elemző
Üzlet

Ma sem volt jó napja a magyar tőzsdének, Amerikában erős nyereséget várnak

Portfolio
Két napig keményen ütötték a magyar részvénypiacot a különadókkal kapcsolatos bejelentésekre, különösen az OTP és a Mol árfolyama szenvedte meg az új intézkedéseket. Ma reggel egy kisebb felpattanással kezdődött a kereskedés, amit a támogató nemzetközi hangulat is segített. Napközben a tanácstalanság érződött a befektetőkön, délután azonban az OTP ismét lefelé vette az irányt, ami magával rántotta a BUX indexet is. A makroadatok tekintetében csendes volt a nap, az amerikai inflációs adat emelhető ki, ami meglepetésre csökkenést mutatott, megágyazva az erősödésnek a tengerentúli tőzsdéken. Itthon befektetők továbbra is az extraprofit-adós híreket és az azokkal kapcsolatos új információkat emésztették.

A tegnapi növekedést is túlszárnyalták az amerikai indexek

A Dow Jones végül 1,77%-kal, az S&P 500 2,47%-kal, a Nasdaq 3,33%-al nőtt a kereskedés végére.

Tovább erősödtek az amerikai indexek

A Dow Jones 1,40%-ot, az S&P 500 2,14%-ot, a Nasdaq 2,98%-ot ugrott a kereskedés utolsó órájában.

Az amerikai részvényindexek emelkednek

Emelkedtek pénteken az amerikai indexek árfolyamai, miután a Federal Reserve által preferált áprilisi inflációs mutató a piaci várakozásoknak megfelelően alakult.

A Dow Jones 1,09%-kal, az S&P 500 SPX, 1,81%-kal, A Nasdaq 2,63%-kal emelkedett. A részvények csütörtökön is erősen emelkedtek, így nem meglepő, hogy mindhárom indexel kapcsolatban erős nyereséget várnak a hétre. Egyes előrejelzések szerint a Dow a nyolc heti veszteségből álló sorozat megtörésére készült, ami 1932 óta a leghosszabb veszteségsorozat volt.

A sor végén kullogott a BUX az európai tőzsdék között

Eséssel fejezte be a hetet a magyar tőzsde, a BUX alulteljesítő volt az európai tőzsdékhez képest.

Tovább a cikkhez

Nem kímélik az OTP-t, 5 százalék feletti mínuszban az árfolyam

Reggel még úgy tűnt, hogy akár egy kisebb felpattanás is jöhet az OTP árfolyamában, délutánra azonban beindultak az eladók, a bankpapír több mint 5 százalékot esett és a 8500 forintos szintet közelíti.

Tovább a cikkhez

Tovább esik az OTP

Tovább esik az OTP, már 5,5 százalékos mínuszban áll, közelíti a 8500 forintot az árfolyam.

Erősödéssel indul a nap az amerikai tőzsdén

A tegnapi, jelentős emelkedések után ma is erősödéssel indul a nap az amerikai tőzsdéken.

Tovább a cikkhez

Megint esik az OTP

Délután ismét esésbe kapcsolt az OTP árfolyama, a bankpapír jelenleg 4 százalékos mínuszban áll, de közel 5 százalékos mínuszban is volt.

otpsddd

Az OTP esése a BUX indexet is lerántotta, a hazai index 1,1 százalékkal csökkent, miközben Európában továbbra is inkább pozitív a hangulat. A blue chipek közül esik a Telekom és a Richter is, 1,9, illetve 0,1 százalékkal, miközben a Mol továbbra is pluszban, 1 százalékot erősödött ma az olajpapír.

buxx

Május 31-én indul a kereskedés a Vivetech részvényeivel

Május 31 a Vivetech részvényeinek első kereskedési napja – áll a BÉT határozatában.

Tovább a cikkhez

Meglepetésre csökkent a kulcsfontosságú amerikai inflációs mutató

Az előzetesen várt stagnálással szemben 6,6%-ról 6,3%-ra csökkent áprilisban Amerikában a személyes fogyasztási kiadások árindexe (PCE infláció). Vagyis látszik némi enyhülés az áremelkedésben, ahogy az már a headline inflációs adatból is látszott.

Tovább a cikkhez

Érdemes már venni a technológiai cégeket?

Immáron nem először adnak óvatos fordulós jelzéseket a máskülönben zuhanórepülésben lévő technológiai részvények a technikai elemzés alapján. Azonban a korábbi hasonló esetekben a vásárlók - ha csak pár napnál tovább tartották a pozícióikat - akkor nem éppen örömkönnyeket hullattak mostanában. Vajon hol van az alja? Ezt a kérdést teszi fel a befektetők többsége, és erre a kérdésre keressük mi is a választ.

