bull bear
Üzlet

Csúnya lefordulás az amerikai tőzsdéken

Portfolio
Elromlott a hangulat ma a világ tőzsdéin, miután ma kiderült, hogy az EKB kamatemeléséhez szükséges feltételek teljesültek, így erre már júliusban sor kerülhet. A vonatkozó közleményben azt is feltüntették, hogy az EKB a következő ülésen 25 bázisponttal fogja megemelni a kamatot, emellett jelentősen növelték a 2022-re vonatkozó inflációs előrejelzést is. Christine Lagarde elnök aztán a sajtótájékoztatón elmondta, hogy amennyiben a középtávú inflációs kilátások nem mérséklődnek, akkor szeptemberben növelhetik a kamatemelés mértékét, szeptember után - a beérkező adatok fényében - pedig még tovább fokozott kamatemelési tempó jöhet. Itthon az MNB a szokásos egyhetes betéti tenderét a múlt hetivel megegyező, 6,75%-os kamaton hirdette meg, így érdemi változást nem láthattunk egyelőre a forint árfolyamában. A tengerentúli tőzsdék is eséssel kezdték a napot.

Csúnya lett a vége

A kereskedés utolsó perceiben masszív eladói hullám alakult ki az amerikai tőzsdéken, a Dow Jones 1,9, az S&P 500 2,4, a Nasdaq pedig 2,8 százalék mínuszban zárt.

spcs

Egyre lejjebb

A záráshoz közeledve tovább csúsznak lefelé a benchmarkok, az S&P 500 már 1 százalék mínuszban áll.

spxc

Mérsékelt esés az amerikai tőzsdéken

0,5-0,7 százalék mínuszban állnak jelenleg a vezető amerikai részvényindexek, egyelőre az EKB kamatdöntését emésztik a befektetők.

spx

Felrobbanó olajár, kritikus helyzetbe kerülhet a világgazdaság?

Egyre több szakember hívja fel a figyelmet az orosz-ukrán háború okán fokozódó energiapiaci bizonytalanságra és volatilitásra, most a világ egyik legnagyobb nyersanyagkereskedő vállalatának a vezetője szólalt fel - Jeremy Weir szerint kritikus helyzetben vagyunk, mivel a meredeken emelkedő olajár keresletcsökkenést fog okozni, ami végső soron a gazdasági növekedést veszélyezteti.

Tovább a cikkhez

Úgy rángatják a világ egyik legnagyobb cégének a részvényét, mint egy rongybabát

Az elmúlt másfél év igencsak viharosnak bizonyult a kínai részvények piacán. Az Alibaba részvényei a 2020 őszén látott 320 dolláros csúcstól számítva közel 75%-ot vesztettek értékükből, és volt, hogy árjegyzésük 80 dollár alatt mozgott. A hét első napjaiban azonban jelentős növekedés volt megfigyelhető a kínai részvények piacán, miután úgy tűnt, hogy a kínai hatóságok engedékenyebbek lesznek a kínai technológiai szektorral. Az elmúlt órákban érkezett hírekre az Alibaba árfolyamában vad csapkodás indult.

Tovább a cikkhez

Lagarde: Ha kell, új eszközt is bevetünk

Az Európai Központi Bank kiigazítja meglévő eszközeit, vagy szükség esetén újakat vet be annak érdekében, hogy elkerülje az euróövezeti államkötvénypiacokon látott fragmentációt, miközben megkezdi a monetáris politika szigorítását - mondta Christine Lagarde, az EKB elnöke csütörtökön.

Tovább a cikkhez

Lagarde elárulta: nagyon durva kamatemelésbe kezdhet az EKB

Az Európai Központi Bank ma délután ismertetett kamatdöntéséből megtudtuk, hogy júliusban 25 bázisponttal emeli az irányadó kamatot az EKB. Ezen túl azt is megerősítette a jegybank, hogy szeptemberben és azután is kamatemelések jönnek, de ezek mértékét majd a beérkező inflációs adatok határozzák meg. Christine Lagarde elnök a sajtótájékoztatón elmondta, hogy amennyiben a középtávú inflációs kilátások nem mérséklődnek, akkor szeptemberben növelhetik a kamatemelés mértékét, szeptember után - a beérkező adatok fényében - pedig még tovább fokozott kamatemelési tempó jöhet.A jegybank ezen kívül ismertette az inflációs és növekedési előrejelzéseit - egyikben sem volt köszönet.

