Növekvő osztalékkal lepte meg részvényeseit a McDonald’s
Üzlet

Megvannak az orosz McDonalds' lehetséges új nevei

Portfolio
A McDonald's Oroszországban bejegyeztette az ottani gyorséttermeit átvevő cég lehetséges márkaneveit, köztük a "Fun and Tasty" és a "The Same One" neveket - írja a CNN a pénteken benyújtott szabadalmi bejelentésekre hivatkozva.

A vállalat pénteken közölte, hogy az orosz Rospatent ügynökségnél bejegyzett védjegyek között, amelyek közül végül egy márkát tervez választani, szerepel még a "Just Like That" és a "Open Checkout".

A világ legnagyobb hamburgerláncának közel 850 étterme van Oroszországban, és ezeket az üzleteket a 25 éttermet működtető helyi licencvevőnek, Alexander Govornak adja el. Govor új néven fogja üzemeltetni a márkát Oroszországban, és a többi franchise partner lehetőséget kap arra, hogy az új márka alatt dolgozzon.

A McDonald's a hónap elején jelentette be, hogy teljesen elhagyja Oroszországot, válaszul az ország ukrajnai katonai hadjáratára és az azt követő nyugati felháborodási hullámra és szankciókra. A vállalat, amely éttermeinek 84%-át birtokolja Oroszországban, az egyik legnagyobb nemzetközi márka, amely a februári invázió óta távozik.

Márciusban, nem sokkal a háború kitörése után a McDonald's más nyugati cégeket követve ideiglenesen bezárta oroszországi éttermeit.

A döntés véget vet a McDonald's három évtizedes kapcsolatának Oroszországgal. A McDonald's 1990. január 31-én nyitotta meg első éttermének kapuit Moszkvában. Több mint 30 ezer vendégük volt nyitáskor, és a Puskin téri helyszínnek a tervezettnél órákkal tovább kellett nyitva tartania a tömeg miatt.

Moszkvába érkezése többről szólt, mint Big Macről és sült krumpliról, jegyezte meg Darra Goldstein, a Williams College Oroszország-szakértője. Ez volt a legszimbolikusabb példája annak, hogy Mihail Gorbacsov szovjet elnök megpróbálta megnyitni omladozó országát a külvilág felé.

"Volt egy igazán látható repedés a vasfüggönyön" - mondta. A Szovjetúnió a McDonalds' megjelenése után két évvel omlott össze.

A McDonald's jelentős, 1,2 és 1,4 milliárd dollár közötti leírást eszközöl Oroszországból való kivonulásából.Legutóbbi eredménykimutatásában a McDonald's közölte, hogy az oroszországi éttermek bezárása 127 millió dollárjába került az elmúlt negyedévben. Közel 27 millió dollárt tettek ki a személyzeti költségek, a bérleti díjak és a készletek kifizetése. A másik 100 millió dollár az élelmiszerekből és egyéb tételekből származott, amelyeket ki kell majd dobni.

A McDonald's-nak 847 étterme volt Oroszországban a tavalyi év végén.További 108 ukrajnai étteremmel együtt ezek a cég 2021-es bevételének 9%-át tették ki.

Címlapkép: Shutterstock
forinteuroarolyambankjegy
szennyvízkoronavírus
ukrán kórház stock
benzin
napelem háztető erdő
Közlekedési hackerek: ők okozhatják a legnagyobb kihívást

Holdblog Az új "szentháromság"

A 2008-09-es gazdasági világválság óta - minimális megszakításokkal - egy nagyon egyértelmű “szentháromság”...

Kiszámoló Új gyászos rekord

Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy holnap az MNB...

Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
benzin