ddd
Üzlet

Fordult a hangulat az amerikai tőzsdén, pluszban zártak az indexek

Portfolio
Összeültek ma az olajhatalmak, hogy döntsenek a kitermelési számokról, a háború miatt erre kiemelten figyeltek ma a befektetők: az OPEC+ megállapodott abban, hogy mintegy 50 százalékkal megemeli az olajkínálat növelését. Oroszország teljes mértékben támogatta a tervet, és a megbeszélések rekordidő, mindössze 11 perc alatt zárultak le. Az európai részvénypiacokon óvatos emelkedés látszott csütörtökön, a tengerentúli tőzsdék viszont kisebb eséssel nyitottak, miután profit warning érkezett a Microsofttól. De úgy tűnik, hogy nem tartott sokáig az ijedtség, napközben felfelé vették az irányt az indexek.

Kitartottak zárásig a pluszok

Több mint 400 pontos pluszban zárt a Dow index, 1,3 százalékot erősödött ma, az S&P 500 1,8 százalékot emelkedett zárásig, a Nasdaq pedig 2,7 százalékos pluszban fejezte be a napot.

Tovább emelkednek az amerikai tőzsdék

Tovább emelkednek az amerikai indexek a csütörtöki kereskedésben, a Dow 0,9 százalékkal, az S&P 500 1,3 százalékkal, a Nasdaq pedig 2,3 százalékkal araszolt felfelé.

Saját részvényeket vett a 4iG

26 ezer darab saját részvényt vásárolt ma a tőzsdei kereskedésben a 4iG – tette közzé a vállalat.

Tovább a cikkhez

Pluszban az amerikai indexek

Fordult a hangulat az amerikai tőzsdén, a mínuszos nyitás után úgy tűnik, hogy gyorsan lerázták magukról a piacok a Microsoft profit warningját. Az irányadó indexek már emelkednek, főként a technológia túlsúlyos Nasdaq, amely közel 2 százalékkal erősödött. A Dow 0,6 százalékkal, az S&P 500 1,1 százalékkal menetelt felfelé.

nasdaq0603

Jó napot zárt a magyar tőzsde

A hazai blue chipek közül a Richter teljesített a legjobban.

Tovább a cikkhez

Itt a döntés, kinyitja a csapokat az olajkartell

Az OPEC+ megállapodott abban, hogy mintegy 50 százalékkal megemeli az olajkínálat növelését. A miniszterek júliusra és augusztusra napi 648 000 hordó olajtermelés-növelést hagytak jóvá, ami a jelentős emelés a legutóbbi havi 432 000 hordó/napos szinthez képest. Oroszország teljes mértékben támogatta a tervet, és a megbeszélések rekordidő, mindössze 11 perc alatt zárultak le.

Tovább a cikkhez

Esik a Microsoft, csökkennek a várakozások

A Microsoft csökkentette a negyedik pénzügyi negyedévre vonatkozó értékesítési és bevételi előrejelzését, a devizaárfolyamok kedvezőtlen alkulására hivatkozva. 3 százalék feletti eséssel kezdi a kereskedést a tech-óriás részvénye.  

Tovább a cikkhez

Kisebb esés a tengerentúlon

Egyelőre úgy tűnik, hogy a tegnapi nap után ma sem folytatódik az emelkedés az amerikai tőzsdén, a befektetők ismét a gazdaság állapota miatt aggódnak, amire lefordultak az irányadó amerikai indexek.

A DOW 0,4 SZÁZALÉKOS, AZ S&P 500 0,5 SZÁZALÉKOS, A NASDAQ 0,6 SZÁZALÉKOS MÍNUSZBAN ÁLL.

dki

Lemond felügyelőbizottsági és auditbizottsági tagságáról Karvalits Ferenc az AutoWallisnál

A Budapesti Értéktőzsde oldalán tájékoztatták a befektetőket.

Tovább a cikkhez

Saját részvényeket vásárolt a Masterplast

A Budapesti Értéktőzsde oldalán közölte a hírt a társaság.    

