rkord_opus_vasút
Üzlet

Veszteséges lett az Opus Global első negyedéve

Portfolio
Az energetika szegmensnek köszönhetően jelentős bevétel-és EBITDA-növekedésről számolt be az Opus Global az első negyedévre, még úgy is, hogy a turizmus, valamint a mezőgazdasági és élelmiszeripari üzletág veszteséget termelt. Bár a működés szintjén jelentős eredménynövekedés volt a cégcsoportnál a január-márciusi időszakban, a pénzügyi soron veszteséget könyvelt el, és az adófizetési kötelezettséggel együtt veszteségbe lökte az Opus Globalt az adózott eredmény szintjén. Az orosz-ukrán háború hatásai, az alapanyagárak és az energiaárak növekedése negatívan hat a vállalatra és jelentős bizonytalanságokat hordoz a kilátásokkal kapcsolatban - derül ki a gyorsjelentésből.

A negyedéves számok

Nagyot ugrott az Opus Global működési bevétele és EBITDA-ja 2022 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest, ami elsősorban az energetika szegmensnek volt köszönhető, a bázisidőszakban ugyanis, a Titász és a Tigáz akvizíció lezárása előtt, az energetika gyakorlatilag egy üres divízió volt.

Mostanra azonban az energetika a vállalat elsődleges profit driverévé vált, miközben a turizmus, valamint az élelmiszeripari és mezőgazdasági szegmens veszteséges lett az időszakban.

Ezt az eredményt a menedzsment kiemelkedőnek tekinti, figyelembe véve az időszakra jellemző negatív hatásokat, mint a gazdasági környezetet érintő ukrán-orosz háború okozta bizonytalanságot és a rendkívül magas szintű alapanyag- és energiaárakat.

Bár a működési bevételek és az EBITDA szintjén jelentős ugrásról számolt be az Opus Global az egy évvel ezelőtti szintről, az adózott eredmény a 2021 első negyedévi 8,2 milliárd forint nyereség helyett 207 millió forintos veszteség lett. Ez részben a pénzügyi soron elkönyvelt veszteségnek, részben a jelentős adófizetési kötelezettségnek tudható be.

A főbb eredménysorok negyedéves alakulása az Opusnál (millió forint)
  1Q 21 1Q 22 változás (év/év)
összes működési bevétel 45695 97546 113,5%
EBITDA 2808 12812 356,3%
adózott eredmény 8179 -208 --
teljes átfogó jövedelem 8095 -207 --
Forrás: Opus, Portfolio      

(Az összehasonlíthatóság szempontjából fontos, hogy a bázisévben a pénzügyi műveletek eredménye egyrészt a tavaly év elején megszerzett és márciusában értékesített likvid befektetések közé sorolt üzletrész eladásakor realizálódott, másrészt a Tigáz-csoport megvásárlásakor keletkezett egyszeri badwill tételhez köthető, amely jelentősen emelte a bázisévi értékeket.)

A saját tőke és a mérlegfőösszeg nem változott jelentősen az első negyedév végére 2021. végéhez képest, a pénzeszközökön látszik komolyabb csökkenés az év első három hónapjában.

A főbb mérlegsorok változása az Opusnál (milliárd forint)  
  2017 2018 2019 2020 2021 1Q 22 változás
Pénzeszközök 5,14 98,59 79,44 127,83 133,71 117,37 -12%
Hosszú lejáratú kötelezettségek 18,87 111,73 147,79 172,09 373,06 376,81 1%
Rövid lejáratú kötelezettségek 14,23 184,64 210,86 160,37 201,99 196,22 -3%
Saját tőke 14,98 280,35 287,55 227,62 314,46 312,98 0%
Mérlegfőösszeg 48,07 576,72 646,21 560,08 889,52 886,01 0%
Forrás: Opus, Portfolio              

