kereskedő deviza trader currency
Üzlet

Szép pluszba lendültek az amerikai tőzsdék a jelentős kamatemelés mellett is

Portfolio
Mérsékelten emelkedtek szerdán a vezető nyugat-európai és amerikai tőzsdeindexek a megelőző napok komoly esése utáni természetes visszapattanás jegyében, illetve az EKB rendkívüli mai döntése segítségével, amely az eurózóna periféria országok kötvénypiacait segítheti. A piacokon azért ezzel együtt alapvetően inkább kivárás volt a jellemző a ma este magyar idő szerint 8-kor megérkezett Fed-döntés előtt. Aztán a jegybank bejelentette, hogy tényleg meglépte a 75 bázispontos kamatemelést, amire csapkodás indult a részvénypiacokon, majd a jegybankelnöki tájékoztató kezdete óta mínuszból jókora pluszba lendültek az indexek.

Szép lett a vége

A Powell által elmondott üzeneteket nyugtatónak, a kockázatvállalás szempontjából inkább bátorítónak értékelte összességében a piac és ezért végül a Dow Jones 1%-os, az S&P 1,5%-os, az elmúlt napokban komoly esést elszenvedő Nasdaq pedig 2,5%-os pluszban fejezte be a napot. Mindez amellett történt, hogy a Fed 75 bp-os kamatemelést hajtott végre és a következő ülésen is hasonló, vagy 50 bp-os emelés jöhet, illetve év végére most 3,4%-os kamatot tükröz a jegybankárok egyéni kamatpálya-várakozása, majd ez jövő év végére 3,8%-ra emelkedhet. Tehát egy jelentős további kamatemelési ciklus áll előttünk, az eddiginél jóval nyomottabb gazdasági növekedés, illetve jóval magasabb inflációs pálya mentén, de a piac az elmúlt napok durva esése után most már inkább a vételekre szavazott.

spzaro220615
dowzaro220615

Szép pluszba lendültek az amerikai tőzsdék a jelentős kamatemelés mellett is

A Fed-elnöki tájékoztató elején még kis mínuszba is benéztek a vezető indexek, de aztán a Jerome Powell által elmondott üzenetek hatására határozott pluszba lendültek. Az S&P500 például 3800 pont fölé ugrott, most éppen 1,7% körüli az emelkedés mértéke. A Powell által elmondottakat ebben a külön hírfolyamunkban tudósítottuk.

Rángatják az amerikai tőzsdéket a nagy Fed-kamatemelés hírére

A várt/beárazott 75 bázispontos kamatemelés hírére egyelőre markáns elmozdulás nincs a három vezető amerikai részvényindexnél, ide-oda rángatják az indexeket a mérsékelt pluszokban. A befektetők most a perceken belül kezdődő jegybankelnöki sajtótájékoztató főbb üzeneteire várnak.

Próbál talpra állni Amerika a zuhanásból, de még megvárja a Fed-et

Mindhárom vezető amerikai részvényindex pluszban jár jelenleg, azaz az elmúlt napok komoly esése megállt, vaín egy kis természetes visszapattanás, illetve az EKB döntése is segít valamelyest, de alapveőten kivának a befektetők a 2,5 óra múlva érkező Fed-döntés előtt. A Nasdaq 0,21%-os, a Dow 0,7%-os, az S&P 1,2%-os emelkedés jár jelenleg.

spkorai220615
dowkora220615

Ma is a Mol volt a nap sztárja

Az Európa-szerte uralkodó hangulatnak megfelelően emelkedéssel zárta a mai kereskedést a BUX, a blue chipek közül a Mol járt az élen.

Tovább a cikkhez

Jelentős emelkedés az európai tőzsdéken

Továbbra is kitart a jó hangulat az európai börzéken, a belga, az osztrák, és görög indexek egyaránt 2 százalék feletti pluszban állnak. Kimondottan jól teljesít a magyar BUX index, amely a német DAX-hoz hasonlóan 1,9 százalékos pluszban áll a délután folyamán.

Közel 1 milliárd eurós bírságtól menekült meg a Qualcomm

Győzedelmeskedett a Qualcomm, az Európai Unió Bírósága hatályon kívül helyezte a cégre korábban kiszabott 997 millió eurós büntetést, mondván, hogy az Európai Bizottság határozatában számos eljárási szabálytalanság érintette a vállalat védekezéshez való jogát. A bizottság akkori ítélete szerint az Apple-t a chipgyártó sarokba szorította egy 2011-es megállapodással, amely jelentős összegeket és kedvezményeket kínált, amennyiben a cég csak és kizárólag a vállalat által gyártott 4G chipeket vásárolja meg.

