bull bear
Üzlet

Rossz volt a hangulat a tőzsdéken, holnap fontos kamatdöntés érkezik

Portfolio
Rossz volt ma a hangulat az európai tőzsdéken, a vezető börzék eséséhez hozzájárult a második legnagyobb svájci bank, a Credit Suisse profit warningja, a második negyedévre veszteséget jósolt ugyanis a nagybank a piaci volatilitás és az ukrajnai háború miatt. Itthon megérkezett a májusi inflációs adat, 10,7 százalékra emelkedett a mutató Magyarországon, ilyen mértékű áremelkedésre legutóbb 1999 decemberében volt példa. A hírre gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, míg a magyar tőzsdén óvatos elmozdulásokat láthatunk. Ugyancsak megérkezett ma az Eurostat részletes GDP-adata - a felülvizsgált adat némi meglepetést hozott, az első negyedévben ugyanis a gazdaság 0,6 százalékkal nőtt az európai valutaövezetben, holott az első becslés még 0,3 százalékos növekedést mért az előző negyedévhez képest. Amerikában is az eladók diktáltak szerdán, a meghatározó részvényindexek kivétel nélkül veszítettek értékükből a keddi záráshoz képet.

Eséssel zárt Amerika

Szerdán mindhárom meghatározó amerikai részvényindex veszített értékéből: a Nasdaq 0,7 százalékot, a Dow Jones 0,8 százalékot, míg az S&P 500 több, mint 1 százalékot csökkent a keddi záróértékéhez képest.

nasdaq0608este
dowjones0608este
sp0608este

Rontott a Mol kilátásán a Fitch

A Fitch stabilról negatívra módosította a Mol hosszú lejáratú adósságbesorolásához kapcsolódó kilátásait, ugyanakkor megerősítette ’BBB-’ hitelminősítését – áll a vállalat tájékoztatásában, amelyet szerda este tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde oldalán.

Tovább a cikkhez

A PannErgy eladta a TT-Geotermiát

A PannErgy rendkívüli tájékoztatást tett közzé, amelyből kiderült: a 100 százalékos tulajdonában álló PannErgy Geotermikus Erőművek Zrt. értékesíti a szintén kizárólagos tulajdonában álló TT-Geotermia Zrt.-t.

Tovább a cikkhez

Esik Amerika

Szerdán az Egyesült Államok meghatározó részvénypiacai is gyengén teljesítenek: a Nasdaq értéke 0,6 százalékot, a Dow Jones értéke közel 0,9 százalékot, míg az S&P 500 értéke közel 1 százalékot csökkent a keddi záróértékéhez képest.

sp500 0608

Támaszok, ellenállások a gyakorlatban, vagyis vételi és eladási zónák – online előadás ma este!

A tőzsdézésben az egymillió dolláros kérdés úgy hangzik, hogy hol vegyünk és, hogy hol adjunk el? Senkinek nincs jövőbe látó gömbje, de a grafikonokra támaszkodva sokat javíthatunk esélyeinken.

Tovább a cikkhez

Esnek az amerikai tőzsdék

Esnek az amerikai tőzsdék a nyitás után, a Dow 0,6 százalékkal került lejjebb, míg az S&P 0,5 százalékot esett, a Nadaq pedig 0,1 százalékot esett. A rossz hangulat részben annak tudható be, hogy a kötvényhozamok ismét emelkednek, illetve a Credit Suisse délelőtti profit warningja is rontott valamennyire a hangulaton a nemzetközi tőzsdéken.

dow 06

Ez a nagyvállalat meglépte, jöhet a négynapos munkahét!

A spanyol távközlési óriáscég Telefonica felajánlja alkalmazottainak a négynapos munkahét lehetőségét, kiterjesztve ezzel egy kísérleti programot, amely eddig mintegy 150 dolgozót érintett - közölte szerdán három, az ügyet ismerő forrás.

Tovább a cikkhez

Érkeznek a jó hírek, folytatódhat a rali a kínai részvényeknél

Komoly rali alakulhat ki ma az amerikai tőzsdéken jegyzett kínai technológiai részvényeknél, mivel a kínai szabályozó hatóságok által jóváhagyott videojátékok híre számos befektető figyelmét fordította az elmúlt szűk két évben igencsak szenvedő szektor irányába.

