bet csengo tozsde
Üzlet

Eséssel fejezték be a napot az amerikai indexek

Portfolio
Az elmúlt napokban a különadóval kapcsolatos bejelentések és az olajembargós hírek mozgatták a leginkább a magyar tőzsdét, az általános nemzetközi hangulat kevésbé. Ma korlátozottan érkezett iránymutatás a külföldi tőzsdékről, az ázsiai tőzsdéken vegyes volt a kép hajnalban, az európai indexek szintén vegyes elmozdulásokat mutattak, az amerikai tőzsdék pedig a kezdeti erősödés után lefordultak. A magyar tőzsde azonban lendületbe jött koradélután, elsősorban a különadók miatt az elmúlt napokban megütött Mol és az OTP emelkedésének köszönhetően és végül közel 3 százalékos pluszban zárt a BUX.

Itt a vége

Nem történt nagy változás zárásra a tengerentúli részvénypiacokon. A Dow 0,5%-ot, az S&P 0,8%-ot esett a nap végére, a Nasdaq pedig 0,7%-kal került lejjebb keddi záróértékénél.

Nagy vesztese a napnak a Meta (Facebook), ahol a legnagyobb hír az volt, hogy távozik a cég operatív igazgatója.

Egy korszak vége: távozik a Facebook ügyvezető igazgatója

Ez egy korszak vége. Jó barátom és társam, Sheryl Sandberg 14 év után távozik a Meta vezérigazgatói posztjáról - így jelentette be saját közösségi oldalán a távozás hírét Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, aki szokatlannak nevezte, hogy egy ilyen üzleti partnerség ilyen hosszan kitartson.

Tovább a cikkhez

Továbbra sincs jó hangulat a tengerentúlon

Mindhárom vezető részvényindex a negatív tartományban jár az Egyesült Államokban, a nyitás óta tehát nem változott a kép. A Dow Jones 0,8%-kal került lejjebb, az S&P 500 0,89%-ot veszített értékéből, a Nasdaq 0,94%-ot esett.

Felpattant a Mol és az OTP

Az európai tőzsdék között kiemelkedően teljesített ma a magyar piac, miután a Mol és az OTP árfolyama is komolyabbat emelkedett a szerdai kereskedésben.

Tovább a cikkhez

Jól teljesít a amerikai ipar

Gyorsult az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménynövekedése májusban az előző hónaphoz képest.

Tovább a cikkhez

Venni kell a Duna House részvényeit a Concorde szerint

A Duna House a tegnapi piaczárás után tette közzé negyedéves számait, melyeket most a Concorde friss elemzésében értékelt. Az elemzőház célára 800 forint, az ajánlása pedig továbbra is vétel.

Tovább a cikkhez

Elon Musk ultimátumot adott: aki nem tér vissza az irodába a Teslánál, azt elbocsáthatják

Elon Musk nemrég egy emailben azt mondta a Tesla alkalmazottainak, hogy legalább heti 40 órát jöjjenek vissza az irodájukba dolgozni, máskülönben el kell hagyniuk a céget.

Tovább a cikkhez

Lefordultak az amerikai indexek

Nem tartott sokáig az emelkedés az amerikai tőzsdén, a befektetők ismét a gazdaság állapota miatt aggódnak, amire lefordultak az irányadó amerikai indexek.

A Dow 0,6 százalékos, az S&P 500 0,7 százalékos, a Nasdaq 0,4 százalékos mínuszban áll.

snpinrdee

Háború, infláció, különadók - Felpörgött az élet a magyar tőzsdén

Mozgalmas hónapot tudhat maga mögött a Budapesti Értéktőzsde, a továbbra is fennálló háborús helyzet, annak gazdasági hatásai, valamint a hazai makrogazdasági fejlemények továbbra is meghatározták a befektetői hangulatot. A forgalom megemelkedett a hazai tőzsdén, napi átlagban 18 milliárd forintot ért el. A brókercégek forgalmi rangsorában a Wood végzett az első helyen, amelyet a Concorde, majd az Erste követ – derül ki a BÉT havi statisztikájából.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel nyitottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel kezdik a júniusi hónapot az amerikai tőzsdék, leginkább a Nasdaq emelkedik a szerdai kereskedésben.