Tovább a cikkhez

Óvatos emelkedéssel várják a Fed döntését az amerikai tőzsdék

Jó hangulatban várják a Fed mai kamatdöntését az amerikai indexek, mind a három vezető index pluszban nyitott.

Tovább a cikkhez

Pluszos nyitás a tengerentúlon

Az utóbbi napok mélyrepülése után emelkedésekkel indították a kereskedést az irányadó amerikai indexek a Fed esti kamatdöntése előtt, a Dow 1,2 százalékot, az S&P 1,3 százalékot, a Nasdaq 1,6 százalékot emelkedett. A szektorok közül a kommunikációs szolgáltatások és a ciklikus fogyasztási javak járnak az élen, de az utazási szektor is felpattant a nyitásban.

Ma magyar idő szerint este 8 órakor lát napvilágot a Fed kamatdöntése, majd ezt követően Jerome Powell sajtótájékoztatót tart. A kérdés az, hogy 50 vagy 75 bázisponttal emeli az irányadó kamatot a jegybank. Ha a Fed korábbi előretekintő iránymutatásából indulunk ki, az 50 bázispontos emelés a reális, a piacok viszont elsöprő többséggel 75 bázispontos kamatemelést áraznak.

usanyitas

Továbbra is felhalmozásra ajánlja az Erste a Gloster részvényeit

Friss elemzést tett közzé az Erste a Glosterről, amelyben kitart a korábban megfogalmazott felhalmozási ajánlása és 1223 forintos célára mellett, ami jelenleg 4,5 százalékkal alacsonyabb, mint a piaci ár.

Tovább a cikkhez

Mennek tovább az európai indexek

Emelkednek tovább az európai indexek, a DAX már ismét 1,5 százalékos pluszban jár. Hamarosan nyitnak az amerikai tőzsdék, hasonlóképp jó hangulatban, a Dow futures 200 pontos erősödést jelez előre a nyitásra.

dax1p222

Itt az EKB bejelentése

A mai napon rendkívüli ülést tartott az Európai Központi Bank, amelyen döntöttek a már kivezetett pandémiás eszközvásárlási program újrabefektetéseiről, és új eszközt is létre fog hozni a jegybank a kötvénypiaci turbulenciák mérséklésére. A bejelentés hatására az euró gyengülésnek indult, hiszen gyakorlatilag a pandémiás eszközvásárlási program nettó vásárlásainak részleges újraindulását jelenthette ma be a jegybank.

A részvénypiacokon mérsékelt reakció látszik, a DAX kissé lejjebb került, mintegy 50 pontot esett, de továbbra is 1 százalékos pluszban áll az index.

dax1perc

A magyar piacon hasonlóképp kitartanak a pluszok, a BUX 1,6 százalékot erősödött tegnapi záróértékéhez képest.

Rendkívüli döntést hozott az EKB, újra változik az eszközvásárlási program!

A mai napon rendkívüli ülést tartott az Európai Központi Bank, amelyen döntöttek a már kivezetett pandémiás eszközvásárlási program újrabefektetéseiről, és új eszközt is létre fog hozni a jegybank a kötvénypiaci turbulenciák mérséklésére.

Tovább a cikkhez

Hamarosan rendkívüli bejelentést tesz az EKB

A mai napon rendkívüli ülést tartott az Európai Központi Bank, és Christine Lagarde 14:30-kor sajtótájékoztatót tart, amelyről élőben tudósítunk.

Tovább a cikkhez

Megerősítette a Mol hitelminősítését az S&P

Változatlan stabil kilátással megerősítette a Mol hosszú futamidejű adósságának "BBB mínusz" szintű, befektetési ajánlású osztályzatát az S&P Global Ratings.

Tovább a cikkhez

Közel 2 százalékos pluszban a BUX index

Kitart az emelkedés az európai tőzsdéken a koradélutáni órákban is, a BUX sem marad ki belőle, közel 2 százalékos pluszban áll a hazai index.

Tovább a cikkhez

Egyre forróbb a hangulat: felszabadítja ma a Fed a piacokat, vagy még egyet rúg beléjük?