Tovább a cikkhez

Óriási hátrányba kerülhet a magyar tőkepiac a tranzakciós illeték kiterjesztése miatt

Pár napja számoltunk be arról, hogy megjelent a Magyar Közlönyben a különadókról szóló részletes rendelet, ebben többek között az értékpapírok után fizetendő tranzakciós illeték részletszabályai is megtalálhatóak. A rendelet alapján a tranzakciós illetéket a magyar ISIN-nel rendelkező értékpapírokra kell megfizetni, ami viszont nagy hátrányt jelenthet a hazai tőkepiacnak. A befektetési alapok közül egyértelműen a kisebb, nagy magyar kitettséggel rendelkező portfóliókat érinti a legkedvezőtlenebbül a döntés, kérdés azonban, mit lépnek a tranzakciós illeték kapcsán a letétkezelő bankok, első értelmezésre ugyanis rájuk esik a fizetési kötelezettség.

Tovább a cikkhez

Saját részvényeket vásárolt a Masterplast

A Budapesti Értéktőzsde oldalán közölte a hírt a társaság.

Tovább a cikkhez

Nem minden szakadt be a tőzsdéken - Így keresnek brutális pénzeket a profik

Az elmúlt hónapokban jelentős esést szenvedtek el a tőzsdék, a befektetők korábbi kedvenceinek számító növekedési részvényekbe kegyetlenül beleadtak, azonban jó lehetőségek mindig vannak a piacon - a shortoláson kívül is. Az olajár például töretlenül ralizik tovább, és sok Wall Street-i profi szerint a mostani szintek még messze nem jelentik a csúcsot, tekintve, hogy a növekvő kereslettel nem tud lépést tartani a kínálat. Legújabban a Goldman Sachs emelte meg az olajárra vontakozó célárát és több kereskedési ötletet is megosztott, amivel meg lehet játszani az olajár emelkedését - közülük egy olyan pozíciót is, amelyet épp a héten nyitottak.

Tovább a cikkhez

A kriptopénzek veszélyeztetik a globális fizetési rendszerek biztonságát a fintech-vezér szerint

A Goldman Sachs által is támogatott Starling digitális bank vezérigazgatója ismét hangot adott a kriptovalutákkal kapcsolatos ellenérzéseinek, a digitális valutákat a fizetési infrastruktúra biztonságát fenyegető veszélynek nevezte a szakember.

Tovább a cikkhez

Részvényeket adott el a Duna House vezérigazgató-helyettese

A Budapesti Értéktőzsde oldalán közölte a társaság.

Tovább a cikkhez

Támaszok, ellenállások a gyakorlatban, vagyis vételi és eladási zónák – online előadás ma este!

A tőzsdézésben az egymillió dolláros kérdés úgy hangzik, hogy hol vegyünk és, hogy hol adjunk el? Senkinek nincs jövőbe látó gömbje, de a grafikonokra támaszkodva sokat javíthatunk esélyeinken.

Tovább a cikkhez

Újabb cég készül a magyar tőzsdére

Elsősorban a fintech ágazatból ismert Facekom Kft. már a tőzsdére lépésre készül, és könnyen a befektetők egyik célpontjává válhat, hiszen hatalmas növekedést produkál, miközben igen komoly nyereséget is képes felmutatni, ami viszonylag ritka együttállás a hasonló vállalatok esetén. A cég a digitális ügyélkiszolgálást segíti elő nagyvállalatok számára, és már a járvány előtt komoly banki ügyfeleket volt képes megszerezni, a legnagyobb sikert a COVID lezárások miatti gyors fejlesztési igények hozták el számukra.

Tovább a cikkhez

Osztalékszelvény nélkül forognak a Richer papírjai

A többi magyar blue chiphez képest jelentősen esik ma reggel a Richter árfolyama, miután ma volt szelvényvágás a papírnál. Ha az osztalék mértékével korrigálnánk az árfolyamot, a gyógyszergyártó is pluszban lenne a többi vezető papírral együtt.

Tovább a cikkhez

Emelkednek az üzemanyagköltségek - Nagy veszteségről számolt be a Wizz Air

Közzétette legfrissebb számait a Wizz Air: a fapados légitársaság többek között az ellátásiláncbeli nehézségek és az emelkedő üzemanyagköltségek miatt a tavalyinál jóval nagyobb éves veszteségről számolt be, a kilátások tekintetében azonban pozitív hangt ütött meg a vezetőség.

Tovább a cikkhez

Kisebb elmozdulások az európai tőzsdéken

Az előzetes várakozásoknak megfelelően óvatos emelkedéssel nyitottak az európai tőzsdék, a DAX 0,1 százalékkal került feljebb, míg a CAC 0,05 százalékot emelkedett, a FTSE 100 pedig stagnál a kereskedésben.

daxa

Óvatos emelkedés a magyar tőzsdén

Nagyot esett a hazai blue chipek közül a Richter árfolyama.

