eu európai unió brüsszel
Üzlet

Újabb EU-s kötelezettségi eljárás jöhet az extraprofitadók miatt?

Portfolio
Újabb uniós kötelezettségszegési eljárásokat eredményezhetnek a kormány extraprofitadós tervei – írja a hvg.hu. A lap szerint az Európai Bizottság áttanulmányozza majd a magyar különadók jogszabályait, de véleményezni csak azok elfogadása után fogja.

Az EUrologus értesülései szerint az üzemanyag-vásárlásra vonatkozó lépést valószínűleg bírálni fogja majd a testület.

Ez a többi döntéstől abban tér el, hogy nem az adórendszer szabályozásának módosításáról van szó, mivel az adózás tagállami hatáskör, így az ellen az európai Bizottság csak akkor léphet fel, ha burkolt állami támogatásnak ítélik meg.

Egy terméknek kétféleképpen alkalmazott ára azonban sérti az uniós alapjogokat, miszerint más-más ár vonatkozik egy magyar és egy uniós állampolgárra.

Továbbá ugyanazon termék eltérő áron való értékesítése több uniós jogszabályt is megsért. Az egyik uniós alapszabadság az áruk szabad áramlásának biztosítása, ha pedig egy külföldi rendszámú járműflottát megkülönböztetnek, akkor az versenyhátrányt okozhat az azt üzemeltető cégnek. A tagországok vállalatainak ugyanis biztosítani kell annak lehetőségét, hogy egyenlő értékesítési feltételekkel induljanak a többi tagország piacán. Biztonsági, közegészségügyi, környezetvédelmi vagy etikai megfontolásból lehet korlátozásokat bevezetni, itt azonban nincs erről szó.

A reklámadónak már egyszer nekifutott az Orbán-kormány, akkor azonban az Európai Bizottság által elindított kötelezettségszegési eljárás nyomására visszavonulót fújtak.

Ha a kötelezettségszegési eljárások meg is indulnak, évek telhetnek el, mire ítéletet hoz az Európai Bíróság és előfordulhat, hogy addigra már nem is lesznek hatályban – írja a hvg.hu.

Címlapkép: Getty Images

Koppenhága lövöldözés
Liszicsanszk
Szmogriadó
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
bankkártya okostelefon kéz nő okosóra