Ma tartja nagy várakozásokkal övezett kamatdöntő ülését az amerikai jegybank. A kérdés az, hogy 50 vagy 75 bázisponttal emeli az irányadó kamatot a jegybank. Ha a Fed korábbi előretekintő iránymutatásából indulunk ki, az 50 bázispontos emelés a reális, a piacok viszont elsöprő többséggel 75 bázispontos kamatemelést áraznak. Mivel a várakozások magasak, ezért jókora mozgás jöhet ma este a deviza- és részvénypiacokon, hiszen az előző hónapokban is elsősorban a Fed lépései és az azokkal kapcsolatos várakozás mozgatta a piacokat. A jegybanknak emellett a reálgazdasági hatásokra is figyelnie kell, egyre biztosabb benne ugyanis a piac, hogy a Fed infláció elleni harc recesszióba taszítja Amerikát. Ebből a szempontból fontos lesz a Fed ma érkező előrejelzése a növekedésről és az inflációról. A legnagyobb jelentősége viszont talán az előretekintő iránymutatásnak lesz.

Tovább a cikkhez

Veszik a ciklikus szektorokat a befektetők

Az elmúlt napok esése után a ciklikus szektorokat, különösen az autóipari és pénzügyi vállalatok részvényeit kezdték el venni a befektetők.

Az autógyártók közül kiemelendő a Renault és a BMW, előbbi 3,4 százalékos, utóbbi pedig több, mint 2 százalékos pluszban áll.

A pénzügyi vállalatok részvényei szintén jól teljesítenek.

Ami a régiós pénzügyi vállalatok részvényeit illeti, az osztrák Raiffeisen és Erste részvényei egyaránt 2 százalék feletti pluszban vannak, a magyar OTP részvényei pedig minimális emelkedéssel kezdték a napot.

Tovább szárnyal a Mol

A tegnapi nagy emelkedés után ma tovább szárnyal a Mol árfolyama, a legjobban teljesítő blue chip a magyar tőzsdén.

Tovább a cikkhez

A legjobbak között a BUX

A kereskedés első órájában emelkedik az európai indexek többsége, a BUX a legjobban teljesítő papírok között van az 1,2 százalékos erősödésével.

Kérelmezte az MNB-nél az OTT-One, hogy állítsa vissza a részvények tőzsdei kereskedését

Kérelmezte az MNB-nél az OTT-One a tőzsdei kereskedés visszaállítását – olvasható a vállalat közleményében.

Tovább a cikkhez

Egy font hús - Eljött a büntetés ideje, csak a rossz és rosszabb közül lehet választani

Guy Ritchie Úriemberek című filmjének végén a főszereplő kemény büntetést szab ki a rivális gengszterre, akinek ki kell vágnia magából egy font húst. Nagyon hasonlónak látom az inflációs adat június 10-i közzététele után most a Fed helyzetét is. A jelenlegi inflációs helyzet kezelésénél már nem állnak rendelkezésre fájdalommentes megoldások. Az eddig részleges kegyelmi kényszerképzetben élő részvénypiac is kőkeményen kezdi az elmúlt napokban felfogni a helyzet súlyát.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel nyitnak az európai tőzsdék

Emelkedéssel nyitnak az európai tőzsdék a mai jegybanki lépésekre várva, a DAX 1,3 százalékos, a FTSE-100 0,8  százalékos, a CAC-40 1,1 százalékos pluszban áll a nyitást követő percekben.

A Richter és az OTP húzza felfelé a BUX indexet

A pluszos európai nyitás közepette a BUX kisebb erősödéssel indítja a napot, főként a Richternek és az OTP-nek köszönhetően.

Tovább a cikkhez

Nagy volumenben vette tovább az OTP a saját részvényeit

Az elmúlt hetekben az OTP több alkalommal is nagy volumennel vásárolta részvényeit, tegnap a javadalmazási politikája megvalósítása részeként vett a bank részvényeket.

Tovább a cikkhez

Bréking: rendkívüli ülést tart ma az EKB az elszálló hozamok miatt

Rendkívüli ülést tart szerdán az Európai Központi Bank (EKB) – írja a CNBC. Mindez azért érdekes, mert az eurózóna jegybankja a múlt hét csütörtökön tartotta „rendes” kamatdöntő ülését, azóta viszont jelentős hozamemelkedés volt az európai piacon.

