bull bear
Üzlet

Estek az amerikai tőzsdék Elon Musk megnyilvánulása után

Portfolio
Az MNB a hitelintézetek első negyedéves adatait közölte nemrég, ezzel kapcsolatban a Magyar Bankszövetség kifejtette ellenkezését a kormány különadóterveivel szemben, a szövetség szerint ugyanis a jelenlegi feltételek mellett 2022 első negyedévében a hazai bankszektor jövedelemtermelése megszűnt. A KSH eközben a kiskereskedelem áprilisi számait publikálta: a forgalom kicsivel elmaradt a márciusitól, ugyanakkor az egy évvel korábbi szinthez képest  több mint 15 százlékos növekedést láthatunk, elősorban a benzinkutak megugró forgalmának köszönhetően. Esést láttunk ma az európai tőzsdéken, míg a tengerentúlon többek között Elon Musk borús gazdasági helyzetértékelésének apropóján lefordultak az irányadó indexek, hiába érkeztek a vártnál jobb foglalkoztatottsági adatok. Eséssel fejezte be a napot Amerika.

Eséssel zárt Amerika

Eséssel fejezte be a pénteki kereskedést Amerika, a Dow Jones 1,1 százalékkal, a Nasdaq 2,5, az S&P 500 1,6 százalékkal került lejjebb.

dji060303
sp500

Rossz a hangulat az amerikai tőzsdéken, szakad a Tesla

Továbbra is jelentős mínuszban vannak az amerikai tőzsdék, a Dow 0,9 százalékkal került lejjebb, míg az S&P 500 1,6 százalékot esett, a Nasdaq pedig 2,5 százalékos mínuszban van.

spx

Egyedi papírok közül 9,1 százalékot zuhant a Tesla árfolyama, miután a cég bejelentette, hogy munkahelyeinek 10 százalékát leépítené.

tsla

Jelentős mínuszban Amerika

Egyre csúnyább esés alakul ki az amerikai tőzsdéken, a Dow 1,1 százalékos mínuszban van, míg az S&P 500 1,7 százalékot esett, a Nasdaq pedig 2,7 százalékos gyengülést mutat.

spx

Jól zárta a hetet a magyar tőzsde

A hazai blue chipek közül a Mol teljesített a legjobban.

Tovább a cikkhez

Veszélyben lehet a szlovák kőolajállátás az uniós embargó miatt

Az orosz kőolajra vonatkozó európai uniós embargó jövőre ellehetetleníti a pozsonyi Slovnaft olajfinomító exportját, ami a gyártás műszaki minimum alá csökkenéséhez vezet, és a szlovákiai ellátás biztonságát is veszélybe sodorja - közölte az olajipari vállalat sajtóosztálya az MTI-vel pénteken.

Tovább a cikkhez

Szuper rossz gazdaság, elbocsátások és szakszervezeti botrány: nagyot esett a Tesla részvénye

A napokban gyakran szerepel a nemzetközi sajtó címlapjain a Tesla és Elon Musk: a világ leggazdagabb embere elbocsátás terhe mellett felszólította a beosztottakat a legalább heti 40 órás irodai munkvégzésre, amire azonnal reagált a legnagyobb német szakszervezet, ezt követően fény derült arra, hogy egy korábbi szakszervezeti kedeményezésnél megfigyelhette az alkalmazottak online tevékenységeit a Tesla - ezután Musk a "szuper rossz gazdasági helyzetre" hivatkozva a munkahelyek mintegy 10 százalékának leépítéséről írt egy levelet az elektromosautó-gyártó vezetőségi tagjainak. Mindezeket látva nem csoda, hogy nagy eséssel nyitja a napot a Tesla részvénye.

Tovább a cikkhez

Esnek a tengerentúli tőzsdék

Éles fordulat látszik a tengerentúli tőzsdéken, többek között Elon Musk borús gazdasági helyzetértékelésének apropóján lefordultak az irányadó amerikai indexek.

A DOW 0,9 SZÁZALÉKOS, AZ S&P 500 1,2 SZÁZALÉKOS, A NASDAQ 1,4 SZÁZALÉKOS MÍNUSZBAN ÁLL.

sp12

Emelkedik a Delta részvénye a közbeszerzés hírére

Nemrég számoltunk be róla, hogy a Digitális Kormányzati Ügynökség által a „Homogén” kliens oldali IT eszközök (SZGRH22) tárgyában meghirdetett keretmegállapodás megkötésére irányuló́ közbeszerzési eljárás során a Delta Technologies 100 százalékos tulajdonú leányvállalatát nyertesként hirdették ki, a megállapodás keretösszege nettó 500 milliárd forint. A hírre emelkedésbe kapcsolt a részvény, jelenleg 5,6 százalékos a plusz.

del 56

Közel négy év után először jelent meg a rettegett halálkereszt az Apple grafikonján

Az Apple árfolyama elég nagyot és elég hosszú ideig esett ahhoz, hogy egy baljós csengésű, jellemzően pesszimista alakzat alakuljon ki a grafikonon, amelyhez hasonlót 2018 óta nem láttunk az Apple esetében.

Tovább a cikkhez

Közbeszerzést nyert el a Delta Technologies leányvállalata

A legfeljebb két évre szóló megállapodás keretösszege 500 milliárd forint.

Tovább a cikkhez

Vállalatok, amelyek nem barátságból építenek olajvezetéket

A magas olajárak a kiszolgáló ágazatoknak is kedvezőek, és a háború arra is rávilágított, hogy mekkora szerepe van az olaj- illetve földgáz vezetékeknek. Az ezeket gyártó és üzemeltető vállalatok pedig mostanában igen értékes befektetésnek bizonyultak. Technikai elemzésünkben megnézzük, hogy mennyire.

Tovább a cikkhez

500 milliárdos közbeszerzést nyert a Gloster

Közbeszerzési eljáráson nyert a Gloster konzorcium tagjaként, a legfeljebb két évre szóló megállapodás keretösszege 500 milliárd forint – tette közzé a vállalat.  

Tovább a cikkhez

A dotcom-lufi kipukkanása előtti időkhöz hasonlította a kriptopiacot a szakértő

Több kriptopiaci vállalat vezetője is egyetért abban, hogy a közel 20 ezer digitális token közül rengeteg fog valószínűleg összeomlani a jövőben, miközben a létező blokkláncok száma is csökkenni fog az elkövetkező években.

Tovább a cikkhez

"Szuper rossz érzése" van a gazdasággal kapcsolatban Elon Musknak, szóval kirúgna körülbelül 10 ezer embert

Elon Musknak, a Tesla vezérigazgatójának "szuper rossz érzése" van a gazdasággal kapcsolatban, és az elektromos autógyártónál a munkahelyek mintegy 10 százalékát le akarja építeni - írta nemrég egy vezetőknek küldött e-mailben a világ leggazdagabb embere.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a Mol a bejelentés után

Nemrég jelentette be a Mol, hogy pályáznak a magyarországi hulladék-kezelési koncesszióra - a nyertes vállalat feladata lesz többek közt a hazai háztartások és gazdálkodó szervezetek évi közel 5 millió tonna hulladékának begyűjtése, és az uniós célok eléréséhez szükséges előkezelési és kezelési műveletek megszervezése.

A befektetők kimondottan örültek a bejelentésnek, 1,6 százalékos a plusz az olajvállalat részvényénél, ezzel a Mol jelenleg a legjobban teljesítő hazai blue chip.

mol 16

Itt a Mol bejelentése: pályáznak a magyarországi hulladék-kezelési koncesszióra

A Mol benyújtotta kötelező érvényű ajánlatát a magyarországi települési szilárdhulladék-kezelési szolgáltatások hosszú távú koncessziós pályázatra – tette közzé a vállalat. A nyertes vállalat feladata lesz többek közt a hazai háztartások és gazdálkodó szervezetek évi közel 5 millió tonna hulladékának begyűjtése, és az uniós célok eléréséhez szükséges előkezelési és kezelési műveletek megszervezése.

Tovább a cikkhez

Dagad a botrány a Teslánál, megfigyelték a dolgozókat az előző szakszervezeti balhénál?

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, nagy felháborodást váltott ki Németországban Elon Musk nemrég hozott ultimátuma, miszerint  a Tesla munkatársai ne "telefonálgassanak", hanem menjenek vissza az irodába dolgozni - már reagált is a legnagyobb német szakszervezet a vezetői utasításra, a CNBC pedig most arra mutatott rá, hogy egy korábbi szakszervezeti kedeményezésnél megfigyelhette az alkalmazottak online tevékenységeit a Tesla.

Tovább a cikkhez

Jó hangulatban indul a kereskedés Európában

Pozitív hangulatban indul a kereskedés ma az európai tőzsdéken, a DAX 0,6 százalékos pluszban áll, a CAC-40 0,5 százalékot erősödött a nyitást követő percekben, a spanyol és a milánói börze is feljebb került.

dax

Jól kezdi a napt a magyar tőzsde

A hazai blue chipek közül az OTP teljesít a legjobban.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a magyar tőzsde

Jó hangulatban kezdi a kereskedést a magyar tőzsde, a BUX index jelenleg 0,8 százalékos pluszban van. Felemás képet mutatnak a hazai blue chipek: az OTP jegyzése 1,6 százalékkal került feljebb, míg a Mol 1,1 százalékos pluszban nyitott, eközben a Richter és a Magyar Telekom is 0,3 százalékos mínuszban indítja a napot.

bux 08

Belső vizsgálat folyt éppen a Facebook ügyvezető igazgatójánál, amikor bejelentette távozását

Sheryl Sandberg szerdán bejelentette, hogy 14 év után lemond a Facebook anyavállalatának, a Metának az ügyvezető igazgatói posztjáról, emellett közölte, hogy továbbra is tagja marad a vállalat igazgatótanácsának. Az alapítványi munkára való koncentrálás mellett azonban lehetett még egy, kellemetlenebb oka is Sandbergnek a távozásra.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel nyithat Európa

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 1,3 százalékkal került feljebb, a S&P 500 1,8 százalék pluszban zárt, míg a Nasdaq 2,7 százalékot emelkedett.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel jó hangulat látszik, a Nikkei 1,22 százalékot emelkedett, a Hang Seng 0,86 százalékos pluszban áll, míg a CSI 300 0,51 százalékos mínuszban van.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,84 százalékot emelkedhet, a CAC 0,66 százalékkal kerülhet feljebb, míg a FTSE 0,18 százalék pluszban nyithat.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,1 százalékkal kerülhet feljebb, a S&P 500 0,11 százalék pluszban nyithat, míg a Nasdaq 0,05 százalékot emelkedhet.

Mi várható makro fronton?

Gazdasági adatok tekintetében az MNB a hitelintézetek első negyedéves adatait közli ma, a KSH pedig a kiskereskedelem áprilisi számait publikálja. Közben délután az amerikai munkaerőpiaci adatra is érdemes lehet figyelni, ez ugyanis okozhat hozhat kilengéseket az euró-dollár árfolyamban.

2022. május 30. - június 5. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
május 30. hétfő 9:00 KSH Beruházás Q1
május 31. kedd 9:00 KSH Ipari termelői árak ápr.
május 31. kedd 9:00 KSH Szolgáltatások külkereskedelmi forgalma Q1
május 31. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
május 31. kedd 14:00 MNB Kamatdöntés  
május 31. kedd 15:00 MNB Közlemény  
június 1. szerda 8:30 MNB Hitelintézetek mérlege ápr.
június 1. szerda 8:30 MNB Kamatstatisztika ápr.
június 1. szerda 9:00 KSH GDP (részletes) Q1
június 1. szerda 9:00 MLBKT Feldolgozóipari bmi máj.
június 2. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
június 2. csütörtök 9:00 KSH Külkereskedelem (részletes) márc.
június 2. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
június 3. péntek 8:30 MNB Hitelintézetek adatai Q1
június 3. péntek 9:00 KSH Kiskereskedelem ápr.
Nemzetközi makrogazdaság
május 30. hétfő   EU Uniós csúcs  
május 30. hétfő 14:00 Németo. Infláció (előzetes) máj.
május 31. kedd   EU Uniós csúcs  
május 31. kedd 1:50 Japán Ipar ápr.
május 31. kedd 1:50 Japán Kiskereskedelem ápr.
május 31. kedd 3:00 Kína Beszerzési menedzserindex máj.
május 31. kedd 11:00 EU Infláció (előzetes) máj.
június 1. szerda 8:00 Németo. Kiskereskedelem ápr.
június 1. szerda 11:00 EU Munkanélküliség ápr.
június 1. szerda 16:00 USA ISM feldolgozóipari bmi máj.
június 1. szerda 20:00 USA Fed Bézs könyv  
június 2. csütörtök 10:00   OPEC ülés  
június 2.  csütörtök 14:15 USA ADP munkaerőpiaci index máj.
június 2. csütörtök 16:00 USA Gyáripari megrendelések ápr.
június 3. péntek 8:00 Németo. Külkereskedelem (részletes) ápr.
június 3. péntek 11:00 EU Kiskereskedelem ápr.
június 3. péntek 14:30 USA Munkanélküliség máj.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 2,0 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 21,0 százalékos eséssel a Nasdaq index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 11,0 százalékos emelkedéssel, a sor végén az OTP papírja áll 44,6 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 55,4 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 33 248,28 1,3% 1,9% 0,6% -8,5% -3,9% 56,8%
S&P 500 4 176,82 1,8% 2,9% 0,5% -12,4% -0,7% 71,2%
Nasdaq 12 892,89 2,7% 5,0% -1,4% -21,0% -5,7% 119,2%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 27 413,88 -0,2% 3,0% 2,2% -4,8% -5,3% 35,9%
Hang Seng 21 082,13 -1,0% 4,8% 0,0% -9,9% -28,0% -18,7%
CSI 300 4 089,57 0,2% 2,4% 1,8% -17,2% -22,7% 17,3%
Európai részvényindexek              
DAX 14 485,17 1,0% 1,8% 3,9% -8,8% -7,2% 13,0%
CAC 6 500,44 1,3% 1,4% 1,2% -9,1% -0,3% 21,7%
FTSE 7 532,95 0,0% -0,4% -0,2% 2,0% 6,0% -0,2%
FTSE MIB 24 426,5 0,6% -0,5% 2,4% -10,7% -3,8% 16,7%
IBEX 8 744,1 0,0% -1,6% 3,7% 0,3% -4,8% -19,8%
Régiós részvényindexek              
BUX 40 812,33 0,7% 4,0% -4,4% -19,5% -12,7% 16,1%
ATX 3 342,55 0,9% 0,3% 3,3% -13,4% -4,7% 5,9%
PX 1 327,22 0,5% 1,3% 0,8% -6,9% 13,1% 32,0%
WIG20 57 227,34 0,4% 0,5% 0,6% -17,4% -14,3% -5,8%
Magyar blue chipek              
OTP 9 194 0,4% 2,0% -14,1% -44,6% -41,5% 5,7%
Mol 2 798 1,0% 11,7% -3,8% 11,0% 17,6% 0,1%
Richter 7 385 1,2% 0,6% 2,6% -15,4% -7,4% 3,4%
Magyar Telekom 380 -0,5% -1,8% -1,0% -7,7% -6,3% -18,8%
Nyersanyagok              
WTI 116,87 1,4% 2,4% 11,1% 55,4% 69,8% 145,2%
Brent 116,47 0,0% -0,8% 8,0% 48,6% 63,0% 133,4%
Arany 1 868 1,3% 1,2% 0,4% 2,5% -1,9% 46,1%
Ezüst 22,26 1,9% 1,5% -1,9% -4,3% -20,8% 27,1%
Devizák              
EURHUF 394,1500 -0,5% 0,8% 3,5% 6,9% 13,9% 28,1%
USDHUF 367,7974 -1,0% 0,8% 1,6% 13,5% 29,8% 34,7%
GBPHUF 461,3601 -0,8% 0,0% 1,6% 5,0% 14,7% 31,4%
EURUSD 1,0717 0,5% 0,0% 1,8% -5,8% -12,2% -5,0%
USDJPY 128,6500 0,0% 1,0% -0,8% 11,8% 17,3% 16,5%
GBPUSD 1,2544 0,4% -0,2% 0,2% -7,4% -11,4% -2,6%
Kriptovaluták              
Bitcoin 30 437,18 2,2% 4,3% -21,0% -34,1% -19,0% 1 122,9%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 2,91 -0,6% 5,3% -2,8% 94,4% 83,2% 35,0%
10 éves német állampapírhozam 1,24 4,6% 24,8% 28,8% -790,5% -730,6% 352,7%
10 éves magyar állampapírhozam 7,29 -0,5% 1,7% 3,3% 59,2% 139,8% 130,7%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

covid
számla befizetés
repülő nyaralás léiközlekedés beach
olaj
arany

Holdblog Pénzzúzás

Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) eddig. Viszont...

Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
számla befizetés