Tovább a cikkhez

Új csúcsok a tőzsdéken, 150 dolláros olajár - Ezt várja most a JP Morgan

Marko Kolanovic, a JP Morgan munkatársa szerint az olaj árfolyama tovább fog emelkedni - de a részvények is. Kolanovic, aki a cég vezető globális piaci stratégája és a globális elemzésekért felelős társvezetője, úgy véli, hogy az amerikai gazdaság elég erős ahhoz, hogy akár 150 dolláros hordónkénti olajárakat is elbírjon.

Tovább a cikkhez

Már a harmadik idei profit warningjánál tart a Credit Suisse

A második legnagyobb svájci bank jelezte: a második negyedévre veszteséget jósol, mivel a befektetési banki üzletágára negatív hatással van a piaci volatilitás és az ukrajnai háború.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a magyar tőzsde

Óvatos emelkedéssel próbálkozik a magyar tőzsde, a BUX 0,5 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek vegyes mozgásokat mutatnak, az OTP 1,1 százalékkal került feljebb, míg a Mol 0,2 százalékot esett, a Richter pedig 2,3 százalékkal került lejjebb, a Magyar Telekom pedig 0,4 százalékot emelkedett.

bux 06

Jönnek a különadók, kiderült, mennyit fizet be a költségvetésbe az OTP

A hosszú hétvégén megjelent az a magyar közlöny, amelyben a költségvetés kiigazításához szükséges különadók részletszabályozását is megismerhettük. A bankszektortól a kormány 250 milliárd forintot vár banki különadó címén, és további 50 milliárd forintot a tranzakciós illeték megemeléséből. A lehetséges hatásokról most az OTP adott ki közleményt.

Tovább a cikkhez

Szétrobbanó kávéfőzőt hív vissza az Ikea

Az Ikea minden vásárlóját arra kéri, hogy aki korábban 2040 és 2204 (ééhh) közötti dátumbélyegzővel 0,4 literes, rozsdamentes acél biztonsági szelepes főzőlapon használható METALLISK eszpresszó kávéfőzőt vásárolt, függessze fel a termék használatát, és lépjen kapcsolatba az Ikea-val, hogy visszakapja a termék teljes vételárát.

Tovább a cikkhez

Kisebb emelkedéssel indulhat a nap

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,8 százalék pluszban fejezte be a napot, a S&P 500 1 százalék pluszban zárt, míg a Nasdaq 0,9 százalékkal került feljebb.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,84 százalékkal került feljebb, a Hang Seng 1,18 százalékos pluszban áll, míg a CSI 300 0,52 százalékkal került lejjebb.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,36 százalékot emelkedhet, a CAC 0,36 százalékkal kerülhet feljebb, míg a FTSE 0,27 százalék pluszban nyithat.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,19 százalékkal kerülhet lejjebb, a S&P 500 0,29 százalék mínuszban nyithat, míg a Nasdaq 0,4 százalékot eshet.

Mi várható makro fronton?

Izgalmas nap lesz a mai, hiszen az MNB a devizatartalék május végi előzetes adatát teszi közzé, míg a KSH az ipar és a külkereskedelem áprilisi statisztikáit publikálja. De mindegyiknél fontosabb lehet a májusi inflációs adat, mely akár a forint sorsát is meghatározhatja. Virág Barnabás MNB-alelnök a múlt héten már utalt rá, hogy a jegybank számításai szerint 10,5% környékére emelkedhetett az inflációs ráta az áprilisi 9,5%-ról. Ez azt jelenti, hogy 2001 nyara óta, több mint húsz éve nem látott áremelkedést regisztrálhatott a statisztikai hivatal. Ha pedig 10,6%-nál magasabb adat érkezik, az 1999 vége óta a legmagasabb lenne. Délelőtt az Eurostat részletes GDP-adata is érkezik, az előzetes számok szerint a magyar gazdasági növekedés a kontinens élmezőnyében volt, kérdés, mit mutatnak majd az azóta érkezett adatok.