Tovább a cikkhez

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,5 százalékkal került lejjebb, a S&P 500 0,4 százalék mínuszban zárt, míg a Nasdaq 0,2 százalékkal került feljebb. Mindeközben a 10 éves amerikai államkötvényhozam 11 éves csúcsra emelkedett.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 1,25 százalékkal esett, a Hang Seng 0,89 százalékkal került feljebb, míg a Shanghai Composite 1,9 százalékos pluszban van. A kínai részvényeket ma felfelé segíti, hogy a várakozásoknál kedvezőbb makrogazdasági adatok láttak napvilágot Kínából, az ipari termelés emelkedett májusban év/év alapon a várt csökkenés helyett, a kiskereskedelmi értékesítések pedig a konszenzusnál kisebb mértékben csökkentek.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,02 százalék pluszban nyithat, a CAC 0,33 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a FTSE 0,75 százalékot eshet.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,06 százalékot emelkedhet, a S&P 500 0,14 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 0,24 százalékkal kerülhet feljebb.
  • A hét nagy eseménye a Fed kamatdöntése lesz, amelyre ma este kerül sor. Az utóbbi napokban elsősorban a múlt pénteken megjelent amerikai inflációs adat okozott mozgást a piacon, a befektetők mostanra az eddigi 50 helyett 75 bázispontos kamatemelést áraznak a Fed mai ülésén. A szakemberek szerint egyre nő annak esélye, hogy a jegybank lépései recesszióba lökik az amerikai gazdaságot, mostanra sokan úgy gondolják, hogy fél éven belül leáll a gazdaság növekedése.

Mi várható makro fronton?

Ma az MNB statisztikai mérlegét közlik, a KSH építőipari adatot tesz közzé. A kínai és az európai ipari adatok egyaránt fontosak: előbbi a lezárások hatásait mutatja meg májusból (amelynek jelentős inflációs hatása lehet Európában is), utóbbi részben választ adhat arra, hogy milyen mértékben fékezhetett az európai gazdaság (ha egyáltalán). A konjunktúra szempontjából fontos lesz a májusi amerikai kiskereskedelmi adat is, de

a hét legfontosabb gazdasági és piaci eseménye egyértelműen a Fed-döntés és az azt követő tájékoztató.

2022. június 13-19. makronaptár
Magyar makrogazdaság
június 14. kedd 9:00 KSH Ipar (második becslés) ápr.
június 14. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
június 15. szerda 8:30 MNB Statisztikai mérleg máj.
június 15. szerda 9:00 KSH Építőipar ápr.
június 16. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
június 16. csütörtök 11:30 ÁKK Kötvényaukció  
június 16. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
június 17. péntek 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok máj.
Nemzetközi makrogazdaság
június 13. hétfő 8:00 UK GDP ápr.
június 14. kedd 8:00 Németo. Infláció (második becslés) máj.
június 14. kedd 14:30 USA Termelői árak máj.
június 15. szerda 4:00 Kína Kiskereskedelem máj.
június 15. szerda 4:00 Kína Ipar máj.
június 15. szerda 11:00 EU Ipar ápr.
június 16. szerda 14:30 USA Kiskereskedelem máj.
június 16. szerda 20:00 USA Fed kamatdöntés  
június 16. szerda 20:30 USA Jerome Powell sajtótájékoztatója  
június 17. csütörtök 11:00 EU Munkaerő-költség Q1
június 18. péntek 5:00 Japán BoJ kamatdöntés  
június 18. péntek 11:00 EU Infláció (felülvizsgált) máj.
június 18. péntek 17:00 USA Fed-jelentés  
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén -2,7 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 30,7 százalékos eséssel a Nasdaq index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 10,9 százalékos emelkedéssel, a sor végén az OTP papírja áll 49,1 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 58,1 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 30 364,83 -0,5% -8,5% -5,7% -16,4% -11,7% 42,1%
S&P 500 3 735,48 -0,4% -10,2% -7,2% -21,6% -12,2% 53,2%
Nasdaq 11 311,69 0,2% -11,0% -8,7% -30,7% -19,9% 97,5%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 26 629,86 -1,3% -4,7% 0,8% -7,5% -8,7% 33,9%
Hang Seng 21 067,99 0,0% -2,2% 5,9% -10,0% -27,0% -18,6%
CSI 300 4 222,31 0,8% 1,0% 5,9% -14,5% -19,2% 19,4%
Európai részvényindexek              
DAX 13 304,39 -0,9% -8,6% -5,2% -16,2% -15,1% 3,9%
CAC 5 949,84 -1,2% -8,5% -6,5% -16,8% -10,1% 13,5%
FTSE 7 187,46 -0,3% -5,4% -3,1% -2,7% 0,6% -3,8%
FTSE MIB 21 846,89 -0,3% -10,3% -9,2% -20,1% -15,2% 4,2%
IBEX 8 066,4 -1,4% -8,8% -3,3% -7,4% -13,1% -25,1%
Régiós részvényindexek              
BUX 38 706,29 2,0% -4,0% -6,2% -23,7% -21,0% 7,6%
ATX 3 086,74 -1,1% -8,2% -0,4% -20,1% -13,1% -1,5%
PX 1 290,4 -0,3% -3,3% -0,5% -9,5% 9,4% 29,0%
WIG20 53 247,17 0,7% -6,7% -3,4% -23,2% -20,4% -11,8%
Magyar blue chipek              
OTP 8 450 0,0% -6,6% -18,0% -49,1% -49,2% -9,1%
Mol 2 794 6,6% -0,1% -1,2% 10,9% 15,2% 1,4%
Richter 6 660 0,4% -7,9% -1,7% -23,7% -19,8% -7,5%
Magyar Telekom 345 0,6% -6,4% -13,6% -16,2% -18,6% -27,5%
Nyersanyagok              
WTI 118,93 -1,7% -0,4% 7,6% 58,1% 67,8% 165,9%
Brent 121,08 -1,1% 0,2% 8,4% 54,4% 65,9% 158,1%
Arany 1 813,55 -0,7% -2,0% -0,1% -0,5% -2,7% 42,1%
Ezüst 20,95 -1,4% -5,5% -0,2% -10,0% -25,1% 22,0%
Devizák              
EURHUF 398,6500 -0,9% 2,7% 3,3% 8,2% 13,7% 30,3%
USDHUF 382,9307 -0,8% 5,6% 3,2% 18,2% 32,4% 41,2%
GBPHUF 462,4150 -1,0% 1,1% 1,8% 5,3% 13,4% 32,9%
EURUSD 1,0411 -0,1% -2,8% 0,2% -8,5% -14,1% -7,7%
USDJPY 133,8900 0,0% 1,1% 3,5% 16,3% 21,7% 22,9%
GBPUSD 1,2005 -1,1% -4,6% -1,8% -11,4% -15,0% -6,1%
Kriptovaluták              
Bitcoin 22 097,3 -1,6% -29,0% -24,4% -52,2% -45,5% 801,9%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,48 3,3% 17,3% 18,3% 132,3% 132,1% 62,9%
10 éves német állampapírhozam 1,74 7,0% 35,0% 82,8% -1 070,4% -783,9% 648,7%
10 éves magyar állampapírhozam 8,4 0,7% 15,1% 11,1% 83,4% 200,0% 173,6%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: ©2015 Zhudifeng

