napenergia
Üzlet

Digitalizáció és villamos energia - Ez hozhatja el a karbonsemleges új világot

Portfolio
Korunk meghatározó kihívása a klímaváltozás, ugyanis ahhoz, hogy megfordítsuk a trendet és a jelenleg prognosztizált 4-6 Celsius fokos globális felmelegedést 1.5-2 Celsius fok alá szorítsuk, azonnali cselekvésre van szükség. Miután a klímaváltozást kiváltó üvegházhatású gázok legnagyobb részt – mintegy 80%-ban – az energiatermeléséhez vagy felhasználásához kapcsolódnak, itt kell leghamarabb cselekednünk – véli Hajós Balázs, a Schneider Electric értékesítési igazgatója, Digital Transformation konferenciánk előadója.
Az Energia 4.0 és az ESG témával kiemelten foglalkozunk június 1-jei Digital transformation konferenciánkon. regisztráció és részletek itt!

A jelenlegi energiarendszereink nem hatékonyak, egyes statisztikák szerint a globális energiarendszer teljes vesztesége korunkban kb. 60%, azaz a megtermelt energia több mint fele egyszerűen kárba vész. "Meggyőződésünk, hogy a helyzetből a kiút elektromos és digitális. Elektromos, mert a legkönnyebben elérhető zöld energia az elektromos áram, amely a leghatékonyabb energiaforrás és a legerősebb eszköz a dekarbonizációhoz. Digitális, mert a digitalizáció láthatóvá teszi a láthatatlant, megszünteti a pazarlást és növeli a hatékonyságot" – fejti ki lapunknak Hajós Balázs.

Hajós Balázs
Schneider Electric Zrt., értékesítési igazgató
Hajós Balázs a Schneider Electric Zrt. értékesítési igazgatójaként, a cég kiemelt ügyfélköréért felel Magyarországon. Csapatával a legnagyobb és modernebb hazai beruházások energia menedzsment és ipar
Tovább
Hajós Balázs a Schneider Electric Zrt. értékesítési igazgatójaként, a cég kiemelt ügyfélköréért felel Magyarországon. Csapatával a legnagyobb és modernebb hazai beruházások energia menedzsment és ipar Tovább

Ma bármilyen innováció az okos készülékektől a legújabb autókig – mind elektromosak és digitálisak, de a valóságban ezek a legújabb technológiák még mindig a XX. század energiarendszerére támaszkodnak. A világ energiatermelésének döntő része még ma is fosszilis tüzelőanyagokból származik, a világ áramelosztásának szinte teljes egésze passzív, azaz nem tudunk semmit arról, mi történik az árammal azután, hogy bekerül a hálózatba. Magyarországon jobb a helyzet mindkét tényező esetében, de itt is még bőven van hova fejlődnünk. De a jó hír, hogy a technológia már rendelkezésre áll – jegyzi meg Hajós, majd hozzáteszi: a villamosenergia termelés esetén gondoljunk a megújulókra, felhasználásnál például az elektromos vasútra vagy autókra. Ma már tudunk kibocsájtás nélkül termelni és felhasználni. Ugyanígy rendelkezésünkre állnak azok a digitális technológiák, amelyek hatalmas adatmennyiségek feldolgozásával idővesztesség nélkül felhívják a figyelmünket a rendszer nem hatékony elemeire, mérik a veszteségeket és okosan irányítják a hálózatot.

"Ezért elektromos és digitális az innovációnk alapja, mellyel a Schneider Electric a folyamatokat és energiagazdálkodási technológiákat integrálja, egyesíti az egész életciklust átölelő, a végponttól a felhőig összekötő vezérlőket, szoftvereket és szolgáltatásokat, integrált irányítást kínálva az otthonok, épületek, adatközpontok, az infrastruktúra és a különböző iparágak számára" - teszi hozzá.

Példaként a szakértő egy irodaépületet említ, ahol a saját megújulótermeléssel, energiatárolóval és egy teljesen digitalizált, mesterséges intelligencia által vezérelt épület- és energiarendszerrel egy hasonló „átlagos” épület eenergiafogyasztásának egy tizedére tudták szorítani a fogyasztást.  Mindezt úgy érték el, hogy a beruházás összesen 5 százalékkal nőtt a teljes épület egészét tekintve.

Egy adatközpontban az energiaveszteség – pl. hő formájában – akár felhasználásra is kerülhet: a Schneider Electric egyik projektje során segített az adatközpontban termelődő hőt egy távhőszolgáltatónak értékesíteni, mely nyáron technológiai hő formájában az iparnál kerül felhasználásra.

A lehetőségek tárháza végtelen, de már egyszerűbb okosításokkal is 20% körüli energiahatékonyság növekedést érhetünk el – ami a mai piaci környezetben már messze nem aprópénz.

Mindemellett az ipari vállalatok illetve az infrastruktúra-üzemeltetők is fenntarthatósági, üzembiztonsági kihívásokkal küzdenek. Számukra fontos megoldandó probléma a szakemberhiány, amire egyértelműen válasz lehet egy új üzemeltetői élményt kínáló – és lényegesen kevesebb humánerőforrást igénylő – elektromos és digitális rendszer. Ma már egy okostelefonról irányíthatunk egy egész irodaházat, gyárat vagy közlekedési csomópontot. Ez hatalmas lehetőség, de egyben veszélyforrás is, ha egy vállalat nem figyel a kiberbiztonsági feltételek teljesülésére.

Rendszereink eleve magukban hordozzák a legújabb kibrbiztonsági megoldásokat, illetve felkészült kollégáink meglévő energia és automatizációs rendszereket tudnak biztonságossá tenni. Bár sok cég azt gondolja, hogy felkészült – ők leginkább IT, azaz a klasszikus informatikai biztonságra gondolnak. Mi az OT – azaz az IOT rendszerek, a digitalizált üzem biztonságában tudunk segíteni – mondja Hajós Balázs.

Az energia 4.0. ma már itt van és nem a jövő. A közhiedelemmel ellentétben az energiahálózat digitalizációja nem igényel azonnal hatalmas beruházásokat, technológiánk meglévő rendszereket is képes integrálni. „Úgy gondolom, felelősséggel tartozunk a jövő generációjának és mindent meg kell tennünk a fenntarthatóságért – így közös kötelességünk, hogy együtt menjünk az Energia 4.0 irányába, a leggyorsabb úton a karbonsemleges jövőért” – vélekedik a szakember.

Az Energia 4.0 és az ESG témával kiemelten foglalkozunk június 1-jei Digital transformation konferenciánkon. regisztráció és részletek itt!

A címlapkép forrása: Getty Images

solymár vízhiány
kina szallitas kereskedelem export
Felvétel
trader23
koronavíruslátvány
gáz földgáz energia
pkm géppuska orosz ukrán háború golyószóró fegyver fegyveres háború
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
bankkártya okostelefon kéz nő okosóra