Tovább a cikkhez

Kitart a kitűnő hangulat a magyar tőzsdén

A hazai blue chipek közül az OTP és a Mol is remekül teljesít.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a 4iG a közbeszerzés hírére

Nemrég egy rövid összefoglalót adott ki az Edison a 4iG első negyedéves gyorsjelentése kapcsán, amiben nagyrészt felsorolják a negyedév eredményeit, kiemelve, hogy a 4iG második negyedéves, augusztusban megjelenő gyorsjelentése után módosítanak az előrejelzéseiken. A 4iG emellett újabb közbeszerzésen nyert, a nyertes ajánlat összege nettó 1,2 milliárd forint - vélhetően ennek is örülhetnek a befektők, a vállalat részvényárfolyama ugyanis 1,8 százalékos pluszban van, a 4iG jelenleg a negyedik legforgalmasabb részvény a magyar tőzsdén.

4ig 18

Folytatódik a rali a Molnál

Az olajár esésének ellenére ma is folytatódik az emelkedés a Mol részvényénél, több mint 3 százalékot erősödött ma a hazai olajvállalat.

Tovább a cikkhez

Szaúd-Arábia reagálhat az olajembargóra, esik a kőolaj ára

A Brent kőolaj hordónkénti ára 1,9 százalékkal 114 dollár alá esett, miután a Financial Times arról írt, hogy Szaúd-Arábia kész több olajat kitermelni, ha az Oroszországgal szemben hozott EU-s szankciók miatt jelentősen csökkenne az orosz kitermelés. A hír az OPEC+ csütörtöki ülése előtt érkezett, amelyen a csoport várhatóan továbbra is a termelés júliusra vonatkozó szerény növeléséről fog dönteni.

br 19

Megszólalt a guru - Jöhet a szárnyalás a tőzsdéken?

Marko Kolanovic, a JP Morgan sokak által követett kvantitatív elemzője szerdán az ügyfeleknek írt elemzésében azt jósolta, hogy az amerikai részvények 2022 második felében nagyot emelkedhetnek, a szakember több tényezőt is kiemelt, amik hozzásegíthetik a vezető indexeket a további emelkedéshez. Emellett azt is elárulta a guru, hogy jelenleg melyik szegmensekben lát fantáziát.

Tovább a cikkhez

Kiemelkedően jól teljesít a magyar tőzsde

A piacnyitástól távolodva egyre nagyobb pluszokat lehet látni a magyar tőzsdén, már közel 2 százalékos pluszban van a BUX, ezzel kilóg az óvatos emelkedést mutató európai mezőnyből. Elsősorban a különadók miatt az elmúlt napokban megütött Mol és az OTP emelkedésének köszönhető a remek teljesítmény - a nagybank részvénye 2,5 százalékos, míg az olajcég árfolyama 2,2 százalékos pluszban van.

Jó a hangulat Európában

Enyhén pozitív hangulatban indul a kereskedés ma az európai tőzsdéken, a DAX 0,4 százalékos pluszban áll, a CAC-40 0,5 százalékot erősödött a nyitást követő percekben, az FTSE 100, a spanyol és a milánói börze is feljebb került.

dax 04

Válaszlépéssel készülhet Szaúd-Arábia az olajembargóra

A kőolaj 114 dollár közelébe esett, miután a Financial Times arról írt, hogy Szaúd-Arábia kész több olajat kitermelni, ha az Oroszországgal szemben hozott EU-s szankciók miatt jelentősen csökkenne az orosz kitermelés.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a magyar tőzsde

Kisebb pluszban kezdi a kereskedést a magyar tőzsde, a BUX index jelenleg 0,4 százalékos pluszban van. Felemás képet mutatnak a hazai blue chipek: az OTP jegyzése 0,7 százalékkal került feljebb, míg a Mol 0,3 százalékos mínuszban nyitott, eközben a Richter 1,2 százalékos pluszban van, a Magyar Telekom azonban fél százalékos mínuszban indítja a napot.

bux 04

Újabb milliárdos közbeszerzésen nyert a 4iG

Több hír is érkezett a 4iG-vel kapcsolatban az elmúlt órákban, ezeket foglaltuk össze.