A portfolió változások

  • A beszámolási időszak alatt az ipari termelés szegmensen belül került sor portfolió bővülésre. 2021. december 6-án 25 százalékos tulajdon részesedés mellett, a Mészáros és Mészáros Zrt. új társaságot alapított saját tulajdonú ingatlan adásvétel tevékenységgel, Felcsút Ipari Park Kft. néven.
  • A Mészáros és Mészáros Zrt. 2021. decemberében egy Horvátországban működő leányvállalat létrehozását határozta el Mészáros Hrvatska d.o.o. néven. A leányvállalat tevékenységi körei kiterjednek ipari, kereskedelmi és szolgáltatási területekre, amely jelzi az építőipari szegmensen kívüli üzleti aktivitás lehetőségét is.
  • A turizmus szegmensben a portfolió optimalizálás okán a Hunguest Hotels Zrt. 2021 decemberében döntött a Balatontourist Camping Szolgáltató Kft., valamint a Balatontourist Füred Club Camping Szolgáltató Kft. beolvadás útján történő egyesüléséről.
  • Az igazgatóság 2022. március 28. napján hozott döntése értelmében kezdeményezik az Opus Energy Kft. beolvadását a közvetlen leányvállalatába, az Opus Titász Zrt.-be 2022 folyamán.
  • Az Opus Global és a Status Energy Magántőkealap 2022. május 26. napján megalapították az Optesz Opus Energetikai Támogató Zártkörűen Működő Részvénytársaságot.
cegek3

A szegmensek

Az Opus Global tevékenységi köre 5 fő stratégiai szegmensbe rendeződik. Az eszközök legnagyobb értéke ma már az energetika szegmensnél jelentkezik 38%-ban, a mezőgazdaság és élelmiszeripar szegmens 24%-ban, az ipari termelés szegmens 23%-ban részesedik. Ezt követi 13%-os aránnyal a turizmus szegmens, és a vagyonkezelés zárja a sort 2%-os megoszlással.

Az ipari termelési szegmens működési bevétele 9 százalékkal emelkedett 2022 első negyedévében, az EBITDA szintjén pedig közel 90 százalékos növekedésről számolt be a divízió.

2022. első negyedéve az építőiparban is az ukrán-orosz háború keltette turbulenciákkal telt. A nemzetközi fa- és acélkereskedelem meghatározója Ukrajna, illetve Oroszország, így ezekben a termékekben jelentős hiány alakult ki, így a kiskereskedelemben már nem ritka a termékek napi ármeghatározása – áll az Opus gyorsjelentésében. Az ukrán-orosz háború negatív hatásai miatt 2022-ben az építőipar stagnálására lehet számítani. Nem valószínű növekedés az állami megrendelésekben, így az infrastruktúra építés, a mélyépítés, út és vasútépítés szegmensei stagnálhatnak. Enyhe növekedést várhatunk a lakásépítés, lakásfelújítás, logisztikai, mezőgazdasági és ipari építmények volumenében – prognosztizálja a vállalat. A munkaerőhiány a legjelentősebb probléma a hazai építőiparban, az alapanyag árak emelkedése mellett – emelik ki.

A mezőgazdasági és turizmus szegmensbe három fő leányvállalat tartozik, a Csabatáj, a Viresol és a Kall Ingredients.

A divízió működési bevétele emelkedett az előző év azonos negyedévéhez képest, az EBITDA szintjén azonban több mint 2 milliárd forintos veszteséget könyvelt el.