Tovább a cikkhez

Rossz a hangulat a tengerentúlon

Kimondottan rossz hangulatban indul a kereskedés a tengerentúli tőzsdéken, a leforduláshoz hozzájárulhat az EKB-ülés utáni borongós hangulat Európa piacain. A Dow 0,5 százalékot esett, az S&P 500 0,6 százalékkal, a tech-túlsúlyos Nasdaq pedig 0,9 százalékkal került lejjebb.

sp505

Akko részvényeket vett a társaság igazgatótanácsának tagja

A Budapesti Értéktőzsde oldalán jelentette be a tranzakciót a társaság.

Tovább a cikkhez

UBS: venni kell a Teslát, másfélszer ennyit ér

A Teslát a UBS vételre minősítette fel, mivel úgy vélik, hogy a tőzsdei lejtmenet vonzó belépési lehetőséget biztosít egy nagy növekedési potenciállal rendelkező vállalatba való beszálláshoz.

Tovább a cikkhez

Egyre rosszabb a hangulat Európa tőzsdéin

Az EKB ülése után elromlani látszik a hangulat Európa tőzsdéin, a német DAX 1,1 százalékot esett, míg a francia CAC 0,9 százalékkal került lejjebb.

Némi okot adhat a hirtelen hangulatromlásra, hogy a márciusihoz képest nagymértékben lefelé módosította a 2022-es növekedési előrejelzését az EKB, miközben az inflációs előrejelzését jelentősen megemelte. A felfelé módosított előrejelzésről a közlemény azt írja, hogy azok "azt mutatják, hogy az infláció egy ideig még nemkívánatos mértékben emelkedett marad. Az energiaköltségek mérséklődése, a világjárványhoz kapcsolódó ellátási zavarok enyhülése és a monetáris politika normalizálódása azonban várhatóan az infláció csökkenéséhez vezet." - írják.

Júliusban jön a kamatemelés

Az Európai Központi Bank nemrég közzétette a kamatdöntéséről szóló közleményét, 14:30-kor pedig Christine Lagarde elnök tart majd sajtótájékoztatót. A közleményben azt írják, hogy a Kormányzótanács alaposan felülvizsgálta a feltételeket, és úgy találták, hogy a kamatemeléshez szükséges feltételek teljesültek. Amai esemény legnagyobb kérdése az volt, hogy a jegybank tesz-e homályos utalást a következő ülésen várható kamatemelésre - a jegybank nem finomkodott, a közleményben feltüntették, hogy az EKB a következő júliusi ülésen 25 bázisponttal fogja megemelni a kamatot. Ahogy az várható volt, ezen az ülésen a jegybank változatlanul hagyta a kamatszinteket, az irányadó betéti ráta továbbra is -0,5%.

Összességében nagy meglepetést nem okozott tehát a mai ülés, bár Lagarde szavaira még feszülten figyelhetnek a befektetők. A vezető részvényindexek felemásan teljesítenek, leginkább oldalazást láthatunk a kontinens tőzsdéin.

Véleményt mondott a Concorde a Wizz Airről

A Wizz Air közzétette 2022-es pénzügyi évre vonatkozó számait, amelyeket a Concorde friss elemzésében értékelt. Az elemzőház nem változtatott a célárán, az ajánlása pedig tartás a papírra.

Tovább a cikkhez

Magyarországra is megérkezett a forradalom, jöhet a négynapos munkahét a Magyar Telekomnál?