Tovább a cikkhez

Soros György jobbkeze szerint elkerülhetetlen a recesszió, csak az időzítés kérdéses

A részvénypiacon tapasztalt idei masszív eladási hullám és a tartósan magas inflációs környezet ellenére bár Dawn Fitzpatrick nem aggódik a közeljövőben bekövetkező recesszió miatt, azonban elkerülhetetlennek nevezte a gazdasági visszaesést a guru.

Tovább a cikkhez

A részvénypiac technológiai lazacai új csúcson: vajon elkapja őket a medve?

Bár az utóbbi napokban zajlott egy pozitív technikai jellegű korrekció, vannak olyan technológiai részvények a piacon, amelyek új csúcsokkal flörtölnek most is, miközben a nagy többség rengeteget veszített az értékéből. Ezek a papírok nem egy megszokott növekedési pályát futnak be, emiatt a hedge fund-ok és spekulatívabb szereplők radarjáról eltűntek tavaly. Az alacsony árazás és a kisebb kockázat miatt mostanában azonban ismét rájuk találtak a befektetők. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a következő időszakban nem szeretné elkapni őket a medve. Hogy ennek mik lennének a jelei, azt a technikai elemzés segítségével tárnak fel.

Tovább a cikkhez

Belendült a Mol és az OTP, 3 százalékos pluszban a BUX

Beindult a déli órákban az emelkedés a magyar tőzsdén, nagyot mennek ma az OTP és a Mol papírjai.

Tovább a cikkhez

Története legerősebb negyedévét zárta a 4iG, friss számokat közöltek

Lezárult a stratégiai átalakulás a 4iG-nál, amellyel a vállalat az első számú rendszerintegrátora lett Magyarországon, a második legnagyobb távközlési csoporttá és a Nyugat-Balkán szignifikáns távközlési csoportjává vált – olvasható a 4iG befektetői prezentációjában, amit az első negyedéves gyorsjelentéséhez kapcsolódóan tett közzé a vállalat. A cég a tegnap esti gyorsjelentéshez képest új információkat is közölt, például pro forma számokat 2022 első negyedévére és a bázisidőszakra.

Tovább a cikkhez

Tovább emelkedik a Mol

Folytatódik az emelkedés ma a Mol részvényeinek piacán, több mint 3 százalékot erősödött ma a hazai olajvállalat.

Tovább a cikkhez

Gyengélkedik a lengyel tőzsde

Bár jól indult a nap az európai tőzsdéken, mostanra elbizonytalanodtak a befektetők és lefelé vették az irányt az irányadó indexek. A főbb európai indexek jelenleg vegyes képet mutatnak, a lengyel index kifejezetten gyengén teljesít.

A lengyel benchmarkban, a WIG-20 indexben szereplő részvények közül a legnagyobb esést az Allegro részvényei mutatják ma reggel, 3,2 százalékot mínuszban áll a papír, de 2 százalék feletti mértékben csökkennek a PGE energiacég, az Mbank, a KGHM, a JSW és a Dino Polska papírjai is.

Megszólalt a guru: remek nyár jöhet a tőzsdéken

Jim Cramer, a CNBC műsorvezetője ismertette Larry Williams technikai elemzését, amely alapján a piac nemrég látott emelkedése folytatódhat a következő hónapokban is.

Tovább a cikkhez

Pluszban a 4iG a gyorsjelentés után

Emelkedik a 4iG árfolyama a ma reggeli kereskedésben azt követően, hogy a társaság közzétette negyedéves gyorsjelentését. A papírok 2,4 százalékos pluszban állnak.

Az idei első negyedévben is nagyot nőtt a 4iG, a vállalatcsoport számaiban már látszik számos, felvásárolt cég eredménye, vagyis az organikus növekedés mellett az akvizíciók hatása is látszik. Egymás után kerülnek a konszolidációs körbe a távközlési vállalatok, a szegmens a negyedévben már a bevételek 68 százalékát és az EBITDA 88 százalékát adta.

