Előfizetői tartalom

Éledezik a hazai autógyártás, de a járvány előtti szintektől még mindig távol van

Portfolio
Nincsenek könnyű helyzetben a világ autógyártói, a koronavírus okozta beszállítói problémákat követően az elszálló nyersanyagárak és az emelkedő energiaköltségek is rányomják a bélyegüket a gyártók marzsaira. Ez alól természetesen a hazai autóipar sem képez kivételt, ugyan a kifejezetten gyenge 2020-as évhez már látszik a javulás az eredménysorokon, azért a járvány előtti szinttől továbbra is le vannak maradva a világ legnagyobb autógyártóinak hazai leányvállalatai.

Audi Hungaria

Azt már az év elején tudni lehetett, hogy a rendkívül nehéz működési környezet ellenére az Audi Hungaria motorgyártása szerény mértékben zsugorodott csupán, a Q3 és Q3 Sportback modellek népszerűségének köszönhetően pedig új rekord született az autógyártásban 2021-ben.

Az Audi Hungaria a világ legnagyobb motorgyáraként az elmúlt évben összesen 1 620 767 motort gyártott. A tavaly legyártott több, mint 1,62 millió motor alig 2 százalékos visszaesést jelentett 2020-hoz képest. A teljes darabszámon belül több, mint 6 százalékos részarányt tettek már ki az elektromotorok, amelyek jóval egyszerűbb, olcsóbb berendezések a belsőégésű motorokhoz képest. A békeidőkben legyártott közel 2 millió belsőégésű motorhoz képest persze jelentős visszaesésről van szó, de látni kell azt is, hogy a járműiparnak olyan kihívásokkal kellett megküzdeni tavaly, mint a globális chiphiány, a beszállítói lánc problémái, a szállítási költségek látványos növekedése, valamint a nyersanyag- és az energiaárak erőteljes megugrása. A vásárlók pedig azzal szembesültek, hogy az új autók szállítási határideje jelentősen megnőtt, míg a listaárakban kétszámjegyű emelkedés következett be.

Jó hír, hogy a járműgyártásban összesen 171 015 Audi-modell gördült le a gyártósorról 2021-ben, amely 10 százalékos növekedést jelentett 2020-hoz képest, valamint egyben rekordot is jelentette az autógyártásban. A legmagasabb darabszámban az Audi Q3 modellek készültek, összesen 102 833 darab, emellett 59 693 Audi Q3 Sportback modellt gyártottak Győrben. 

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés