tőzsdeapp brókerapp részvénykereskedelem
Üzlet

Nagyot hajráztak az amerikai tőzsdék

Portfolio
Tegnap a magyar tőzsde zárva tartott, az ázsiai, amerikai, és európai piacokon azonban pozitív volt a hangulat ehhez képest ma inkább esés látszik, miután ismét előtérbe kerültek az inflációval kapcsolatos aggályok, hiszen a héten több fontos gazdaságból, köztük az Egyesült Államokból és a Kínából is érkeznek inflációs adatok - szerdán pedig a hazai infláció májusi alakulását közli a KSH. A hangulat tehát jellemzően negatív ma Európában, a magyar tőzsde pedig jelentősen alulteljesítő, miután a hétvégén megjelentek a részletek a különadókról. Eközben az amerikai tőzsdéken szintén negatív felütéssel indult a nap, azonban nyitástól távolodva felpattantak a vezető indexek.

Magabiztos zárás

A kereskedés felénél megrázták magukat az amerikai részvényindexek és végül magabiztosan fejezték be a napot. A Dow Jones több mint 250 pontot emelkedett, ezzel 0,8%-kal került feljebb. Ezalatt az S&P 500 index 1%-os, a Nasdaq 0,9%-os nyereséggel fejezte be a keddi napot.

Megindultak felfelé az indexek

A kereskedés végéhez közeledve emelkedésnek indultak a tengerentúli tőzsdeindexek. A Dow 0,28%-os, az S&P 500 index 0,32%-os emelkedésben van, a Nasdaq 0,35%-ot kapaszkodott feljebb.

Most már mínuszban vannak az indexek

Szűk tartományban, a tegnapi záróértékük körül ingadoznak az amerikai részvényindexek. Az elmúlt 1 óra emelkedése viszont abbamaradt, és mostanra esést mutatnak a vezető mutató. A Dow 0,14%-kal, az S&P 500 0,12%-kal került lejjebb, a Nasdaq stagnált.

Jelentős eséssel zárt a magyar tőzsde

A nemzetközi piacokon ma alapvetően negatív volt a hangulat, részben az inflációs aggodalmak újbóli előtérbe kerülése miatt. Emellett a magyar tőzsdén az is rányomta a bélyegét a hangulatra, hogy a hétvégén kiderültek a részletek a kormány által bejelentett különadókról, elsősorban ezekre fókuszáltak ma a hazai befektetők. A magyar blue chipek közül a Magyar Telekom árfolyama például nagyot esett, miután a cég ma közölte, hogy az új különadó miatt lefelé kellett módosítania a korábbi várakozásait, és ehhez hasonló bejelentések más cégektől is jöhetnek a következő napokban, így érthető, hogy óvatosak voltak ma a befektetők.

Tovább a cikkhez

Fordulat az amerikai tőzsdéken

Fordulat alakult ki az amerikai tőzsdéken, a korábbi esésből felpattantak a vezető indexek, jelenleg a Dow 0,1 százalékos pluszban van, míg az S&P 500 0,3 százalékot emelkedett, a Nasdaq pedig 0,5 százalékkal került feljebb.

spx

Tovább esik a magyar tőzsde

A zárás felé közeledve továbbra is kifejezetten rossz a hangulat a magyar tőzsdén, a blue chipek közül a Magyar Telekom árfolyama nagyot esett, miután június 4-én, a szombati közlönyben jelent meg a kormány rendelete a különadókról, a Magyar Telekom 25 milliárd forintot fizethet be idén, az extra teher miatt a menedzsment módosított lefelé az idei célkitűzéseken.

Újabb figyelmeztetést adott ki a Target, zuhan az árfolyam

A Target kedden figyelmeztette a befektetőket, hogy a társaság profitja rövidtávon vissza fog esni, mivel a nem kívánt termékek árát lecsökkenti, a megrendeléseket törli, és agresszív lépéseket tesz a felesleges készletektől való megszabadulás érdekében.

Tovább a cikkhez

Esnek az amerikai tőzsdék

Esnek az amerikai tőzsdék a nyitás után, a Dow 0,5 százalékkal került lejjebb, míg az S&P 0,7 százalékot esett, a Nadaq pedig 1 százalékot esett. A rossz hangulat részben annak tudható be, hogy a kötvényhozamok ismét emelkednek, a 10 éves amerikai állampapír hozama 3 százalék fölé emelkedett.

spx

Horrorisztikus adót kaptak a nyakukba a biztosítók, biztosítások sora tűnhet el

Egyes biztosítóknak a tavalyi nyereségük két-háromszorosára rúgó pótadót kell befizetniük idén és jövőre is – mutatják a Portfolio számításai. Méretéhez képest az Uniqa és az Union rosszul, a CIG Pannónia viszonylag jól járhat a sávos kialakítású pótadóval. Ha változatlan marad a szombat este kihirdetett rendelet, akkor eltűnik egyes biztosítások profittartalma, így például az egyszeri díjas életbiztosításokat nem éri meg tovább értékesíteniük a biztosítóknak. Az ügyfelekre való továbbhárítás lehetősége korlátozott, jórészt az újonnan kötött szerződések árazására lesz hatással.

Tovább a cikkhez

Merre mozoghatnak következő hetekben a globális részvénypiacok?

Az utóbbi napokban rengeteget hoztak vissza a részvénytőzsdék a tavasz nagy esései után. Azonban még ezen emelkedés után is fel kell tennie a piaci szereplőknek a kérdést: vajon ez csak egy technikai korrekció, vagy esetleg már láttuk is a csökkenő trend alját? A chartok segítségével erre a kérdésre keressük a választ.

Tovább a cikkhez

Sell in May and go away? Szenvedős hónapok jöhetnek a tőzsdéken

Beköszöntött a nyár, sokak kedvenc időszaka az évben - bár erről sok befektető másképp gondolkodhat. Nem véletlenül alakult ki ugyanis a "Sell in May and go away" kifejezés a tőzsdéken, hiszen a szezonális minták alapján az előttünk álló néhány hónap jellemzően gyengébb szokott lenni a tőzsdék teljesítménye szempontjából.

Tovább a cikkhez

Nem javul a hangulat, tovább esik a magyar tőzsde

Jellemzően negatív az általános részvénypiaci hangulat ma Európában, ez alól a magyar tőzsde sem kivétel. Emellett a hétvégén kiderültek a kormány által bejelentett különadók részletei, amelyek több tőzsdei céget érintenek.

Tovább a cikkhez

Nem javul a hangulat

A magyar tőzsdén a délutánra ráfordulva sem javul a hangulat, a BUX 1,4 százalékos mínuszban van. Az blue chipek közül az OTP teljesít a leggyengébben, de a Mol és a Magyar Telekom is 1,5 százalékos mínuszban van.

Részvényfelaprózás volt az Amazonnál

Tegnap lépett életben az Amazon 20:1 arányú részvényfelaprózása, így a korábban 2 500 dollár körüli árfolyamon forgó papír már 124 dolláros árfolyamon elérhető a befektetők számára.

Tovább a cikkhez

Esik Európa, alulteljesítő a magyar tőzsde

Az európai tőzsdéken továbbra is jellemzően negatív hangulat uralkodik a magyar tőzsde pedig alulteljesítő a régióban, miután megjelentek hétvégén a különadókról szóló részletek.

Esnek az európai tőzsdék

Az előzetes várakozásoknak megfelelően eséssel nyitottak az európai tőzsdék, a DAX 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a CAC 0,5 százalékot esett, a FTSE 100 pedig 0,1 százalékot emelkedett. A milánói börze is lejjebb krült 0,6 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,1 százalékot esett.

dax

Közben egyébként a magyar tőzsdén is gyorsan fordult a hangulat, a BUX már 1,5 százalékos mínuszban van.

bux

Mérsékelt emelkedés a magyar tőzsdén

Óvatos emelkedéssel próbálkozik a magyar tőzsde, a BUX 0,3 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek vegyes mozgásokat mutatnak, az OTP 0,7 százalékkal került feljebb, míg a Mol 0,3 százalékot emelkedett, a Richter pedig 0,4 százalékot erősödött, a Magyar Telekom azonban 1,7 százalékot esett, miután a cég a módosította idei terveit a kormány által kivetett különadó miatt.

bux

Nagyot esett a bitcoin, nem akar összejönni a kitörés

Hétfőn kilőtt a bitcoin árfolyama, ma reggel azonban teljesen visszaadta ezt az emelkedést. Nem ez volt az első alkalom az elmúlt hónapokban, hogy a bitcoin árfolyama hasonló mozgásokat produkált.

Tovább a cikkhez

Jön az új pótadó, lépett a Magyar Telekom

Június 4-én, a szombati közlönyben jelent meg a kormány rendelete a különadókról, a Magyar Telekom 25 milliárd forintot fizethet be idén, az extra teher miatt a menedzsment módosított az idei célkitűzéseken.

Tovább a cikkhez

Esés jöhet a tőzsdéken

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones stagnált, a S&P 500 0,3 százalék pluszban fejezte be a napot, míg a Nasdaq 0,4 százalékot emelkedett.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszik, a Nikkei 0,09 százalékos mínuszban áll, a Hang Seng 1,7 százalékot esett, míg a CSI 300 2,3 százalékkal került lejjebb.
  • Kedvezőtlen nyitást jeleznek előre az európai határidős részvényindexek, a DAX 0,91 százalék mínuszban nyithat, a CAC 0,22 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a FTSE 0,39 százalékot eshet.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,63 százalék mínuszban nyithat, a S&P 500 0,74 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 0,96 százalékot eshet.

Mi várható makro fronton?

Az MNB ma reggel teszi közzé a legfrissebb statisztikát az értékpapírok tulajdonosi szerkezetéről, emellett a német gyáripari megrendelések és az amerikai külkereskedelmi statisztika lehet érdekes.

2022. június 6-12. makronaptár
Magyar makrogazdaság
június 7. kedd 8:30 MNB Értékpapírstatisztika ápr.
június 7. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
június 8. szerda 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok máj.
június 8. szerda 9:00 KSH Külkereskedelem ápr.
június 8. szerda 9:00 KSH Infláció máj.
június 8. szerda 9:00 KSH Ipar ápr.
június 9. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
június 9. csütörtök 9:00 KSH Kereskedelmi szálláshelyek rogalma ápr.
június 9. csütörtök 11:00 PM Előzetes áht mérleg máj.
június 9. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
Nemzetközi makrogazdaság
június 6. hétfő 3:45 Kína Caixin szolgáltató bmi máj.
június 7. kedd 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések ápr.
június 7. kedd 14:30 USA Külkereskedelem ápr.
június 8. szerda 1:50 Japán GDP Q1
június 8. szerda 8:00 Németo. Ipar ápr.
június 8. szerda 11:00 EU Foglalkoztatás Q1
június 8. szerda 11:00 EU GDP Q1
június 9. csütörtök 4:00 Kína Külkereskedelem máj.
június 9. csütörtök 13:45 EU EKB kamatdöntés  
június 9. csütörtök 14:30 EU Christine Lagarde sajtótájékoztatója  
június 10. péntek 3:30 Kína Infláció máj.
június 10. péntek 14:30 USA Infláció máj.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 3,0 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 22,8 százalékos eséssel a Nasdaq index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 12,8 százalékos emelkedéssel, a sor végén az OTP papírja áll 43,9 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 57,6 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 32 915,78 0,0% -0,9% 0,0% -9,4% -5,3% 55,7%
S&P 500 4 121,43 0,3% -0,9% 0,0% -13,5% -2,6% 69,7%
Nasdaq 12 599,63 0,4% -0,6% -0,7% -22,8% -8,5% 115,1%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 27 915,89 0,6% 2,0% 3,4% -3,0% -3,5% 39,7%
Hang Seng 21 653,9 2,7% 2,5% 8,3% -7,5% -25,1% -16,7%
CSI 300 4 166,09 1,9% 3,4% 6,6% -15,7% -21,1% 19,3%
Európai részvényindexek              
DAX 14 653,81 1,3% 0,5% 7,2% -7,7% -6,6% 15,5%
CAC 6 548,78 1,0% -0,2% 4,6% -8,4% 0,5% 24,3%
FTSE 7 608,22 1,0% 0,1% 3,0% 3,0% 7,6% 1,1%
FTSE MIB 24 565,67 1,7% -1,0% 4,6% -10,2% -3,9% 18,3%
IBEX 8 836,3 1,3% -1,1% 6,2% 1,4% -2,8% -18,8%
Régiós részvényindexek              
BUX 41 304,36 0,0% 6,6% -1,9% -18,6% -14,5% 18,3%
ATX 3 370,21 0,0% 0,3% 8,0% -12,7% -4,4% 6,3%
PX 1 328,56 -0,1% 0,6% 1,7% -6,8% 12,7% 32,1%
WIG20 57 588,05 1,3% -0,4% 4,3% -16,9% -13,9% -5,2%
Magyar blue chipek              
OTP 9 314 0,0% 5,8% -9,1% -43,9% -42,8% 7,8%
Mol 2 842 0,0% 13,0% -2,9% 12,8% 17,4% 2,6%
Richter 7 455 0,0% 3,5% 5,1% -14,6% -9,5% 5,5%
Magyar Telekom 377,5 0,0% -0,4% -5,6% -8,3% -7,0% -19,5%
Nyersanyagok              
WTI 118,5 -0,3% 3,0% 8,0% 57,6% 70,2% 145,9%
Brent 119,95 0,0% -1,6% 6,5% 53,0% 66,6% 143,4%
Arany 1 843,79 -0,7% -0,7% -2,2% 1,2% -2,7% 42,3%
Ezüst 22,11 1,0% 0,2% -1,6% -5,0% -20,6% 24,8%
Devizák              
EURHUF 387,6 -1,3% -1,4% 1,4% 5,2% 12,1% 25,7%
USDHUF 361,5503 -1,3% -0,8% 0,1% 11,6% 27,2% 32,1%
GBPHUF 453,8899 -0,6% -1,9% 1,6% 3,3% 12,8% 28,7%
EURUSD 1,0721 0,0% -0,5% 1,3% -5,7% -11,9% -4,8%
USDJPY 129,9600 0,0% 1,8% -0,4% 12,9% 18,7% 18,8%
GBPUSD 1,2557 0,3% -0,7% 1,7% -7,3% -11,4% -2,6%
Kriptovaluták              
Bitcoin 31 351,21 5,7% -1,2% -13,0% -32,2% -15,0% 988,3%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,04 2,8% 10,1% -2,8% 102,7% 94,7% 41,5%
10 éves német állampapírhozam 1,33 4,9% 26,7% 16,4% -840,2% -734,0% 421,7%
10 éves magyar állampapírhozam 7,28 0,0% -0,3% -1,5% 59,0% 145,1% 132,6%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Oscar Wong/Getty Images

biden g7
covid
számla befizetés
repülő nyaralás léiközlekedés beach
olaj

Holdblog Pénzzúzás

Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) eddig. Viszont...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
medve bear