Újabb információk derültek ki az energetikai és távközlési különadókról

Újabb részleteket árult el Nagy Márton a különadókról az Inforádió Aréna kedd esti adásában, többek között az energiaszektort és a távközlési cégeket terhelő különadókról is kiderültek friss információk.

Tovább a cikkhez

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Enyhén pozitív hangulatban indul a kereskedés ma az európai tőzsdéken, a DAX 0,7 százalékos pluszban áll, a CAC-40 0,6 százalékot erősödött a nyitást követő percekben.

dax0601

Emelkedéssel nyit a magyar tőzsde, pluszban az OTP

Emelkedéssel nyit a magyar tőzsde az enyhén pozitív nemzetközi hangulatban, a blue chipek közül főként az OTP árfolyama emelkedik.

Tovább a cikkhez

Bivalyerős volt a magyar gazdaság - Mi áll a háttérben?

Kirobbanó formában volt a magyar gazdaság az idei év első három hónapjában. A KSH az előzetes GDP-adatokhoz képest nem módosította a növekedési számokat, a részletekből azokban kiderült, hogy a mezőgazdaságon kívül a gazdaság minden ágazata hozzájárult a bővüléshez. Érdemben nőtt az ipar, az építőipar, és a szolgáltató szektor is. Az év második felében már borúsabb lesz a helyzet, nemcsak a háború és a magas infláció, hanem a költségvetési kiigazítások miatt is.

Tovább a cikkhez

Olajembargó: az Európai Bizottság részben a Mollal fizettetné meg a finomítók átalakítását

Szerdán ülnek össze a tagállamok nagykövetei, hogy véglegesítsék a hatodik szankciós csomagot, de az olajembargóval kapcsolatban még tisztázásra várnak kérdések. Ezek közül a legfontosabb, hogy hogyan biztosítsák be azt, hogy az embargó alól ideiglenesen mentesülő tagállamok, mint például Magyarország, olajvállalatai ne kerüljenek előnyösebb helyzetbe – írja az EU Monitor.

Tovább a cikkhez

Lemondott a rendőrségi razzia után a Deutsche Bank alapkezelőjének vezetője

Lemondott tisztségéről a DWS vezérigazgatója azt követően, hogy tegnap a rendőrség és a felügyelet tagjai ellepték az irodákat a greenwashing kivizsgálása miatt – számol be a hírről a Financial Times.

Tovább a cikkhez

Újabb részleteket árult el Nagy Márton a pénzügyi szektor új különadóiról

A hitelintézetek, vagyis a bankok mellett a pénzügyi vállalkozásokra, vagyis többek között a lízing- és faktoringcégekre is kivetné a kormány az új különadót, amelynek alapja a kamateredmény, valamint a díj- és jutalékbevétel lesz – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában kedd este a gazdaságfejlesztési miniszter.

Tovább a cikkhez

Jövő héten válik teljessé a Facebook átalakulása

A Facebook anyavállalata kedden jelentette be, hogy a június 9-i piacnyitás előtt "META"-ra változtatja tőzsdei jelzését.

Tovább a cikkhez

Javult a helyzet a kínai feldolgozóiparban, de még mindig visszaesést jelez a mutató

Mérséklődött a kínai feldolgozóipar teljesítményének visszaesése májusban a vállalatok működési körülményeinek bizonyos mértékű stabilizálódására, miután áprilisban a koronavírus-járvány legújabb hullámának megfékezését célzó korlátozó intézkedések nyomán a feldolgozóipar teljesítménye 26 hónapos mélypontra zuhant.

Tovább a cikkhez

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,7 százalék mínuszban zárt, a S&P 500 0,6 százalék mínuszban fejezte be a napot, míg a Nasdaq 0,3 százalékkal került lejjebb.
  • Egyes vélemények szerint miután a negyedéves jelentési szezonnak nagyrészt vége, a Fed pedig határozottan jelezte a kamatemelést a következő két ülésre, az amerikai részvények iránykeresésbe kapcsolhatnak a nyárra - írja a CNBC.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,51 százalékkal került feljebb, a Hang Seng 1,74 százalékos mínuszban áll, míg a Shanghai Composite 0,7 százalékos mínuszban van.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,32 százalékkal kerülhet feljebb, a CAC 0,04 százalék mínuszban nyithat, míg a FTSE 0,05 százalékkal kerülhet lejjebb.
  • Vegyes nyitás várható az amerikai tőzsdéken a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján. A Dow Jones 0,22 százalék pluszban nyithat, a S&P 500 0,03 százalékot emelkedhet, míg a Nasdaq 0,11 százalékot eshet.

Mi várható makro fronton?

Ma reggel a KSH az első negyedéves GDP részletes adatát közli, amiből kiderülhet, minek volt köszönhető a magyar gazdaság vártnál erőteljesebb növekedése az év elején. Emellett érkezik a friss feldolgozóipari beszerzési menedzserindex, illetve az MNB a szokásos havi hitelintézeti statisztikáit teszi közzé.