Tovább a cikkhez

Nem tudja eldönteni a magyar tőzsde, hogy merre induljon

Felemás elmozdulást mutatnak a hazai blue chipek a kereskedési idő felénél, míg a Mol árfolyama emelkedik, addig az OTP és a Richter esik.

Tovább a cikkhez

Felhalmozásra ajánlja a Glostert az Erste az új cégvásárlás után

Tegnap a Gloster bejelentette, hogy többségi tulajdont szerzett egy nemzetközi piacon jelen lévő szoftverfejlesztő társaságban, a Family Finances Kft.-ben. A hírre ma egy friss elemzéssel reagált az Erste, a Glosterre vonatkozó ajánlása felhalmozás, 1223 forintos célár mellett.

Tovább a cikkhez

Ez is eljött: kevesebb telefont veszünk az infláció és a háború miatt

A dél-koreai Samsung Electronics az eredetileg vártnál alacsonyabb okostelefon-keresletre, és emiatt termelési tervének a csökkentésére készül a világ jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzete miatt a Maeil Business dél-koreai lap pénteki beszámolója alapján.

Tovább a cikkhez

9000 alatt az OTP

Nem igazán találja az irányt ma a magyar tőzsde és főként az OTP piacán nagy a csapkodás, és a forgalom is jóval magasabb az átlagosnál a bankpapír piacán. Ma már jóval 9000 forint alatt is járt a részvény, 8730 forintig esett, jelenleg a tegnapi záróértéke környékén mozog.  

otpforgalom

Esik az osztrák és a lengyel tőzsde

Az európai tőzsdéken sem egyértelműen pozitív már a kép, a régiós indexek közül a lengyel és az osztrák index is esik, a főbb nyugat-európai indexek közül pedig a brit FTSE-100 áll mínuszban. A nyersanyagszektor halad ma az élen az európai tőzsdéken, míg a közszolgáltatók teljesítenek a leggyengébben.

Piaci manipuláció és félrevezetés miatt beperelik Elon Muskot a Twitter részvényesei

A Twitter befektetői beperelik Elon Muskot és a közösségi médiaplatformot a milliárdos 44 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatának kezelése miatt - írja a BBC. A részvényesek azt állítják, hogy a tranzakció kezelése több módon is megsértette a kaliforniai társasági törvényeket.

Tovább a cikkhez

Esik az OTP

Nem tartott sokáig a felpattanás a magyar tőzsdén, a BUX máris mínuszba fordult, 0,4 százalékot esett az index. Ez elsősorban az OTP számlájára írható, amely a kezdeti erősödés után már 2,8 százalékos mínuszban jár ismét.

Évi 250 milliárd forintos banki extraprofitadót, 50 milliárd forintos tranzakciósilleték-bővítést és 50 milliárd forintos biztosítói extraprofitadót vezet be a kormány a pénzügyi szektor többletterheként idén és jövőre a tegnapi bejelentések alapján. Az eddigi különadókon felül fizetendő adó alapja a bankok esetében a kamateredmény és a díj- és jutalékeredmény, biztosítók esetében pedig a biztosítási díjbevétel lesz. A tranzakciós illetéket kiterjesztik az értékpapír-tranzakciókra is, felső határát pedig 6-ról 10 ezer forintra emelik. Megbecsültük, melyik bank és biztosító mennyi extraprofitadót fizethet: az OTP-re 86, a Magyar Bankholding tagjaira 41 milliárd forintos extraprofitadó juthat.

otpaaas

A blue chipek közül a Mol még tartja magát, 1,3 százalékos erősödéssel, a Richter pedig 0,1 százalékot emelkedett.

Kinyitott a magyar tőzsde, emelkedik a Mol és az OTP

Az európai tőzsdéken mérsékelt erősödésekkel indul a hét utolsó kereskedési napja és a magyar piacon is kisebb felfelé korrekciót látni az elmúlt napok nagy esései után. A blue chipek közül a Mol és az OTP halad az élen, a midcapek közül pedig az AutoWallis és az Alteo kezdi a legerősebben a napot.

Tovább a cikkhez

Közel 4 százalékos plusszal nyitott a Mol

Az utóbbi két nap mélyrepülése után kisebb felpattanást látunk ma a magyar tőzsdén a nyitásban, amiből a Mol sem marad ki, közel 4 százalékos pluszban jár az árfolyam. Ez azonban még messze van attól, hogy a különadók hírére látott zuhanást ledolgozza az olajpapír.