Az üzletágban az input anyag árak (műtrágya, növényvédőszer, vetőmag) és az energiaárak drasztikus emelkedése mind a szántóföldi növénytermesztők, a takarmányárakon keresztül pedig az állattenyésztők számára is jelentős nehézségeket okozott. A takarmányárak emelkedése tavaly év végén és az idei évben is tovább folytatódott. Míg az árak emelkedésében korábban a Kína oldaláról fellépő bővülő kereslet játszotta a fő szerepet, addig az érintett időszakban a világ gabonatermelésének nagy részét adó területen folyó háború, ennek hatásaként jelentkező megnövekedett költségek és a szárazság adja. A negyedév során kirobbant ukrán-orosz háború hordoz magas kockázatot a termelők számára. Kérdéses Ukrajna - mint kiemelt gabonaexportőr - gabonatermelése mekkora kárt szenved, és az egyértelmű kibocsátás csökkenés milyen mértékű áremelkedést vált ki a nemzetközi és hazai piacokon. További kockázatot jelent a gazdálkodók számára a háborús szankciók miatti energia-áremelkedés, esetleges részleges hiány. A háború okozta terméskiesés és bizonytalanság, valamint az energiaárak elszabadulása miatt hazai és régiós szinten is az élelmiszerárak további emelkedése várható. Jelenleg megjósolhatatlan az Opus élelmiszeripari ágazatára kifejtett jövőbeni hatásának a mértéke – áll a gyorsjelentésben.

A turizmus szegmensnél tart a kilábalás a koronavírus-járvány okozta sokkból, az átoltottságnak és az enyhülő járványügyi intézkedéseknek is köszönhetően 2022 februárban közel hatszorosa volt a forgalom az előző évi hasonló időszakához képest, ennek megfelelően a működési bevétel szintjén is jelentős növekedésről számolt be az üzletágban az Opus. Azonban a februárban kitört ukrán-orosz háború, és annak tovagyűrűző hatásai újra kihívások elé állítják a szektort, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége adatai szerint márciusig mintegy 10 ezer vendégéjszakát mondtak le a szomszédos országban zajló fegyveres konfliktus miatt. A budapesti turizmust a külföldi turisták számának jelentős csökkenése erősen visszavetette, és ez a tendencia a háborús helyzet miatt a közeljövőben várhatóan nem fog javulni. A szállodapiachoz szorosan kötődő vendéglátásban 2022-ben jelentős mértékű költségnövekedés várható az alapanyag árak és a bérek növekedése miatt, amely meg fog jelenni a vendéglátó egységek árazásában is. További bizonytalanságot okoz a hazai üzemanyagár-stop kivezetésének és mértékének az ütemezése – olvasható a menedzsment várakozása a gyorsjelentésben.

2022 első negyedévét veszteséggel zárta az üzletág, bár jelentősen mérséklődött a mínusz a bázisidőszakhoz képest, amit még a járvány sújtott.

Az Opus Csoport energetikai portfoliója ma az egyik legnagyobb földrajzi lefedettséggel rendelkező energetikai szolgáltató itthon. A szolgáltatási terület összesen Magyarország 40%-át fedi le. A csoporton belül a szegmens integrációja 2021 folyamán befejeződött és mostanra a legnagyobb bevételű és profit legnagyobb hányadát hozó divízió lett. A február 24-én kezdődő ukrán-orosz háború hatásásra az európai gázpiac nyugalma megingott, melynek következtében a tőzsdei ár két hét leforgása alatt majdnem háromszorosára emelkedett. Az Opus Tigáznál a megváltozott földgáz beszerzési árak következtében, megnőtt az alapanyagköltség az első negyedévben.

Az árfolyam

Az Opus Global részvényeinek árfolyama idén közel 15 százalékot esett, amivel relatív felülteljesítő a magyar tőzsdén, a BUX index ugyanis több mint 22 százalékkal került lejjebb az év eleje óta. A vállalat részvényeire jelenleg egy elemzői célár érhető el, az Equilor 353 forint mellett ajánlja vételre a papírokat legutóbbi, áprilisi elemzésében, ami több mint a duplája a jelenlegi árfolyamnak.

covid
számla befizetés
repülő nyaralás léiközlekedés beach
olaj
arany

Holdblog Pénzzúzás

Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) eddig. Viszont...

Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
számla befizetés