Bitcoin
Üzlet

Durva mozgások a kriptopiacon, kulcsszinten a bitcoin

Portfolio
Az elmúlt hónapokban jelentős esést láttunk a kriptovaluták piacán, melynek eredményeként a bitcoin árfolyama a hétvégén benézett 20 000 dollár alá, bár innen gyorsan jött a visszapattanás. Több tényező is áll a kriptopiac elmúlt időszakban látott gyengesége mögött, egyrészt a makrogazdasági környezet változása egy alapvetően is kockázatkerülő hangulatot teremtett a tőkepiacokon, másrészt kriptoipari hírek is érkeztek, amelyek rontották a hangulatot.

Fentről lehet nagyot esni

A hétvégén heves mozgásokat láttunk a kriptoeszközök piacán, a bitcoin árfolyama először csökkent 20 000 dollár alá 2020 decembere óta. Gyorsan érkezett ezek után a felpattanás, így 17 600 dollár közeléből ma már újra 20 000 dollár fölé került az árfolyam. A bitcoin jegyzése így hozzávetőlegesen 70 százalékra van a 69 000 dolláros történelmi csúcshoz képest.

btc

Érdekel a tőzsde, de kéne egy kapitány, hogy elnavigálja a hajódat? A Portfolio Tanácsadó Központ szolgálatodra jelentkezik! Add meg elérhetőségeidet és azonnal visszahívunk.

Hasonló a helyzet az ethereumnál, amely továbbra is a második legnagyobb értékű kriptovalutának számít, bár a csúcshoz képest közel 77 százalékot esett.

eth

Ezzel a teljes kriptopiac értéke is beszakadt, míg tavaly novemberben, vagyis bő fél évvel ezelőtt közelítette a 3000 milliárd dollárt, addig most 880 milliárd dollár közelében van, vagyis több mint 70 százalékos volt a csökkenés relatíve rövid idő alatt.

mcap
Forrás: Coinmarketcap

Miért esik minden?

Már májusban is aggasztó fejlemények láttak napvilágot a kriptopiacon, miután a Terra blokklánc összeomlott, ami rengeteg befektetőnek okozott veszteségeket.

Ezek után egymást követték az események az elmúlt hetekben:

  • Múlt héten a Celsius kriptopénz-hitelezési platform bejelentette, hogy szünetelteti a kifizetéseket.
  • A Three Arrows Capital nevű ismert kripto hedge fund a The Block szerint fizetésképtelenséggel nézhet szemben, miután legalább 400 millió dollárnyi likvidációra került sor.
  • A BlockFi kriptohitelezési platform közölte, hogy a létszámának mintegy 20 százalékát leépíti. A Crypto.com 260 embertől, azaz a munkaerő 5 százalékától válik meg, míg a Gemini a hónap elején közölte, hogy alkalmazottainak 10 százalékát bocsátja el.
  • A világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéjének számító Coinbase bejelentette, hogy elbocsátja alkalmazottainak 18 százalékát, ráadásul a cég vezérigazgatója közölte, hogy recesszióra és kriptotélre (vagyis tartósan alacsony árfolyamokra) számít.
  • A Fear & Greed Index hetek óta az extrém félelmet mutat, és most 9-en áll az értéke a nullától 100-ig terjedő skálán, közel van minden idők legalacsonyabb szintjéhez.
  • Technikai okok is szerepet játszottak az esésben, a lélektani és technikai szempontból is fontos 20 000 dolláros szint elesett a hétvégén, ez is meghozta az eladókat.
btccccc

A szektorspecifikus tényezők mellett a makrogazdasági környezet sem kedvez a kriptoeszközöknek, hiszen az elszállt inflációra adott válaszként a jegybankok elkezdték szigorítani a monetáris kondíciókat, élen a befektetők által leginkább figyelt Feddel. A kamatemelés a részvénypiacokon is nyomot hagyott, egyrészt, mert a részvények alapvetően sem szeretik az emelkedő kamatokat, másrészt, mert a befektetők most attól tartanak, hogy a szigorítás végül recesszióba fogja taszítani a gazdaságot. Ez ehhez hasonló környezetben a befektetők igyekeznek szabadulni a kockázatos eszközöktől, és a kriptovaluták az extrém kockázatos kategóriába tartoznak, vagyis érthető, hogy a piac hónapok óta lefelé tart.

spx

Mit mond a technika?

A technikai elemzés alapján a jelenlegi 20 000 dolláros szint fontossá válhat a jövőben. A túladottság ugyanis a napi és a heti charton is megfigyelhető még a hétvégi felpattanás után is, ami meghozhatja a vevőket. Emellett a Bollinger-szalagok alapján arra lehet számítani, hogy a volatilitás csökken a következő időszakban, így elképzelhető a esés konszolidálása fog következni 20 000 dolláros szinten, hasonlóan, amit 30 000 dollárnál láttunk.

btcTA1

Az mindenesetre aggasztó, hogy a 200 hetes mozgóátlag alá esett az árfolyam, ami eddig szinte mindig meg tudta fogni az esést.

200napos

Címlapkép: Getty Images

varga-judit-europai-unio-europai-bizottsag
orosz ukrán háború konfliktus zászló ukrajna stock
tornado
tőzsde
aviva city london getty stock

Kiszámoló Új gyászos rekord

Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy holnap az MNB...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
tőzsde