Tovább a cikkhez

Kis felpattanás a magyar piacon

Kisebb visszapattanással nyit a magyar tőzsde, a BUX 1,2 százalékos pluszban áll, miután a blue chipek közül az OTP 2,4 százalékkal, a Mol 1,4 százalékkal került feljebb a nyitást követő percekben.

otparfff

Ugrik az AutoWallis a gyorsjelentésre

Jelentős emelkedéssel nyitott az AutoWallis árfolyama ma azt követően, hogy a társaság közzétette első negyedéves gyorsjelentését.

Tovább a cikkhez

200 millió forintért vett OTP-részvényeket a tegnapi zuhanásban az igazgatósági tag

OTP-részvényeket vásárolt tegnap Kovács Antal, az bank igazgatóságának tagja, összesen mintegy 200 millió forint értékben.

Tovább a cikkhez

Megint nagyot nőtt az AutoWallis, itt vannak az új rekordok

A régió 14 országában jelenlévő AutoWallis Csoport messze a piaci átlagot felülmúló növekedéssel, és kiugró hatékonyságjavulással zárta az első negyedévet. Nettó eredménye több mint ötszörösére, 1,9 milliárd forintra, EBITDA-ja több mint a duplájára, 3,1 milliárd forintra ugrott az árbevétel 18 százalékos bővülése mellett. A növekedés kizárólag organikus volt, fő hajtóereje a nagykereskedelmi üzletág bővülése.

Tovább a cikkhez

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, ezúttal a szétütött kiskereskedelmi szektor vezetésével, a Dow Jones 1,6 százalékot emelkedett, a S&P 500 2 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 2,8 százalék pluszban fejezte be a napot.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel jellemzően emelkedéseket látni, a Nikkei 0,58 százalékos pluszban áll, a Hang Seng 2,2 százalékos pluszban van, és minimálisan, de a Shanghai Composite is emelkedik.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,06 százalékot emelkedhet, a CAC 0,14 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a FTSE 0,35 százalékot eshet.
  • A magyar részvénypiac két napja mélyrepülésben van a különadókkal kapcsolatos bejelentésekre, különösen a Mol és az OTP esett a blue chipek közül.
  • A mai amerikai nyitásra már kedvezőtlenebb a kép, eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,19 százalék mínuszban nyithat, a S&P 500 0,15 százalékot eshet, míg a Nasdaq 0,16 százalékkal kerülhet lejjebb.

Mi várható makro fronton?