2022. május 30. - június 5. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
május 30. hétfő 9:00 KSH Beruházás Q1
május 31. kedd 9:00 KSH Ipari termelői árak ápr.
május 31. kedd 9:00 KSH Szolgáltatások külkereskedelmi forgalma Q1
május 31. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
május 31. kedd 14:00 MNB Kamatdöntés  
május 31. kedd 15:00 MNB Közlemény  
június 1. szerda 8:30 MNB Hitelintézetek mérlege ápr.
június 1. szerda 8:30 MNB Kamatstatisztika ápr.
június 1. szerda 9:00 KSH GDP (részletes) Q1
június 1. szerda 9:00 MLBKT Feldolgozóipari bmi máj.
június 2. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
június 2. csütörtök 9:00 KSH Külkereskedelem (részletes) márc.
június 2. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
június 3. péntek 8:30 MNB Hitelintézetek adatai Q1
június 3. péntek 9:00 KSH Kiskereskedelem ápr.
Nemzetközi makrogazdaság
május 30. hétfő   EU Uniós csúcs  
május 30. hétfő 14:00 Németo. Infláció (előzetes) máj.
május 31. kedd   EU Uniós csúcs  
május 31. kedd 1:50 Japán Ipar ápr.
május 31. kedd 1:50 Japán Kiskereskedelem ápr.
május 31. kedd 3:00 Kína Beszerzési menedzserindex máj.
május 31. kedd 11:00 EU Infláció (előzetes) máj.
június 1. szerda 8:00 Németo. Kiskereskedelem ápr.
június 1. szerda 11:00 EU Munkanélküliség ápr.
június 1. szerda 16:00 USA ISM feldolgozóipari bmi máj.
június 1. szerda 20:00 USA Fed Bézs könyv  
június 2. csütörtök 10:00   OPEC ülés  
június 2.  csütörtök 14:15 USA ADP munkaerőpiaci index máj.
június 2. csütörtök 16:00 USA Gyáripari megrendelések ápr.
június 3. péntek 8:00 Németo. Külkereskedelem (részletes) ápr.
június 3. péntek 11:00 EU Kiskereskedelem ápr.
június 3. péntek 14:30 USA Munkanélküliség máj.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 3,0 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 22,5 százalékos eséssel a Nasdaq index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 5,5 százalékos emelkedéssel, a sor végén az OTP papírja áll 46,9 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a Brent árfolyama már 56,9 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 32 990,12 -0,7% 3,3% 0,0% -9,2% -4,5% 57,0%
S&P 500 4 132,15 -0,6% 4,8% 0,0% -13,3% -1,7% 71,3%
Nasdaq 12 642,1 -0,3% 7,4% -1,7% -22,5% -7,6% 118,4%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 27 279,8 -0,3% 2,0% 1,6% -5,3% -5,5% 38,8%
Hang Seng 21 415,2 1,4% 6,5% 1,5% -8,5% -26,5% -16,5%
CSI 300 4 091,52 1,6% 3,3% 1,9% -17,2% -23,3% 17,1%
Európai részvényindexek              
DAX 14 388,35 -1,3% 3,4% 2,1% -9,4% -6,7% 14,1%
CAC 6 468,8 -1,4% 3,4% -1,0% -9,6% 0,3% 22,4%
FTSE 7 607,66 0,1% 1,6% 0,8% 3,0% 8,3% 1,2%
FTSE MIB 24 505,08 -1,2% 2,6% 1,0% -10,4% -2,6% 18,2%
IBEX 8 851,5 -0,9% 2,6% 3,1% 1,6% -3,3% -18,6%
Régiós részvényindexek              
BUX 39 397,41 1,7% -8,3% -9,4% -22,3% -15,0% 14,0%
ATX 3 326,46 -1,0% 1,9% 1,2% -13,8% -3,1% 6,5%
PX 1 309,88 -0,8% 0,1% -1,8% -8,1% 12,7% 30,7%
WIG20 57 432,29 -0,7% 1,6% -0,6% -17,1% -13,4% -4,4%
Magyar blue chipek              
OTP 8 818 0,2% -14,3% -18,4% -46,9% -43,5% 3,1%
Mol 2 658 5,6% -7,5% -13,1% 5,5% 15,1% -4,7%
Richter 7 235 0,5% -2,0% 1,2% -17,1% -10,6% 3,2%
Magyar Telekom 377 -0,5% -10,0% -3,0% -8,4% -6,5% -17,5%
Nyersanyagok              
WTI 114,67 -0,3% 2,1% 9,5% 52,5% 72,9% 137,3%
Brent 122,98 0,9% 8,1% 14,0% 56,9% 76,4% 145,9%
Arany 1 845,14 -0,7% -1,1% -3,3% 1,2% -3,2% 45,5%
Ezüst 21,76 -1,4% -1,8% -5,8% -6,5% -21,9% 25,4%
Devizák              
EURHUF 396,9 1,0% 3,6% 4,9% 7,7% 14,3% 28,7%
USDHUF 370,5017 1,6% 3,7% 3,3% 14,3% 30,4% 35,1%
GBPHUF 466,3350 0,8% 4,3% 3,4% 6,1% 15,4% 32,0%
EURUSD 1,0713 -0,6% -0,1% 1,5% -5,8% -12,4% -4,7%
USDJPY 127,6300 0,0% 0,9% -1,6% 10,9% 16,1% 15,5%
GBPUSD 1,2603 -0,3% 0,6% 0,4% -7,0% -11,3% -2,4%
Kriptovaluták              
Bitcoin 31 762,76 0,1% 7,2% -17,7% -31,3% -14,9% 1 282,2%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 2,85 3,4% 2,9% -1,2% 90,2% 79,4% 29,8%
10 éves német állampapírhozam 1,13 7,6% 17,9% 25,0% -729,1% -715,3% 275,3%
10 éves magyar állampapírhozam 7,3 0,0% 4,1% 4,1% 59,4% 145,0% 132,5%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Alan Schein Photography

Mínuszban zártak az amerikai tőzsdék

Az elmúlt időszakban elkezdett javulni a hangulat a nemzetközi piacokon, az amerikai tőzsdéken például hét hetes eső sorozat szakadt meg múlt héten és az európai, valamint az ázsiai tőzsdéken is hangulatjavulást lehet látni. Ehhez képest ma megtorpant ez a sokak szerint medvepiaci rali, hiszen az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgások látszottak ma reggel, az európai tőzsdéken pedig esés bonatkozott ki. Ezzel szemben a magyar tőzsde jelentős emelkedést mutatott, miután megszületett az olajembargóról szóló egyezség.

Tovább a cikkhez
covid
számla befizetés
repülő nyaralás léiközlekedés beach
olaj
arany

Holdblog Pénzzúzás

Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) eddig. Viszont...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
számla befizetés