A koronavírus-járvány kitörése óta egyre többet hallani a négynapos munkahét koncepciójáról, világszerte ígéretes eredményekkel kísérleteznek a rövidebb munkahét bevezetésével, Magyarországon pedig a nagyvállalati szektorban elsőként a Magyar Telekom indít pilot projektet a 4 napos munkarend megvalósíthatósága kapcsán, tudta meg a 24.hu.

Tovább a cikkhez

Kemény harc indult a Wall Streeten, átalakítanák a kereskedési rendszert az amerikai tőzsdéken

A hét elején már megszellőztették az amerikai sajtóban, hogy a tőzsdefelügyelet átalakítaná a tengerentúli kereskedési rendszert, hogy az fairebb, átláthatóbb és végső soron a kisbefektetők számára előnyösebb legyen. Az előzetes várakozásoknak megfelelően Gary Gensler, az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet elnöke szerdán felvázolta a lehetséges változtatásokat, amelyre hamar reagáltak a Wall Street-i cégek vezetői, sokan kritikákat megfogalmazva, mondván, hogy a piac jelenleg is jól működik a lakossági befektetők számára.

Tovább a cikkhez

Milyen válság? Hatalmasra nőhet a Spotify

2018-as tőzsdei bevezetése óta most első alkalommal tartott befektetői napot a Spotify, a vállalat igencsak ambiciózus célokat fogalmazott meg, a következő 10 évben a vállalat a menedzsment előrejelzése szerint elérheti az évi 100 milliárd dolláros bevételt, és a cég vezérigazgatója magas árrést ígért a podcastok és hangoskönyvek területén történő költséges terjeszkedéséből, írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Robbanás volt egy cseppfolyósított földgázüzemben

Nagyot ugrott a mai kereskedésben a földgáz határidős ára a holland gáztőzsdén, miután a befektetők attól tartanak, hogy egy kulcsfontosságú amerikai cseppfolyósított (LNG) földgázüzemben történt robbanás miatt csökkenhet a kontinensre irányuló export.

Tovább a cikkhez

Aktuális technikai elemzés a főbb részvénypiacokról, részvényekről - díjmentes online előadás MA este

Hogyan teljesítenek a főbb részvénypiacok? Melyek esetén lehet intézményi vételeket vagy eladásokat észlelni? Mik a fontosabb támasz és ellenállás szintek a vezető indexek esetén? Milyen szektorok és ágazatok lehetnek felülteljesítőek? Melyek a leginkább izgalmas és ígéretes részvények? Ezekre és hasonló kérdésekre keressük a választ webináriumunk során. Az előadás első félórájában áttekintjük a főbb amerikai, európai részvénypiacokat, vagy ha van érdekesség, akkor a feltörekvőkre is rápillantunk, majd néhány egyedi részvényre is felhívjuk a figyelmet. Az utolsó negyedórában igyekszünk a kérdésekre is választ adni.

Tovább a cikkhez

Orosz és olasz kockázatok az UniCredit körül: a bank pénzügyi vezetője nem aggódik

Az UniCreditnek "korlátozott" lehetőségei vannak arra, hogy csökkentse oroszországi kitettségét - mondta szerdán az olasz bank pénzügyi vezetője, kizárva, hogy a társaság további likviditási vagy tőke jellegű támogatást nyújtson orosz leányvállalatának. Arról is beszélt, hogy a bankcsoport jó helyzetben van az olasz államkötvények volatilitásának kivédésére, és nem aggódnak a hozamok növekedése miatt.

Tovább a cikkhez

Mozgolódnak a hatóságok a Tesla ellen - súlyos vádak érik az autógyártót

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) elnöke szerint a Tesla Autopilot néven ismert vezetőtámogató rendszer a működésével kapcsolatos aggályok miatt a célkeresztjükbe került.

Tovább a cikkhez

Rossz a hangulat Európában

Az előzetes várakozásoknak megfelelően kisebb eséssell nyitottak az európai tőzsdék az EKB kamatdöntésére várva, a DAX fél százalékkal került lejjebb, míg a CAC és az FTSE 100 is 0,4 százalékot esett, ugyancsak mínuszban van a milánói és a spanyol börze.

dax 06

Tovább terjeszkedne Amerikában a Volkswagen

A Volkswagen "aktívan" keresi az új összeszerelő és akkumulátor-üzemek létrehozásának lehetőségét az Egyesült Államokban - mondta Scott Keogh, a Volkswagen of America vezérigazgatója szerdán a CNBC-nek.