2022. május 23. - május 29. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
május 23. hétfő 11:00 PM Részletes áht-beszámoló ápr.
május 24. kedd 9:00 KSH Keresetek márc.
május 24. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
május 26. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
május 26. csütörtök 9:00 KSH Munkanélküliség ápr.
május 26. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
május 27. péntek 9:00 KSH Népmozgalom ápr.
Nemzetközi makrogazdaság
május 23. hétfő 10:00 Németo. IFO hangulatindex máj.
május 24. kedd 9:15 Franciao. Beszerzési menedzserindex (előzetes) máj.
május 24. kedd 9:30 Németo. Beszerzési menedzserindex (előzetes) máj.
május 24. kedd 10:00 EU Beszerzési menedzserindex (előzetes) máj.
május 24. kedd 10:30 UK Beszerzési menedzserindex (előzetes) máj.
május 24. kedd 15:45 USA Beszerzési menedzserindex (előzetes) máj.
május 25. szerda 8:00 Németo. GDP (részletes) Q1
május 25. szerda 14:30 USA Tartós fogyasztási cikkek rendelése ápr.
május 25. szerda 20:00 USA Fed-jegyzőkönyv  
május 26. csütörtök 14:30 USA GDP (részletes) Q1
május 27. péntek 14:30 USA PCE infláció ápr.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 2,4 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 24,8 százalékos eséssel a Nasdaq index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített -0,6 százalékos eséssel, a sor végén az OTP papírja áll 45,7 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 51,7 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 32 637,19 1,6% 4,4% -1,8% -10,2% -4,9% 54,8%
S&P 500 4 057,84 2,0% 4,0% -2,8% -14,9% -3,3% 68,0%
Nasdaq 12 276,79 2,8% 3,4% -5,6% -24,8% -10,4% 112,1%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 26 604,84 -0,3% 0,8% -0,4% -7,6% -7,1% 35,1%
Hang Seng 20 116,2 -0,3% 0,0% 0,9% -14,0% -31,0% -21,5%
CSI 300 3 993,04 0,2% -0,2% 5,5% -19,2% -25,0% 14,7%
Európai részvényindexek              
DAX 14 231,29 1,6% 2,5% 3,5% -10,4% -7,9% 12,9%
CAC 6 410,58 1,8% 2,2% -0,1% -10,4% 0,3% 20,1%
FTSE 7 564,92 0,6% 3,6% 2,4% 2,4% 7,7% 0,2%
FTSE MIB 24 546,5 1,2% 2,0% 3,7% -10,2% -0,9% 15,7%
IBEX 8 888,8 1,5% 5,7% 5,3% 2,0% -3,4% -18,5%
Régiós részvényindexek              
BUX 39 234,2 -5,5% -5,4% -6,2% -22,6% -15,4% 14,2%
ATX 3 333,71 0,3% 4,0% 4,4% -13,7% -3,0% 3,9%
PX 1 310,58 -0,1% -2,5% -4,5% -8,1% 13,1% 29,0%
WIG20 56 929,76 1,4% 2,5% -3,2% -17,8% -11,6% -6,5%
Magyar blue chipek              
OTP 9 010 -8,2% -12,4% -13,7% -45,7% -42,7% 5,8%
Mol 2 504 -9,1% -7,8% -16,5% -0,6% 10,3% -9,3%
Richter 7 340 1,0% 0,7% 12,4% -15,9% -9,8% 5,0%
Magyar Telekom 387 -4,4% -5,6% -3,9% -6,0% -4,4% -16,2%
Nyersanyagok              
WTI 114,09 1,3% 1,7% 12,2% 51,7% 71,8% 129,1%
Brent 117,41 2,8% 4,6% 11,7% 49,8% 70,4% 128,1%
Arany 1 845,32 -0,3% 0,0% -3,1% 1,3% -3,1% 45,6%
Ezüst 21,93 0,1% 0,2% -6,8% -5,8% -21,3% 26,8%
Devizák              
EURHUF 391,1300 0,9% 1,6% 3,9% 6,1% 11,8% 27,1%
USDHUF 364,9452 0,5% 0,4% 3,3% 12,6% 27,4% 32,7%
GBPHUF 461,5549 -0,1% 1,9% 3,4% 5,1% 14,0% 31,0%
EURUSD 1,0718 0,4% 1,2% 0,6% -5,8% -12,3% -4,2%
USDJPY 127,3700 0,0% 0,0% 0,2% 10,6% 16,8% 14,5%
GBPUSD 1,2574 0,2% 0,7% -0,4% -7,2% -11,0% -1,7%
Kriptovaluták              
Bitcoin 29 183,06 -1,1% -3,7% -23,5% -36,9% -25,8% 1 180,1%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 2,77 0,4% -3,5% -0,2% 84,6% 76,1% 23,0%
10 éves német állampapírhozam 0,99 3,6% 4,8% 28,6% -653,1% -582,9% 196,4%
10 éves magyar állampapírhozam 7,17 3,2% -4,3% 4,1% 56,6% 145,5% 131,3%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Thana Prasongsin

Kiderültek a részletek az extraprofit-adóról, itt vannak a tőzsdei reakciók

Már tegnap is jelentős esést lehetett látni a magyar tőzsdén, azonban Orbán Viktor tegnapi különadókról szóló bejelentésére ma tovább eszkalálódott a helyzet, régen látott zuhanás alakult ki a magyar tőzsdén, a BUX közel 10 százalékos mínuszban is volt, miután az OTP és a Mol árfolyama is beszakadt. Ezt követően megnyugodott valamelyest a piac és a nyitástól távolodva elkezdték ledolgozni az esés egy részét, de még így is csúnya mínuszban van a magyar tőzsde. Ezek után lezajlott ma délután a kormányinfó, ahol több részlet is kiderült az extraprofit-adókról, ezt követően pedig elkezdett javulni a hangulat a magyar tőzsdén, bár a visszapattanás rövidéletű volt, és végül jelentős mínuszban zárt a BUX.

Tovább a cikkhez

Nagy Márton újabb részleteket közölt az új különadókról

A kormányülés után Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter ismertette a kormány költségvetést kiigazító lépéseit, ezt követően pedig csütörtök este Nagy Márton és Rogán Antal egy háttérbeszélgetés keretében fejtette ki a kormány által extraprofit-különadónak nevezett adóemelések részletei, valamint azt, hogy a rezsicsökkentés fenntartása érdekében a minisztériumok saját magukon is spórolnak és az állam beruházásokat halaszt el.

Tovább a cikkhez
orosz ukrán háború konfliktus katona helikopter repülő légierő fegyveres ukrajna oroszország stock
gazvezetek
olaszorszag
Izraeli törvényhozás
színház
csapviz_shutter-20190828
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
bankkártya okostelefon kéz nő okosóra