdét, de kezd a kisebb kapitalizációjú részvényekben is egyre nagyobb mínusz kialakulni.

Zuhanórepülés

A piacnyitás után szűk negyed órával már 13 százalékos a mínusz a Mol részvényénél.

mol13

Ütik az OTP-t és a Molt is

Az OTP és a Mol is durva mínuszban nyitott, a bankpapír 7 százalékkal került lejjebb,

otp

míg az olajtársaság árfolyama közel 10 százalékot zuhant.

mol

Ezzel együtt a BUX 6,3 százalékos zuhanással indította a napot.

bux

Esik a Richter és a Magyar Telekom

Ahogy az várható volt, a magyar tőzsdén jelentős eséssel indult a kereskedés, egyelőre nincs még adat az összes papírra, de a blue chipek közül a Richter 1,6 százalékot esett,

rics

a Magyar Telekom pedig 3,2 százalékos mínuszban indítja a napot.

mtel

Kilógott a magyar tőzsde szerdán

Tegnap kora délután jelentette be Orbán Viktor, hogy nagy bejelentésekre készült, a befektetők pedig elkezdték beárazni a lehetséges bejelentés hatásait, a nap vége felé egyre nagyobb mínuszba esett a magyar tőzsde, annak ellenére, hogy konkrétum egészen a kora esti órákig nem érkezett. A BUX index értéke szerdán 3,4 százalékot esett, miközben a nyugat-európai és észak-amerikai tőzsdéken mérsékelten pozitív volt a hangulat, és jellemzően emelkedett a vezető részvényindexek értéke, vagyis egyértelműen magyar-specifikus események mozgatták a hazai tőzsdei árfolyamokat.

otp

A sort az OTP vezette, kiemelkedő forgalom mellett 4,7 százalékot esett az árfolyam, ezzel elesett az inkább csak lélektani szempontból fontos 10 ezer, és a technikai szempontból fontos 9 900 forintos szint is. Az árfolyam ezzel közel került az ukrajnai háború kitörése utáni, március eleji pánikmélyponthoz.

otp

Iránykeresés jöhet Európában

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,6 százalékot emelkedett, a S&P 500 0,9 százalék pluszban zárt, míg a Nasdaq 1,5 százalékkal került feljebb.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,13 százalékos mínuszban van, a Hang Seng 0,63 százalékot esett, míg a sanghaji tőzsde 0,6 százalékkal került feljebb.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,02 százalékot emelkedhet, a CAC 0,01 százalékkal kerülhet feljebb, míg a FTSE 0,2 százalékot eshet.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,09 százalékkal kerülhet lejjebb, a S&P 500 0,21 százalék mínuszban nyithat, míg a Nasdaq 0,56 százalék mínuszban nyithat.

Mi várható makro fronton?

Ma a munkanélküliségi statisztika mellett az egyhetes betéti tenderét tartja az MNB, de meglepő lenne, ha változna az irányadó kamat, hiszen a Monetáris Tanács majd csak május 31-én ül össze. Így az utóbbi hónapokban megszokott módon továbbra is 6,45% maradhat a ráta, amennyiben a piaci körülmények addig nem indokolnak változtatást. Kora délután az amerikai részletes GDP-adat érkezik, melyre szintén érdemes lehet figyelni, mivel az USA gazdasága az előzetes statisztika szerint már az első negyedévben meglepetésre visszaesett.

Mindazonáltal a hazai tőzsdei szempontból az egyik legfontosabb esemény a mai kormányinfó lesz, hiszen ott kiderülhetnek további részletek a tegnap bejelentett különadókról.