Új listát készít az MNB a magyar tőzsdei cégekről

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az átláthatóság és a befektetők védelme érdekében mostantól minden évben közzéteszi azon tőzsdei cégek listáját, amelyek éves jelentése olyan beszámolót tartalmaz, amelyet könyvvizsgálójuk minősített véleménnyel látott el. Idén eddig három ilyen kibocsátó van - nyilatkozta Barnóczki Péter jegybanki igazgató az MTI-nek.

Tovább a cikkhez

Két tűz között a Fed

Az utóbbi hetekben a befektetők figyelme az emelkedő inflációról a potenciális recessziós félelmek felé terelődött. Az amerikai Fed (és a legtöbb központi bank a világon) ugyanis két tűz közé került: a kamatemelésekkel leszorítja az inflációt és esetleg recessziót okoz, vagy továbbra is az indokoltnál alacsonyabb kamatokkal támogatja a gazdasági növekedést, aminek viszont hosszabb távon lehetnek súlyosabb következményei. A legtöbb befektető puha landolásban reménykedik, de a piaci árazások, és a legfrissebb amerikai inflációs adat alapján érdemes felkészülni a további turbulenciákra.

Tovább a cikkhez

Fontos kamatdöntés közeleg - Bizonytalanság a tőzsdéken, esik az olajár

Tegnap az inflációs félelmek közepette jelentős esés alakult ki a világ tőzsdéin, gyakorlatilag mindenhonnan menekültek a befektetők, alaposan megütötték a kriptovalutákat is. Ma azonban egyelőre mérsékelt elmozdulásokat láthatunk a tőzsdéken, a holnapi amerikai kamatdöntő ülésre várnak feszülten a befektetők.

Tovább a cikkhez
varga-judit-europai-unio-europai-bizottsag
orosz ukrán háború konfliktus zászló ukrajna stock
tornado
tőzsde
aviva city london getty stock

Kiszámoló Új gyászos rekord

Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy holnap az MNB...

Holdblog Pénzzúzás

Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) eddig. Viszont...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
tőzsde