Tovább a cikkhez

Esik a magyar tőzsde

Rossz hangulatú kereskedést láthatunk a magyar tőzsdén, a BUX 0,7 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek kivétel nélkül esnek, az OTP 1,3 százalékkal került lejjebb, míg a Mol 0,3 százalékot esett, a Richter pedig 0,7 százalékkal került lejjebb, a Magyar Telekom 0,2 százalékot esett.

bux 05

Milliárdos bukót jelent a Wáberer Hungária Biztosítónak az új pótadó

1,2 milliárd forint biztosítási pótadót fizethet idén, és nagyjából ennyit jövőre is a Wáberer Hungária Biztosító.

Tovább a cikkhez

Eséssel indulhat a nap a Európában

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,8 százalék mínuszban zárt, a S&P 500 1,1 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,8 százalék mínuszban fejezte be a napot.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszik, a Nikkei 0,04 százalékos mínuszban áll, a Hang Seng 1,29 százalékos mínuszban van, míg a CSI 300 1,47 százalékot esett.
  • Kedvezőtlen nyitást jeleznek előre az európai határidős részvényindexek, a DAX 0,76 százalékot eshet, a CAC 0,64 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a FTSE 0,65 százalék mínuszban nyithat.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,15 százalék mínuszban nyithat, a S&P 500 0,19 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 0,28 százalékot eshet.

Mi várható makro fronton?

Az MNB szokásos egyhetes betéti tenderén várhatóan nem változtat majd ismét a 6,75%-os irányadó kamaton, ha a pénzpiaci körülmények jelentősen romlanak, akkor a rugalmasság jegyében bármikor dönthetnek persze további kamatemelésről. A Pénzügyminisztérium az államháztartás májusi előzetes adatait közli délelőtt, majd kora délután az EKB kamatdöntése hozhat kilengéseket a piacon. Az eurózóna jegybankja a várakozások szerint júliusban emel majd először kamatot, azonban már most erős utalást tehetnek a lépésre.

2022. június 6-12. makronaptár
Magyar makrogazdaság
június 7. kedd 8:30 MNB Értékpapírstatisztika ápr.
június 7. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
június 8. szerda 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok máj.
június 8. szerda 9:00 KSH Külkereskedelem ápr.
június 8. szerda 9:00 KSH Infláció máj.
június 8. szerda 9:00 KSH Ipar ápr.
június 9. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
június 9. csütörtök 9:00 KSH Kereskedelmi szálláshelyek rogalma ápr.
június 9. csütörtök 11:00 PM Előzetes áht mérleg máj.
június 9. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
Nemzetközi makrogazdaság
június 6. hétfő 3:45 Kína Caixin szolgáltató bmi máj.
június 7. kedd 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések ápr.
június 7. kedd 14:30 USA Külkereskedelem ápr.
június 8. szerda 1:50 Japán GDP Q1
június 8. szerda 8:00 Németo. Ipar ápr.
június 8. szerda 11:00 EU Foglalkoztatás Q1
június 8. szerda 11:00 EU GDP Q1
június 9. csütörtök 4:00 Kína Külkereskedelem máj.
június 9. csütörtök 13:45 EU EKB kamatdöntés  
június 9. csütörtök 14:30 EU Christine Lagarde sajtótájékoztatója  
június 10. péntek 3:30 Kína Infláció máj.
június 10. péntek 14:30 USA Infláció máj.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 2,8 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 22,7 százalékos eséssel a Nasdaq index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 11,2 százalékos emelkedéssel, a sor végén az OTP papírja áll 45,8 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 62,4 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 32 910,9 -0,8% 0,3% 0,0% -9,4% -4,9% 55,4%
S&P 500 4 115,77 -1,1% 0,4% -0,2% -13,6% -2,6% 69,1%
Nasdaq 12 615,13 -0,8% 0,5% -0,6% -22,7% -8,7% 114,3%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 28 234,29 1,0% 2,8% 4,6% -1,9% -2,5% 41,8%
Hang Seng 22 014,59 2,2% 3,4% 10,1% -5,9% -23,5% -15,5%
CSI 300 4 219,81 1,0% 3,3% 8,0% -14,6% -19,3% 18,5%
Európai részvényindexek              
DAX 14 445,99 -0,8% 0,7% 5,6% -9,1% -7,6% 13,6%
CAC 6 448,63 -0,8% 0,5% 3,0% -9,8% -1,6% 22,5%
FTSE 7 593 -0,1% 0,8% 2,8% 2,8% 7,0% 1,9%
FTSE MIB 24 236,67 -0,5% -0,2% 3,2% -11,4% -6,1% 15,2%
IBEX 8 842,7 0,0% 1,1% 6,3% 1,5% -3,4% -19,3%
Régiós részvényindexek              
BUX 40 350,43 0,0% -0,4% -4,2% -20,4% -16,9% 14,4%
ATX 3 363,59 0,1% 1,5% 7,8% -12,9% -5,4% 6,0%
PX 1 345,05 0,7% 1,8% 3,0% -5,7% 14,2% 33,7%
WIG20 56 070,26 -1,8% -1,7% 1,5% -19,1% -15,7% -8,6%
Magyar blue chipek              
OTP 9 002 -0,5% -1,7% -12,2% -45,8% -46,9% 1,9%
Mol 2 802 0,1% 1,2% -4,3% 11,2% 17,3% 0,6%
Richter 7 065 -2,3% -3,2% -0,4% -19,0% -11,3% 0,6%
Magyar Telekom 369 0,1% -3,4% -7,8% -10,3% -9,3% -21,7%
Nyersanyagok              
WTI 122,11 2,3% 5,9% 11,2% 62,4% 74,3% 167,6%
Brent 123,65 2,3% 6,2% 9,8% 57,7% 70,9% 157,6%
Arany 1 858,08 0,4% 0,8% -1,5% 2,0% -1,9% 45,6%
Ezüst 22,21 0,2% 1,6% -1,1% -4,6% -19,6% 27,3%
Devizák              
EURHUF 394,6050 1,7% -0,4% 3,2% 7,1% 13,1% 28,0%
USDHUF 367,7072 1,4% -1,0% 1,8% 13,5% 28,4% 33,9%
GBPHUF 462,8850 1,2% -0,5% 3,6% 5,4% 14,2% 30,2%
EURUSD 1,0732 0,2% 0,6% 1,4% -5,6% -11,9% -4,4%
USDJPY 132,4800 0,0% 1,9% 1,6% 15,1% 21,0% 20,3%
GBPUSD 1,2552 -0,2% 0,4% 1,6% -7,3% -11,3% -3,1%
Kriptovaluták              
Bitcoin 30 185,58 -3,0% 1,3% -16,2% -34,7% -9,7% 975,8%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,03 2,0% 3,3% -3,1% 102,0% 98,2% 38,2%
10 éves német állampapírhozam 1,36 5,3% 14,6% 19,1% -857,0% -704,9% 415,2%
10 éves magyar állampapírhozam 7,37 1,0% 0,5% -0,3% 60,9% 149,8% 137,0%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

Rontott a Mol kilátásán a Fitch

A Fitch stabilról negatívra módosította a Mol hosszú lejáratú adósságbesorolásához kapcsolódó kilátásait, ugyanakkor megerősítette ’BBB-’ hitelminősítését – áll a vállalat tájékoztatásában, amelyet szerda este tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde oldalán.

Tovább a cikkhez
varga-judit-europai-unio-europai-bizottsag
orosz ukrán háború konfliktus zászló ukrajna stock
tornado
tőzsde
aviva city london getty stock
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
tőzsde