Tovább a cikkhez

Morgan Stanley: új lehetőségeket teremt a magasabb kamatkörnyezet

A Morgan Stanley részesedése a befektetési bankok piacán 15% körül van, és még van tér a növekedésére – mondta egy konferencián Ted Pick, a társaság társelnöke, megosztva véleményét a piacról is.

Tovább a cikkhez

Oldalazás jöhet Európában

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,5 százalékot esett, a S&P 500 0,7 százalék mínuszban zárt, míg a Nasdaq 0,7 százalék mínuszban fejezte be a napot.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszik, a Nikkei 0,13 százalékos mínuszban van, a Hang Seng 2,04 százalékos mínuszban áll, míg a CSI 300 0,27 százalékot esett.
  • Kisebb pluszban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,07 százalékkal kerülhet feljebb, a CAC 0,12 százalék pluszban nyithat, míg a FTSE 0,18 százalékot emelkedhet.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,02 százalékot emelkedhet, a S&P 500 0,04 százalék pluszban nyithat, míg a Nasdaq 0,07 százalékkal kerülhet feljebb.

Mi várható makro fronton?

A Magyar Nemzeti Bank 50 bázisponttal emelte az alapkamatot még a hét elején, de Virág Barnabás monetáris politikáért felelős alelnök bejelentette, hogy az egyhetes betét kamatemelési tempója nem lassul, így ma vélhetően 30 bázisponttal fogja emelni az irányadó kamatot a jegybank. Az olajhatalmak is összeülnek ma, hogy döntsenek a kitermelési számokról, illetve a piaci kilátásokról, a háború miatt ez is kiemelt figyelmet érdemelhet. Emellett jön az amerikai magánszektor foglalkoztatását jelző ADP-index is.

