gulyás gergely nagy márton
Üzlet

Megjött a kormány döntése: így tiltják le a 480 forintos benzinről a külföldi autósokat

Portfolio
A kormány csütörtök este kihirdette azt a rendeletet, amelyben kitiltja a 480 forintos üzemanyagár hatálya alól a külföldi rendszámú autósokat. Ezzel véget vetne az üzemanyag-turizmusnak.

A Kormány 186/2022. (V. 26.) Korm. rendelete a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény eltérő alkalmazásáról szóló 94/2022. (III. 10.) Korm. rendelet módosításáról címmel jelent meg a kormány rendelete a csütörtök esti Magyar Közlönyben, amely Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentésével összhangban új szabályokat állapít meg a benzinárstopra.

Ennek legfontosabb pontja, hogy kimondja:

az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha azt külföldi rendszámú jármű töltésének céljából értékesítik.

A főszabályt a következővel egészítette ki a kormány: Az (1a) bekezdéstől eltérően hatósági áras üzemanyaggal tölthető a külföldi rendszámú gépjármű, ha a külföldi rendszámú gépjármű államjelzése szerinti országban az üzemanyag hatósági áras termék, és a külpolitikáért felelős miniszter rendeletben megállapítja, hogy ezen országban a magyar rendszámú gépjármű – a hatósági ár mértékét ide nem értve – legfeljebb a magyar szabályozás szerinti korlátozásokkal, hatósági áras üzemanyaggal tölthető.”

A rendelet tartalmazza azt, amelyről Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter beszélt egy háttérbeszélgetésen.

"Az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője vagy annak képviselője az 1. § (1a) és (1b) bekezdésben meghatározott szabály érvényesítése érdekében, amennyiben a gépjármű honossága kétséget kizáróan nem állapítható meg, felhívja a vásárlót a gépjármű honosságának okirattal történő hitelt érdemlő igazolására". A gyakorlatban ez a forgalmi engedély bemutatását jelenti.

Leszögezi a rendelet, hogy ha a gépjármű honossága okirattal hitelt érdemlően nem igazolható, az üzemanyag csak nem hatósági áron értékesíthető.

Fontos kiegészítések továbbá:

Az üzemanyag hatósági áras egységárát az üzemanyagtöltő állomás területén vagy más arra alkalmas helyen (oszlopon vagy táblán) fel kell tüntetni, olyan magasságban és méretben, hogy az a közlekedési útvonalról jól olvasható legyen.

  • Az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője gondoskodik arról, hogy a kútoszlop környezetében, az üzemanyagtöltő állomást kiszolgáló kereskedelmi egység bejáratánál, valamint a pénztárnál a vásárló magyar és angol nyelven jól látható módon tájékoztatást kapjon arról, hogy
  • a) a magyar és az 1. § (1b) bekezdés szerinti rendszámú gépjárművet töltő az (1) bekezdés szerinti terméket az ott használt megnevezéssel hatósági áron vásárolhat,
  • b) a nem magyar és nem az 1. § (1b) bekezdés szerinti rendszámú gépjárművet töltő az (1) bekezdés szerinti terméket az ott használt megnevezéssel nem hatósági (piaci) áron vásárolhat, amely megegyezik a kútoszlop kijelzőjén alkalmazott árral.
  • A kútoszlop kijelzőjén az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője a nem hatósági árat alkalmazza.

A rendelet, ahogy a kormány ígérte, pénteken már hatályba is lépett. Rogán Antal szerint erre a szűk határidőre azért volt szükség, hogy ne tartson több napig a felhalmozás a külföldi benzinárturisták részéről.

Címlapkép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (b) és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. május 26-án. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Koppenhága lövöldözés
Liszicsanszk
Szmogriadó
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
bankkártya okostelefon kéz nő okosóra