2022. június 6-12. makronaptár
Magyar makrogazdaság
június 7. kedd 8:30 MNB Értékpapírstatisztika ápr.
június 7. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
június 8. szerda 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok máj.
június 8. szerda 9:00 KSH Külkereskedelem ápr.
június 8. szerda 9:00 KSH Infláció máj.
június 8. szerda 9:00 KSH Ipar ápr.
június 9. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
június 9. csütörtök 9:00 KSH Kereskedelmi szálláshelyek rogalma ápr.
június 9. csütörtök 11:00 PM Előzetes áht mérleg máj.
június 9. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
Nemzetközi makrogazdaság
június 6. hétfő 3:45 Kína Caixin szolgáltató bmi máj.
június 7. kedd 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések ápr.
június 7. kedd 14:30 USA Külkereskedelem ápr.
június 8. szerda 1:50 Japán GDP Q1
június 8. szerda 8:00 Németo. Ipar ápr.
június 8. szerda 11:00 EU Foglalkoztatás Q1
június 8. szerda 11:00 EU GDP Q1
június 9. csütörtök 4:00 Kína Külkereskedelem máj.
június 9. csütörtök 13:45 EU EKB kamatdöntés  
június 9. csütörtök 14:30 EU Christine Lagarde sajtótájékoztatója  
június 10. péntek 3:30 Kína Infláció máj.
június 10. péntek 14:30 USA Infláció máj.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 2,9 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 22,1 százalékos eséssel a Nasdaq index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 11,0 százalékos emelkedéssel, a sor végén az OTP papírja áll 45,5 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 58,8 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 33 180,14 0,8% 0,6% 0,9% -8,7% -4,2% 56,7%
S&P 500 4 160,68 1,0% 0,7% 0,9% -12,7% -1,6% 71,0%
Nasdaq 12 711,68 0,9% 0,6% 0,1% -22,1% -7,9% 116,3%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 27 943,95 0,1% 2,4% 3,5% -2,9% -3,7% 39,8%
Hang Seng 21 531,67 -0,6% 0,5% 7,6% -8,0% -25,2% -17,1%
CSI 300 4 179,13 0,3% 2,1% 6,9% -15,4% -20,8% 18,3%
Európai részvényindexek              
DAX 14 556,62 -0,7% 1,2% 6,5% -8,4% -7,1% 14,9%
CAC 6 500,35 -0,7% 0,5% 3,9% -9,1% -0,7% 23,5%
FTSE 7 598,93 -0,1% -0,1% 2,9% 2,9% 7,4% 1,6%
FTSE MIB 24 366,19 -0,8% -0,6% 3,8% -10,9% -5,6% 17,5%
IBEX 8 841,6 0,1% -0,1% 6,2% 1,5% -3,5% -18,7%
Régiós részvényindexek              
BUX 40 330,91 -2,4% 2,4% -4,2% -20,5% -16,4% 15,2%
ATX 3 360,83 -0,3% 1,0% 7,7% -13,0% -5,4% 5,6%
PX 1 335,1 0,5% 1,9% 2,2% -6,4% 13,1% 32,8%
WIG20 57 098,75 -0,8% -0,6% 3,4% -17,6% -14,5% -6,0%
Magyar blue chipek              
OTP 9 050 -2,8% 2,6% -11,7% -45,5% -45,5% 3,7%
Mol 2 798 -1,5% 5,3% -4,4% 11,0% 17,1% 1,1%
Richter 7 230 -3,0% -0,1% 2,0% -17,1% -10,2% 3,0%
Magyar Telekom 368,5 -2,4% -2,3% -7,9% -10,4% -9,7% -21,6%
Nyersanyagok              
WTI 119,41 0,8% 4,1% 8,8% 58,8% 72,5% 161,2%
Brent 119,56 0,0% -2,8% 6,2% 52,5% 66,9% 146,7%
Arany 1 851,45 0,4% 0,3% -1,8% 1,6% -2,2% 43,1%
Ezüst 22,16 0,2% 1,8% -1,3% -4,8% -20,6% 25,7%
Devizák              
EURHUF 388,1650 0,1% -2,2% 1,5% 5,3% 12,1% 25,9%
USDHUF 362,5847 0,3% -2,1% 0,4% 11,9% 27,6% 32,5%
GBPHUF 457,5950 0,8% -1,9% 2,4% 4,2% 13,5% 28,8%
EURUSD 1,0706 -0,1% -0,1% 1,2% -5,9% -12,2% -4,9%
USDJPY 131,3400 0,0% 2,1% 0,7% 14,1% 20,2% 20,1%
GBPUSD 1,2582 0,2% -0,2% 1,9% -7,1% -11,2% -2,9%
Kriptovaluták              
Bitcoin 31 115,82 -0,8% -2,0% -13,6% -32,7% -7,3% 1 059,7%
Állampapírok              
10 éves német állampapírhozam 1,33 0,0% 17,7% 16,4% -840,2% -772,6% 409,6%
10 éves magyar állampapírhozam 7,28 0,0% -0,3% -1,5% 59,0% 145,1% 131,1%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: getty images

biden g7
covid
számla befizetés
repülő nyaralás léiközlekedés beach
olaj

Holdblog Pénzzúzás

Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) eddig. Viszont...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
medve bear