2022. május 30. - június 5. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
május 30. hétfő 9:00 KSH Beruházás Q1
május 31. kedd 9:00 KSH Ipari termelői árak ápr.
május 31. kedd 9:00 KSH Szolgáltatások külkereskedelmi forgalma Q1
május 31. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
május 31. kedd 14:00 MNB Kamatdöntés  
május 31. kedd 15:00 MNB Közlemény  
június 1. szerda 8:30 MNB Hitelintézetek mérlege ápr.
június 1. szerda 8:30 MNB Kamatstatisztika ápr.
június 1. szerda 9:00 KSH GDP (részletes) Q1
június 1. szerda 9:00 MLBKT Feldolgozóipari bmi máj.
június 2. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
június 2. csütörtök 9:00 KSH Külkereskedelem (részletes) márc.
június 2. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
június 3. péntek 8:30 MNB Hitelintézetek adatai Q1
június 3. péntek 9:00 KSH Kiskereskedelem ápr.
Nemzetközi makrogazdaság
május 30. hétfő   EU Uniós csúcs  
május 30. hétfő 14:00 Németo. Infláció (előzetes) máj.
május 31. kedd   EU Uniós csúcs  
május 31. kedd 1:50 Japán Ipar ápr.
május 31. kedd 1:50 Japán Kiskereskedelem ápr.
május 31. kedd 3:00 Kína Beszerzési menedzserindex máj.
május 31. kedd 11:00 EU Infláció (előzetes) máj.
június 1. szerda 8:00 Németo. Kiskereskedelem ápr.
június 1. szerda 11:00 EU Munkanélküliség ápr.
június 1. szerda 16:00 USA ISM feldolgozóipari bmi máj.
június 1. szerda 20:00 USA Fed Bézs könyv  
június 2. csütörtök 10:00   OPEC ülés  
június 2.  csütörtök 14:15 USA ADP munkaerőpiaci index máj.
június 2. csütörtök 16:00 USA Gyáripari megrendelések ápr.
június 3. péntek 8:00 Németo. Külkereskedelem (részletes) ápr.
június 3. péntek 11:00 EU Kiskereskedelem ápr.
június 3. péntek 14:30 USA Munkanélküliség máj.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 2,0 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 23,1 százalékos eséssel a Nasdaq index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 9,9 százalékos emelkedéssel, a sor végén az OTP papírja áll 44,8 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 53,3 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 32 813,23 -0,5% 2,2% -0,5% -9,7% -5,1% 55,2%
S&P 500 4 101,23 -0,7% 3,1% -0,7% -14,0% -2,4% 68,8%
Nasdaq 12 548,36 -0,7% 5,1% -2,4% -23,1% -8,1% 115,7%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 27 457,89 0,7% 2,9% 2,3% -4,6% -4,7% 38,3%
Hang Seng 21 294,94 -0,6% 5,6% 1,0% -9,0% -27,7% -17,5%
CSI 300 4 083,18 -0,2% 2,5% 1,7% -17,4% -23,6% 16,7%
Európai részvényindexek              
DAX 14 340,47 -0,3% 2,4% 1,7% -9,7% -7,9% 13,2%
CAC 6 418,89 -0,8% 1,9% -1,8% -10,3% -1,1% 20,7%
FTSE 7 532,95 -1,0% 0,1% -0,2% 2,0% 6,4% -0,1%
FTSE MIB 24 283,56 -0,9% 0,1% 0,1% -11,2% -4,1% 16,0%
IBEX 8 747,2 -1,2% -0,1% 1,9% 0,4% -4,8% -19,6%
Régiós részvényindexek              
BUX 40 512,77 2,8% -2,4% -6,8% -20,1% -13,2% 16,5%
ATX 3 313,16 -0,4% -0,3% 0,8% -14,2% -5,1% 5,3%
PX 1 320,78 0,8% 0,6% -1,0% -7,4% 12,5% 31,3%
WIG20 57 025,53 -0,7% 1,5% -1,3% -17,7% -14,0% -5,2%
Magyar blue chipek              
OTP 9 156 3,8% -6,7% -15,2% -44,8% -42,3% 5,8%
Mol 2 770 4,2% 0,5% -9,4% 9,9% 18,9% -0,7%
Richter 7 300 0,9% 0,5% 2,1% -16,3% -9,1% 5,1%
Magyar Telekom 382 1,3% -5,7% -1,7% -7,2% -5,0% -17,0%
Nyersanyagok              
WTI 115,26 0,5% 2,4% 10,1% 53,3% 70,2% 138,3%
Brent 116,47 -5,3% 1,9% 8,0% 48,6% 65,5% 126,9%
Arany 1 843,85 -0,1% -0,3% -3,4% 1,2% -2,9% 45,9%
Ezüst 21,85 0,4% -0,2% -5,4% -6,1% -22,0% 27,1%
Devizák              
EURHUF 396,1250 -0,2% 2,1% 4,7% 7,5% 14,3% 28,8%
USDHUF 371,3382 0,2% 2,3% 3,6% 14,6% 31,2% 35,5%
GBPHUF 465,2 -0,2% 0,7% 3,1% 5,9% 16,0% 31,5%
EURUSD 1,0668 -0,4% -0,1% 1,1% -6,2% -12,9% -5,0%
USDJPY 128,6500 0,0% 1,0% -0,8% 11,8% 17,6% 15,7%
GBPUSD 1,2497 -0,8% -0,4% -0,5% -7,7% -11,8% -3,1%
Kriptovaluták              
Bitcoin 29 787,4 -6,2% 0,9% -22,8% -35,5% -18,8% 1 134,1%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 2,93 2,8% 6,3% 1,5% 95,5% 81,5% 32,2%
10 éves német állampapírhozam 1,18 5,0% 23,6% 31,2% -760,3% -767,8% 287,5%
10 éves magyar állampapírhozam 7,33 0,4% 5,5% 4,6% 60,0% 144,3% 132,7%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

covid
számla befizetés
repülő nyaralás léiközlekedés beach
olaj
arany

Holdblog Pénzzúzás

Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) eddig. Viszont...

Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
számla befizetés