2022. május 23. - május 29. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
május 23. hétfő 11:00 PM Részletes áht-beszámoló ápr.
május 24. kedd 9:00 KSH Keresetek márc.
május 24. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
május 26. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
május 26. csütörtök 9:00 KSH Munkanélküliség ápr.
május 26. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
május 27. péntek 9:00 KSH Népmozgalom ápr.
Nemzetközi makrogazdaság
május 23. hétfő 10:00 Németo. IFO hangulatindex máj.
május 24. kedd 9:15 Franciao. Beszerzési menedzserindex (előzetes) máj.
május 24. kedd 9:30 Németo. Beszerzési menedzserindex (előzetes) máj.
május 24. kedd 10:00 EU Beszerzési menedzserindex (előzetes) máj.
május 24. kedd 10:30 UK Beszerzési menedzserindex (előzetes) máj.
május 24. kedd 15:45 USA Beszerzési menedzserindex (előzetes) máj.
május 25. szerda 8:00 Németo. GDP (részletes) Q1
május 25. szerda 14:30 USA Tartós fogyasztási cikkek rendelése ápr.
május 25. szerda 20:00 USA Fed-jegyzőkönyv  
május 26. csütörtök 14:30 USA GDP (részletes) Q1
május 27. péntek 14:30 USA PCE infláció ápr.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 1,9 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 26,8 százalékos eséssel a Nasdaq index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 9,4 százalékos emelkedéssel, a sor végén az OTP papírja áll 40,9 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 49,7 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 32 120,28 0,6% 2,0% -5,7% -11,6% -6,4% 52,4%
S&P 500 3 978,73 0,9% 1,4% -7,4% -16,5% -5,0% 64,7%
Nasdaq 11 943,93 1,5% 0,1% -11,7% -26,8% -12,5% 106,7%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 26 677,8 -0,3% -0,9% 0,3% -7,3% -6,6% 34,6%
Hang Seng 20 171,27 0,3% -2,3% 1,5% -13,8% -30,2% -21,3%
CSI 300 3 983,18 0,6% -0,2% 4,4% -19,4% -25,1% 14,3%
Európai részvényindexek              
DAX 14 007,93 0,6% 0,0% 0,6% -11,8% -9,4% 11,0%
CAC 6 298,64 0,7% -0,9% -2,3% -11,9% -1,4% 18,0%
FTSE 7 522,75 0,5% 1,1% 1,9% 1,9% 7,0% 0,1%
FTSE MIB 24 250,45 1,6% 0,7% 1,4% -11,3% -2,6% 13,9%
IBEX 8 760,2 1,5% 3,3% 2,2% 0,5% -4,9% -19,9%
Régiós részvényindexek              
BUX 41 517,26 -3,4% -3,2% -1,8% -18,1% -9,3% 20,9%
ATX 3 324,71 1,9% 3,9% 3,0% -13,9% -3,4% 3,8%
PX 1 312,44 0,3% -2,0% -3,7% -8,0% 12,3% 29,9%
WIG20 56 167,94 -0,6% -0,2% -5,5% -18,9% -12,3% -8,7%
Magyar blue chipek              
OTP 9 812 -4,7% -8,9% -7,3% -40,9% -36,6% 12,5%
Mol 2 756 -4,0% -4,0% -8,4% 9,4% 22,3% -0,8%
Richter 7 265 -1,6% -0,5% 8,6% -16,7% -9,3% 5,1%
Magyar Telekom 405 -3,3% -1,2% 3,4% -1,6% 0,7% -12,3%
Nyersanyagok              
WTI 112,58 0,3% 2,7% 13,2% 49,7% 69,9% 131,2%
Brent 113,79 0,0% 4,0% 11,3% 45,1% 65,6% 121,1%
Arany 1 849,95 -0,9% 1,9% -2,6% 1,5% -2,2% 47,2%
Ezüst 21,9 -1,1% 1,4% -7,2% -5,9% -21,5% 27,5%
Devizák              
EURHUF 387,8 1,2% 1,4% 3,6% 5,2% 11,0% 26,3%
USDHUF 363,1256 1,6% -0,2% 3,8% 12,0% 27,2% 32,6%
GBPHUF 462,1450 3,4% 2,1% 4,4% 5,2% 14,6% 30,2%
EURUSD 1,0680 -0,4% 1,6% -0,3% -6,1% -12,8% -4,8%
USDJPY 126,5400 0,0% -1,5% -1,0% 9,9% 16,2% 13,1%
GBPUSD 1,2546 0,2% 1,1% -1,3% -7,4% -11,2% -3,1%
Kriptovaluták              
Bitcoin 29 510,15 -0,4% 2,9% -27,0% -36,1% -23,1% 1 187,2%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 2,76 -0,5% -4,8% -2,5% 83,9% 76,5% 22,3%
10 éves német állampapírhozam 0,96 0,1% -5,5% 19,4% -634,1% -679,4% 161,2%
10 éves magyar állampapírhozam 6,95 -0,9% -8,2% 1,6% 51,7% 128,6% 122,8%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

Megadóztatja a kormány az "extraprofitokat": megint a bankokon csattan az ostor, de együtt fizetjük meg az árát

61 milliárd forint banki különadót, 233 milliárd forint tranzakciós illetéket és 115 milliárd forint biztosítási adót fizet idén a magyar pénzügyi szektor a költségvetési terv szerint. Erre a jórészt már eddig is továbbhárított, több mint 400 milliárd forintos speciális adóteherre rakódhat rá idén és jövőre a szerdán bejelentett, „extraprofitot” elvonó új adóteher. Összefoglaljuk, milyen fő adózási specialitásokkal terhelte eddig a pénzügyi szektort a kormány a 9%-os társasági adó mellett, és hogy miért fizetheti meg a friss intézkedés árát a teljes magyar gazdaság.

Tovább a cikkhez

Extra adókat vet ki a kormány, idegőrlő órák jönnek a nagy bejelentésig

Már az április eleji országgyűlési választásokat megelőzően téma volt a költségvetés kiigazítási kényszere és a vállalatok bevonása a különadókon keresztül a költségvetési bevételek emelésében, reális forgatókönyvnek tűnt, hogy a kormány - már nem először - a közös teherviselés jegyében megsarcolja a cégeket, amelyek egyébként már évek óta, éves szinten több százmilliárd forintnyi különadót fizetnek. A lehetséges hatások egy részét már beárazták a tőzsdei cégeknél a befektetők, de ahogy közeledett az év második, költségvetési szempontból kritikus része, úgy vált egyre aktuálisabbá a kérdés: érdemes-e magyar részvényt tartani, ha a kormány újra teker egyet a különadókon. Érdemes megnézni az OTP árfolyamát, ami újra a március eleji pánikmélypontok közelében áll. Most pedig megérkezett a bejelentés az extra adókról, persze a szokásos menetrendben, a tegnapi miniszterelnöki beszéd után csak ma délután érkeznek a részletek, emiatt lesz néhány idegőrlő órája a részvényeseknek, hiszen pont a lényeget, az adók mértékét nem tudjuk. A bizonytalanságnál pedig semmit sem utálnak jobban a tőzsdék. A forintpiaci reakciók alapján a hazai részvényekre sem vár sok jó.

Tovább a cikkhez
Koppenhága lövöldözés
Liszicsanszk
Szmogriadó
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
bankkártya okostelefon kéz nő okosóra